SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mellrákmegelőzési kampány indul a debreceni iskolákban

Családinet [cikkei] - 2015-10-20
Több mint háromezer 11. évfolyamos debreceni középiskolás ismerkedhet meg a mellrákmegelőzés kérdéseivel és sajátíthatja el az emlőönvizsgálat módszereit osztályfőnöki órákon egy országosan is példaértékű együttműködés eredményeként - jelentette be Széles Diána alpolgármester kedden sajtótájékoztatón a városházán.
Mellrákmegelőzési kampány indul a debreceni iskolákban

Rámutatott: Magyarországon naponta hat nő hal meg emlőrákban, holott ez a betegség megelőzhető, korai stádiumban felfedezve pedig gyógyítható.

Debrecenben több mint ötven éve működik iskola-egészségügyi hálózat, amely az iskolaorvosokból és az iskolai védőnőkből áll. A szakemberek a tanulók egészségi állapotának vizsgálata, követése mellett a nevelési-oktatási intézmények egészségnevelő tevékenységében is részt vesznek.

A város évi 45 millió forintot költ iskolai alapellátásra és további 10 milliót az anyatejgyűjtő működtetésére - ismertette Széles Diána, fontos célnak nevezve, hogy a prevenciót az iskola-egészségügyi ellátás központi témájává tegyék.

Ennek érdekében - az önkormányzat, a Kenézy kórház, a Klebelsberg intézményfenntartó, a debreceni szakképzőközpont és a Honlapom Egyesület együttműködésével - megkezdik a város 3101 tizenegyedikes diákjának felvilágosítását a mellrák megelőzéséről - magyarázta Széles Diána.

Bánfi Ildikó, a Honlapom Egyesület elnöke elmondta: nála tizenkét éve regisztrálták a mellrák kialakulását úgy, hogy nyolc hónappal korábban a szűrővizsgálat még negatív eredményt mutatott.

Egyesületük - immár széleskörű helyi összefogással - mindent megtesz a havi rendszerességű önvizsgálat elterjesztése, fontosságának tudatosítása érdekében.

Céljuk, hogy minden debreceni fiatal tudja: havi tíz percet rá kell szánnia a megelőzésre, az önvizsgálatra - fűzte hozzá megjegyezve, hogy a kiscsoportos foglalkozásokon minden középiskolás kap egy önvizsgálati kártyát, amelyen lépésről-lépésre követhetők a vizsgálati módszerek, és amelyet a családja többi tagja is jól hasznosíthat.

Tóth Tibor, a Kenézy kórház járóbeteg-szakellátásért felelős orvos igazgatója elmondta: a mellrákmegelőzéssel foglalkozó osztályfőnöki órákon szakembereik a dohányzás és az alkoholfogyasztás okozta daganatos megbetegedések megelőzésére is felhívják majd a figyelmet.

Széles Diána az MTI érdeklődésére hozzátette: a prevenciós foglalkozást minden évben beiktatják a tizenegyedikes diákok tanrendjébe, és a tapasztalatok birtokában a mellrákmegelőző programot később kiterjesztik az egyetemi és egyházi fenntartású iskolákra, valamint a megye és a régió középiskoláira is.

Forrás: MTI
Fotó: en.wikipedia.org

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja