SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy anya figyelmeztetése: veszélyes lehet az illatgyertya a csecsemőkre!

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-10-04
Futótűzként terjed a neten a New Jersey-i Meghan Budden írása, aki az illatgyertyák hosszan tartó használatának veszélyeire figyelmezteti a szülőket - adta hírül a Newsner.com.
Egy anya figyelmeztetése: veszélyes lehet az illatgyertya a csecsemőkre!

Meghan éppen etette a kisbabáját, Jimmyt, amikor rejtélyes fekete pöttyöket vett észre a gyerek orrában. Néhány nappal később a jelenet megismétlődött, de addigra már a törölköző is tele volt az ismeretlen eredetű szennyeződéssel.

Meghannak ötlete sem volt, mi lehet a feketeség, ám amikor kisfia orrát kitisztítva az még mindig fekete maradt, belé hasított a felismerés: a pöttyöket nem más okozhatta, mint a hamu, amelyet az általa kedvelt illatgyertya termelt.


Kép: CBS New York / Youtube

A család nagyon szerette ezeket a gyertyákat, és nem is foglalkoztak a csomagolásukon található figyelmeztetéssel, miszerint három óránál tovább tilos égetni őket. Az illatgyertyák egy idő után finom, a levegőben nem látható hamut termeltek, amelyet a csecsemő belélegzett.

A kis Jimmynek végül szülei ijedelmén kívül semmi bántódása nem esett, de nem mindenki ilyen szerencsés. Az apró szemcsék belélegzése szív- és érrendszeri megbetegedéseket, bronchitist, asztmát és egyéb légzőszervi megbetegedéseket okozhat. Statisztikák szerint csak az Egyesült Államokban évente húszezer ember életét követeli ilyen módon a levegőben szálló hamu. További 300 ezer esetben okolható a hamu asztmás rohamért, és minden évben 2 millióan veszítik el a munkájukat az így szerzett betegségek következtében.

Jimmy ma már másfél éves és teljesen egészséges. Ettől függetlenül azonban a szülei megfogadták, hogy ezentúl nagyon óvatosak lesznek a hasonló termékekkel, és erre biztatnak minden szülőt.


Forrás: CBS New York / YouTube


Az illatgyertyák körültekintő használata

Kutatók szerint a paraffin- és zselégyertyák hamujának belélegzése akár rákot is okozhat. Noha ahhoz, hogy ez a veszély erős legyen, hónapokig kellene nagy dózisban belélegeznünk, mégis azt javasolják, hacsak lehet, inkább méhviaszból készült termékeket válasszunk, azok ugyanis teljesen ártalmatlanok. A fémszállal megerősített kanóc ólmot is tartalmazhat, vásároljunk inkább pamutból készült kanóccal ellátott gyertyát.

A kanócot felhasználás után érdemes visszavágni, hogy ne lobogjon túl nagy lánggal. Használat után alaposan szellőztessük át a szobát.

A legjobb azonban, ha nem gyertyákkal, hanem természetes anyagokkal (narancs, fahéj, levendula, stb.) varázsolunk ünnepi hangulatot a lakásba, azoknak ugyanis biztos, hogy nincs káros mellékhatásuk.

Fotó: LU-yang / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja