SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A világ leghosszabb hajú női és gyerekei

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-03-31
Ha azt mondom, hogy egy háromgyerekes édesanyának két méter hosszú haja van, mindenkinek az jut eszébe, hogy mégis hogy van ideje ilyen hosszú hajat ápolni? Nekem csak egy gyerekem van, de néha arra sincs időm, hogy megmossam a hajamat.
A világ leghosszabb hajú női és gyerekei

A három kislány pedig követi az édesanyját, mindegyiküknek gyönyörű hosszú haja van. Ez a 2 méteres hosszúság azonban semmi Xie Qiuping hajának hosszúságához képest, aki 5 és fél méter hosszú hajával még a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült. A világ leghosszabb hajú nőjének pedig még egy busznál is hosszabb a hajzuhataga: csaknem 17 méteres. Bárki haja megnőhet ilyen hosszúra? Mi segíthet a hajnövekedésben és mi árthat neki? Csernek Szilvia mesterfodrászt kérdeztük.

Világéletemben hosszúhajú voltam. Kislányként ráadásul világosszőke hajam volt, nagyon szerettem és másoknak is tetszett. Amikor gimnáziumba mentem, változtatni akartam magamon, ezért egészen a fülemig levágattam. Nagyon megbántam. Hosszú évek kellettek ahhoz, hogy újra hosszú hajam legyen. 26 éves voltam, amikor a munkahelyemen a fodrász megkérdezte tőlem, hogy tudom-e, hogy a balzsamot a hajamra a sampont pedig a fejem tetejére kell tenni. Nem tudtam. Csak akkor derült ki számomra, hogy mennyi minden van, amit a hosszú haj ápolásáról nem is tudok.

Csernek Szilvia mesterfodrász elárulja a hosszú haj titkát, de előbb lássuk, kik a világ leghosszabb hajú női.

Videók

Ebben a videóban a 10 leghosszabb hajú nőt mutatják be. Tere Lynn nemcsak azért érdekes, mert 6 láb 5 hüvelyk, vagyis 195,5 cm hosszú a haja, hanem azért is, mert háromgyerekes édesanya és mindegyik kislányának szintén nagyon hosszú a haja.

Az édesanya még soha életében nem vágatta le a haját. Azt mondja, hogy zuhany alatt sosem mossa. Pár éve kipróbálta, de a haja annyira súlyos lett a sok víztől, hogy elesett. A Rapunzel család sok versenyen indult és rengeteg díjat is nyert.

Egy brazil lány, Nathasa azért vágatta le a haját, mert sok nehézséget okozott neki a mindennapi életben. Ha összeborzolta a szél, vagy belement a homok a strandon, órákig tartott kibontani, ráadásul az iskolában sportolni sem tudott miatta, egy tanára javaslatára vágatta le végül.

A világ leghosszabb hajú női és gyerekei

Olyan is van, akinek a közösségui médiában már 211 ezer követője van gyönyörű haja miatt.

Aimee Chase 11 évesen közel 1 méter hosszú hajat viselt büszkén, korosztályában neki volt a leghosszabb haja, ami születése óta soha nem lett levágva. Végül ő is úgy döntött hogy levágatja, hogy ezzel is segítsen másokon rákos gyermekek szánta, akiknek parókára olt szükségük.

A világ leghosszabb hajú női és gyerekei

Aliia Nasirova egy fiatal orosz lány, akinek 2 méter 43 centiméter, vagyis majdnem két és fél méter hosszú haja van. Azt mondja, hogy egy teljes napra van szüksége ahhoz hogy megmossa, megszárítsa és kifésülje.

Mégsem ő a leghosszabb hajú nő. Jiang Aixiu haja 348 centiméter, vagyis közel 3,5 méter.

Xie Qiuping 556 centiméter hosszú hajával azonban ő sem veheti fel a versenyt, a nő még a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült.

A világ leghosszabb hajú női és gyerekei

Asha Mandela haja pedig még egy busznál is hosszabb: 1691 cm, vagyis majdnem 17 méter hosszú. 

A világ leghosszabb hajú női és gyerekei

Kinek milyen hosszúra nőhet meg a haja?              

Csernek Szilvia mesterfodrász azt mondja, nagyon sok múlik a genetikán. Ha egy vendég elmondja Neki, hogy mióta növeszti a haját és milyen sűrűn vágatta eddig, abból már sok minden kiderül számára. Általánoságban elmondható, hogy az indiai és mexikói nők haja az erős szálszerkezet miatt jobban megnő. De hogy a szőke, a barna, a fekete, a vörös, a vékony- vagy vastagszálú, a göndör vagy az egyenes haj tud a leghosszabbra nőni, arra nincs recept. Bár a göndör haj mint mondja, jobban törik, az is lehet nagyon hosszú, ahogy a vékonyszálú is, még ha nehéz is elképzelni.

”Egy hajszál élettartama maximum 4-6 év, de ez is egyénenként változó. Figyelembe kell venni azt is, hogy milyen a szervezet általános állapota, milyen vitaminokat szed, milyen balzsamot használ, illetve hogy milyen fizikai hatások érik a haját, amitől az megtörhet, például hideg száraz levegő, napsütés vagy a hajszárító helytelen használata.” – árulja el Csernek Szilvia.

Amit tehetünk érte

A világ leghosszabb hajú női és gyerekei

Vágassuk!

A mesterfodrász szerint az első és legfontosabb, hogy 3 havonta vágassunk a végéből néhány centit.

”Kisgyerekek hajára ez ugyanúgy érvényes, a szülők ugyanis gyakran megfeledkeznek erről, ez azonban hátráltatja az erős haj kialakulását. Ha nem vágjuk, akkor nem erősödik meg a haj, vékonyszálú lesz és összerasztásodhat.” – mondja a mesterfodrász.

Balzsamozzuk, de nem mindegy, mivel és hogyan!

A másik lényeges szempont a balzsamhasználat. Csernek Szilvia azt mondja, sokan nem tudják, hogy a balzsamot a hajunkra a sampont pedig a fejünk tetejére kell tenni.

Olyan termékeket érdemes használni, amikben nincs szilikon, az ugyanis leszigeteli a fejbőrt és nem engedi levegőzni. Úgy kell elképzelni, mintha egy nejlonzacskót húznánk a fejünkre. Jó minőségűfodrász szakipari termékekkel azonban jó hatást lehet elérni. Amit még sokan nem tudnak az az, hogy a balzsamot legalább 3 percig, de akár órákig is rajta hagyhatjuk a hajunkon, mielőtt leöblítjük, így fejti ki legjobban a hatását.

Vitaminokkal is lehet próbálkozni, széles körű választékban kaphatóak például különféle olajok.

”Aki hosszú hajat szeretne, az is nyugodtan festheti, a végét azonban inkább színezővel érdemes beárnyalni.” – javasolja Csernek Szilvia mesterfodrász.

Amivel ártunk a hajunknak

 

Rossz fésülködés

A világ leghosszabb hajú női és gyerekei

Csernek Szilvia azt javasolja, hogy a hajunkat mindig alulról kezdjük el kibontani és 10 centiméteres szakaszonként haladjunk fölfele. Ha felülről fésüljük, beleakad a fésű és ennek ellenére tovább húzzuk, azzal csak kitépjük a hajunkat.

Szoros frizurák

”Ha gyakran gumizzuk össze a hajunkat vagy szoros kontyba fogjuk, az nagyon húzza a hajhagymákat. A kontúrrészeken lévő babahajakat fogja a legjobban húzni, ez könnyebben ki is hullik.” – mondja a szakértő és hozzáteszi, hogyha valaki össze akarja fogni a haját, ahhoz elég egy váll alatti hosszúság is.

Helytelen hajszárítás

Hajszárítás közben arra érdemes figyelni a mesterfodrász szerint, hogy ne égessük a hajunkat. „”A tövét mindenképp meg kell szárítani, félig nedves hajjal az utcára nem jó kimenni, a végét azonban csak óvatosan szárítsuk. Általában ugyanis a vége sérült a hajnak, ezért ha ez a rész egy kicsit nyirkos marad az nem jelent problémát.

Hideg, száraz idő

Szintén ellensége a hajnak. Érdemes sapkát venni, vagy a kabáton belülre tenni a hajunkat ilyen időjárási körülmények között.

Napsütés

A világ leghosszabb hajú női és gyerekei

Az erős napsütés is károsíthatja a hajat.

”Nyaraláson rendszeresen elkövetik az emberek azt a hibát, hogy amikor kijönnek a tengerből, nem öblítik le a hajukat. Pedig nemcsak a nap, a só is nagyon szárít, ezért mindenképp javaslom, hogy ilyenkor öblítsük le a sót és balzsamozzuk be a hajunkat a következő csobbanásig.” – mondja Csernek Szilvia.

Gyakori hajfestés, szőkítés

”Ronthat a hajunk minőségén a gyakori festés vagy szőkítés is, ha például egyszer barnára egyszer szőkére festjük a hajunkat és utána megint barnára vagy egy másik színre. Vagyis aki szép, egészséges és hosszú hajat szeretne, az jobb, ha lemond a gyakori színváltoztatásróll.”– zárja szavait a szakértő.

Képek forrása: Youtube

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja