SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bevezetés a homeopátiába

dr. Karácsony-Bartha Beáta [cikkei] - 2020-12-06
Biztos mindenki találkozott már a homeopátia fogalmával, mi is az valójában? Oly sok rejtély övezi a gyógyítás ezen tudományágát, emiatt sokan kételkednek a hatékonyságában. Az alábbi cikk egy kis betekintést nyújt a homeopátiába, használatába, hatásosságába.
Bevezetés a homeopátiába

A homeopátia fogalma – nem is gondolnánk – a 19. század elejétől él, egy német születésű orvos, Christian Samuel Hahnemann fejéből pattant ki, akinek elege lett kora gyógyszereinek ártalmas mivoltából, és forradalmasította a tudományos farmakológiát. Bár napjaink gyógyszerei mérföldekkel biztonságosabbak, mint az 1800-as években, a homeopátia ma is megállja a helyét, és annak ellenére, hogy működését teljességgel ma sem értjük, hatásossága minden előítéletre rácáfol.

Hahnemann egyedi elgondolása abból fakadt, hogy megpróbálta a betegségeket olyan gyógymódokkal kezelni, melyek hasonló tüneteket produkáltak, ám sokkal enyhébben, megkísérelte „elfogadtatni” a szervezettel a betegséget, hozzászoktatni és így immunizálni saját magát. Tehát, a homeopátia alapelve az, hogy minden olyan mérhető dózisú anyag, amely egészséges emberen tüneteket idéz elő, rendkívül nagy hígításban meg tudja szüntetni ezeket a tüneteket. Érdekes tény továbbá, hogy a homeopátiás gyógyszerek voltak az elsők, melyeket tudományos vizsgálatokkal vezettek be, nemcsak jó tapasztalatok alapján bíztak a hatásban.

Homeopátiás gyógyszerek előállítása

Eleinte maga Hahnemann állította elő a homeopátiás gyógyszereket, és követőinek is megtanította ugyanezt. A kereslet növekedésével azonban az orvosok a 20. század elején homeopátiás laboratóriumok létesítését kezdeményezték – ez a gyógyszerek megfelelő minőségét is szavatolta.

Napjainkban csak gyógyszertárakban lehet forgalmazni ezeket a gyógyszernek minősülő termékeket, és olyan gyógyszergyártók állítják elő, melyek a hahnemanni hagyományokat ötvözték a modern technológiával: gyógyszerészek, orvosok, állatorvosok, vegyészek és botanikusok dolgoznak együtt az előállításon és a folyamatos fejlesztéseken.

Milyen alapanyagokat használnak?

A homeopátia közel 3000 különböző alapanyagot használ, melyek leggyakrabban növényi eredetűek, de állati és ásványi alapanyagokkal is találkozhatunk.

A növényeket a természetes környezetükből gyűjtik be, előfordulásuk megfelelő évszakában, és begyűjtés után azonnal, frissen feldolgozzák. A gyógyszerek elnevezése tulajdonképpen az alapanyagok latin neve, ezáltal biztosítják, hogy a megfelelő szakember a világ bármely pontján felismerje a gyógyszert. Az állati mintákat állatorvosok veszik le, illetve a járulékos anyagokat szavatos cégektől szerzik be, melyek biztosítani tudják a megfelelő minőséget.

A növénytől a kész gyógyszerig

Az alapanyagokat először víz és alkohol keverékében áztatják több napig, az elegy arányait a gyógyszerkönyvek szerint mérik, majd ezt leszűrik, és így állítják elő az őstinktúrát. Ha az alapanyag nem oldható (ásványi, állati anyagok), laktózban dörzsölik szét és ezt hígítják tovább.

A homeopátiás hígítás a homeopátia alaptörvénye. Ez az őstinktúra sorozatos hígítását jelenti, melyet szigorú szabályok szerint végeznek, úgynevezett „dinamizálással”, azaz ütve rázással, így biztosítva, hogy megfelelően eloszlik a hatóanyag.

A leggyakoribb hígítási módszer a hahnemanni hígítás, amely során egy rész őstinktúrát 99 rész alkohollal kevernek, ez lesz az 1 CH. Ezen oldat egy részét aztán ismét 99 rész alkohollal hígítanak, így kapnak 2 CH-t. A műveletet addig folytatják, míg a megfelelő hígítást el nem érik, amely nem lehet több 30 CH-nál. Az ennél magasabb hígítást csak orvossal való egyeztetést követően szabad alkalmazni, ugyanis, paradox módon, a homeopátiában minél nagyobb a hígítás, annál érzékenyebb rá a szervezet.

Utolsó lépésként a megfelelő hígítású anyagokat egy semleges hordozóanyagra viszik föl, kis golyócskák formájában, amelyek tökéletesen felszívják az oldatot.

Kiszerelés

A gyógyszerek általában tubusokba rejtett golyók formájában, vagy tubusdózisokba adagolt gyöngykapszulák formájában kerülnek forgalomba, ezek egyetlen hatóanyagot tartalmaznak. Egy tubusdózis 1 gramm cukrot, egy tubus pedig 4 gramm cukrot tartalmaz – a tubusdózisokat egyszerre kell bevenni, míg a tubusokból a golyókat ötösével javasolják.

A több hatóanyagot tartalmazó készítmények általában szopogatótabletta, csepp, szirup vagy kenőcs formában kerülnek forgalomba, fantázianévvel ellátva.

A homeopátiás szerek enciklopédiája a Materia Medica, amely tartalmazza a latin elnevezést, a gyógyszer eredetét, leírását, a gyógyszervizsgálatok részleteit, megfigyeléseket, tapasztalatokat.

A homeopátia, mint kezelési forma

A homeopátia és a hagyományos orvoslás nem zárja ki egymást. Homeopátiát a legtöbb, gyakori betegségre alkalmazhatjuk, mint influenza, allergia, szénanátha, légúti gyulladások, emésztési panaszok. A súlyos betegségek viszont nem gyógyíthatók ezúton, bár kiegészítő terápiaként gyakran javasolják. A homeopátiás orvos általában a szakterületét kiegészíti a homeopátiás tanulmányokkal, így betegeinek a legmegfelelőbb kezelést tudja választani. Ugyanakkor a homeopátia bátran alkalmas az öngyógyításra, hiszen nincsenek mellékhatásai, akut és enyhe lefolyású betegségben saját magunkat kezelhetjük – viszont ha panaszaink nem javulnak, azonnal forduljunk orvoshoz!

Magyarországon a homeopátiás szerek gyógyszernek minősülnek, azonban társadalombiztosítási támogatásuk egyelőre nincs. Egyik sem receptköteles, de pontos használatukhoz érdemes kikérni az orvos vagy gyógyszerész véleményét – mivel adagolásuk és javallatuk rendkívül egyénre szabott, ezért nincs mellékelve betegtájékoztató és konkrét adagolási javaslat. Bevételük általában nem függ étkezéstől, azonban bevételkor kerüljük a kávé, alkohol, cigaretta és mentol fogyasztását, de nyomelemekkel (réz, mangán, molibdén, stb.) bátran társíthatjuk. Tartsuk távol az erős illatanyagoktól, fűszerektől, telefontól és a mikrohullámoktól.

Gyógyszerészként bátran ajánlom a homeopátiás készítmények használatát, akkor is, ha szkeptikusan állunk hozzá – tapasztalni fogjuk, hogy ők akkor is hatásosak tudnak lenni, amikor semmi más nem segít. Ahogy az életben sem tudunk mindent megmagyarázni, ugyanúgy az orvoslásban sem – de nem is kell mindent értenünk, hinnünk kell benne, és az gyakran elhozza a gyógyulás csodáját.

Az alábbi linkeken megtalálható a homeopátiával gyógyító orvosok listája, illetve minden ezzel kapcsolatos információ:

www.homeopatia.info.hu
www.homeopata.hu
www.cedh.hu

Fotó: pexels.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja