A táplálkozás betegíthet és gyógyíthat is
Általános elvek – egyéni megoldások
Aki kicsit is nyitott szemmel jár a világban, tisztában lehet az egészséges táplálkozás alapjaival, amelyek tulajdonképpen logikusak.
- Fenn kell tartani az energia egyensúlyt, vagyis megfelelő étrenddel és rendszeres fizikai aktivitással ajánlott megelőzni és/vagy csökkenteni a túlsúlyt.
- A napi egyszeri-kétszeri nagy evések helyett javasolt 4-5 alkalommal kis mennyiségű ételt fogyasztani.
- A hozzáadott cukrot tartalmazó ételek üres kalóriát jelentenek a szervezet számára, ezért fogyasztásuk nem javasolt nagy mennyiségben.
- Érdemes többségében teljes kiőrlésű pékárut, köretet, gabonaféléket választani, hiszen magas rost-, jelentős ásványi anyag- és vitamintartalommal rendelkeznek.
- Zsírok tekintetében érdemes előtérbe helyezni a telítetlen, növényi zsiradékokat, a főként állai eredetű telített zsírokkal szemben.
- Naponta több alkalommal szerepeljen az étrendben zöldség és gyümölcs, amelyek lehetőleg minél színesebbek legyenek.
- Előtérbe kell helyezni az alacsony zsírtartalmú, sovány tejtermékek és a magas fehérje tartalmú ételek, mint a baromfi, a sovány vörös húsok, a halak, a hüvelyesek, a sótlan olajos magvak fogyasztását.
- A sóbevitel visszaszorítása érdekében érdemes csökkenteni az étrendben a magas sótartalommal rendelkező kész- és félkész termékek, pékáruk, húskészítmények, sajtok, konzervek fogyasztását.
- Mértékletességre kell törekedni az alkoholfogyasztás tekintetében. Megengedett mennyiség napi 1 pohár ital nőknek és 2 pohár ital férfiaknak.
- Férfiaknak napi 2,5 liter, nőknek 2 liter folyadék fogyasztása ajánlott.
Miért kellenek a személyre szabott étrendek?
- Minden ember más és más, eltérőek a szükségleteink és az igényeink is. Természetes, hogy az előzetes állapotfelmérés, a táplálkozási szokások feltérképezése, a testösszetétel mérés eredményei, a kitűzött célok megismerése, és esetlegesen a szükséges laborparaméterek, orvosi diagnózis alapján egyénre szabott étrendet állítunk össze a pácienseknek – hangsúlyozza Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ szakmai vezetője, dietetikus. – Ráadásul a táplálkozási irányelvek csak egy általános ajánlást fogalmaznak meg, és minden táplálkozási ajánlás leírja, hogy egyénre szabott étrend összeállítására van szükség, és csak egyéni igényeknek, szokásoknak megfelelő étrend hozza meg a várt eredményt.
Ami az egyiknek gyógyszer, a másiknak árthat
Az általános táplálkozási ajánlások mellett minden esetben mérlegelni kell a páciens aktuális betegségeit és a családi hajlamát egyes betegségekre. Míg egy PCO-val (policisztás ovárium szindrómával), és egy inzulinrezisztenciával küzdő páciensnek meg kell tanulni a szénhidrát számolás alapjait a kezelés sikere érdekében, addig egy magas vérnyomással és egyéb szív-és érrendszeri problémával élő számára a fő hangsúly a telítetlen zsírsavak (tengeri halak, olajos magvak, hidegen sajtolt növényi olajok) bevitelén, a sószegény étrend követésén lesz. Ahogy a manapság népszerű gluténmentes étrend egy lisztérzékeny számára nélkülözhetetlen, de fogyás szempontjából sok esetben megnehezíti a plusz kilók leadását a szükségtelenül tartott gluténmentes étkezés. Varga Dóra dietetikus szerint tehát egészen biztos, hogy csak a személyre szabott étrend hozhat eredményt, szüntetheti meg a panaszokat, végső soron akár gyógyíthat is.
Forrás: Életmód Orvosi Központ
Fotó: cattalin/pixabay
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: