SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az ideális folyadékfogyasztásról - Vese Világnap március 12-én

Családinet [cikkei] - 2015-03-10
Ma Magyarországon minden 10. ember érintett valamely vesebetegségben. A sokáig észrevétlenül lappangó, majd hirtelen jelentkező, alattomos betegség nagy része azonban odafigyeléssel megelőzhető. Ezért fontos tudni, hogy mit, mikor és valójában mennyit igyunk, és mit tehetünk a megelőzés érdekében - figyelmeztet Dr. Reusz György, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika professzora, a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke.
Az ideális folyadékfogyasztásról - Vese Világnap március 12-én

Magyarországon a népbetegségnek számító dialysis_adultelhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség ma a legfontosabb vesebetegségre hajlamosító tényezők. A 2,5-3,5 millió hipertóniás- és az 1,1 millió cukorbeteg tíz, illetve öt százaléka válik a későbbiekben veseelégtelenné. A Semmelweis Egyetemen nagy szerepet vállal a betegek ellátásában, kiemelt nefrológiai ellátás több helyen is: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, az I. Sz. Belgyógyászati Klinikán és a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán is működik.

Nehéz mindenki számára egyetlen számban megjelölni a szükséges folyadékmennyiséget, ugyanis sok tényező – az éghajlat, külső hőmérséklet, a páratartalom, a fizikai aktivitás mértéke, az elfogyasztott étel só- és víztartalma – befolyásolja azt. Átlagos hőmérsékleti körülmények között az egészséges, átlagos fizikai aktivitású felnőttek számára napi 1,5-2,0 liter folyadékfogyasztás elégséges. Ennél több folyadék lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegségek esetén indokolt. Ám a professzor szerint azt is fontos tudni, hogy a túlzott, erőltetett folyadékfogyasztás akár vízmérgezést is okozhat.

A szomjúság oltására legideálisabb a tiszta víz. Nem javasoltak az alacsony gyümölcstartalmú italok, a szintetikus, cukorral készített üdítőitalok, energiaitalok és az alkoholtartalmú italok sem, ezektől csak még szomjasabbak leszünk és felesleges kalóriát is tartalmaznak.

8 szabály vesénk védelmében a Nemzeti Vese Program szakmai ajánlásával:

1. Legyen fitt és aktív!
2. Étkezzen egészségesen és kerülje a túlsúlyt!
3. Fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot, elsősorban vizet!
4. Ne dohányozzon!
5. Kerülje a vény nélküli gyógyszerek rendszeres szedését!
6. Rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét!
7. Ellenőrizze vérnyomását!
8. Ellenőriztesse vesefunkcióját, ha egy vagy több “nagy kockázati tényezővel” rendelkezik, úgy, mint: a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a túlsúly, vagy a családban előforduló vesebetegség.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja