SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Betegséget jelezhet a túl gyakori pislogás gyermekkorban?

Családinet [cikkei] - 2023-08-31
Vajon szülőként aggódnunk kell gyermekük túlzott pislogása miatt? Bár ez a tünet általában nem aggasztó, fontos, hogy felkeressünk egy gyermekszemész szakorvost, ha a gyermek sokat pislog. A túlzott pislogást neurológiai problémától az allergián át a szemszárazságig számos tényező okozhatja.
Betegséget jelezhet a túl gyakori pislogás gyermekkorban?

Egy kisbaba spontán pislogásának gyakorisága átlagosan kevesebb, mint négy pislogás percenként. Ez az érték az életkorral fokozatosan növekszik. A pislogás gyakorisága serdülőkorban eléri a percenkénti minimum 14-17-et, felnőttkorban pedig már a percenkénti 15-30-at.

Miért pislogunk?

A pislogás természetes élettani reakció, és fontos szerepet játszik szemünk egészségében: megvédi a szemet a kiszáradástól, valamint az irritáló anyagoktól. „A pislogás egy normális reflex, amely felfrissíti és védi a szemet" – mondja Dr. Somodi Dóra, a Budai Szemészeti Központ gyermekszemész szakorvosa. „Minden alkalommal, amikor a szemhéjunk becsukódik, a könnymirigyek soós és a meibom mirigyek olajos váladéka a szem felszínén végigfolyik, kiöblítve a kis porszemcséket, benedvesítve a szemfelszín szabadon lévő részét."

Mi okozza a túlzott pislogást a gyermekeknél?

A gyermekkorban előforduló túlzott pislogásnak több oka lehet:

  • Szaruhártya sérülése, rendellenessége: Ezek közé tartozik a szemszárazság, benőtt szempilla, idegen tárgy a szemben vagy a szemhéj alatt, a szaruhártya horzsolása, karcolása, szemészeti tünetekkel járó allergia vagy kötőhártya-gyulladás.
  • Tikkelés (akaratlanul ismétlődő szemmozgások): A tikkelést általában stressz/szorongás, fáradtság, és – talán furcsának tarthatjuk – de akár még a túlzott unalom is kiválthatja. A tikkelés egyébként gyakrabban figyelhető meg fiúgyermekeknél. A legtöbb esetben azonban ártalmatlan, és a gyerekek idővel kinövik.
  • Korrigálatlan fénytörési hibák: Gyermekünknél ebben az esetben rövidlátás (myopia), távollátás (hyperopia) vagy asztigmatizmus (cilinder dioptria) fénytörési hiba áll fenn, melyet szemüveggel kell korrigálni.
  • Kancsalság (strabismus): A kancsalság általában a kisgyermekek hároméves kora körül tapasztalható. Úgy tűnhet, mintha az egyik szeme a másiktól eltérő irányba mozogna, a szemek mozgása nem összehangolt.

Mit tehetünk szülőként?

Ha szülőként azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk túl gyakran pislog, forduljunk szemész szakorvoshoz, hogy kiderüljön, mi okozza az állapotot. Ha a túlzott pislogás szemsérüléssel, fertőzéssel, allergiával vagy gyulladással függ össze, akkor az orvos szemcseppet, kenőcsöt vagy egyéb készítményt írhat fel. A gyakori pislogás azonban általában nem egy súlyos egészségügyi állapotot jelez. Legtöbb esetben kezelés nélkül magától elmúlhat.

Szülőként abban az esetben tehetjük a legtöbbet, ha a tikkelést szorongás vagy stressz váltja ki. Akár szakember segítségével, próbáljuk meg felismerni a szorongás okát! Ha esetleg valamilyen neurológiai problémára kap gyógyszert a gyermek, akkor gyanakodhatunk ennek mellékhatására. Ügyeljünk arra, hogy kevesebb időt töltsön a televízió előtt és többet a friss levegőn. Továbbá teremtsük meg a nyugodt, pihentető alvás körülményeit.
 

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Kép: Budai Szemészeti Központ

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja