SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Családinet [cikkei] - 2024-05-17
Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

A kontaktlencse-viselés kellemetlen velejárói lehetnek a szúró, égő érzés, viszketés, fájdalom, bőrpír a szemkörnyéken, homályos látás, fényérzékenység. Ezeknek a tüneteknek a hátterében legtöbb esetben szemszárazság vagy illeszkedési probléma állhat, de a tünetek súlyosabb esetekben fertőzésre, vagy szaruhártya-gyulladásra is utalhatnak.

A kezdeti hozzászokás után a kontaktlencsének kényelmesnek kell lennie. Tulajdonképpen nem is szabadna észrevenni, hogy a szemen van. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hosszú távú viseléssel párhuzamosan ne jelenhetnének meg kellemetlen tünetek.

Íme, öt tipp a kontaktlencse-viselésből adódó kényelmetlenségek leküzdésére:

1. Legyünk azzal tisztában, hogy mi passzol a szemünkhöz!

Amikor kontaktlencse-viselés mellett döntünk, a szemész vagy a kontaktológus alapos vizsgálatot végez, hogy meghatározza szaruhártyánk görbületét. Ez egy fontos adat a megfelelő kontaktlencse kiválasztásához. Ha a lencse rosszul illeszkedik, akkor könnyen kiszáradhat, csúszkálhat a szemen, vagy akár összegyűrődhet, szúrhatja a szemet és torzíthatja a látást. Ha a kontaktlencse nem megfelelő illeszkedése okolható a kellemetlenségekért, keressük fel ismét a szakembert, aki újra elvégzi a méréseket, és esetleg más lencsét javasol.

2. Törekedjünk a megfelelő ápolásra!

Legalább egyszer biztosan előfordult már a legprecízebb kontaktlencse használóval is, hogy túlhordta a lencsét. Egy felmérésből bizony arra lehet következtetni, hogy a kontaktlencsét viselők 40-90 százaléka nem vigyáz eléggé a lencséjére. Pedig a nem megfelelő ápolás súlyos fertőzésekhez, akár szaruhártya-gyulladáshoz vezethet. A fertőzések elkerülése érdekében a következőket tartsuk szem előtt:

  • Alaposan mossunk kezet, majd szárítsuk meg teljesen, mielőtt a kontaktlencséhez nyúlnánk.
  • Zuhanyzás, fürdés, úszás vagy szaunázás közben ne viseljünk kontaktlencsét.
  • Ne hagyjunk benn kontaktlencsét alvás közben (hacsak másképp nem javasolja a szakember).
  • Kövessük a kontaktlencsék cseréjére vonatkozó irányelveket (pl. ne használjuk újra a napi viselésű lencséket, a havi lencsét cseréljük le időben).
  • Ügyeljünk a kontaktlencse tok megfelelő tisztaságára és annak rendszeres cseréjére.
  • Csak a szakember által javasolt kontaktlencse folyadékokat használjuk.
  • Ne keverjük házilag a kontaktlencse tisztító oldatokat.
  • Rendszeresen járjunk szemészeti ellenőrzésre.

3. Használjunk műkönnyet!

A kontaktlencse viselés kényelmét befolyásoló egyik legfontosabb tényező az, hogy a lencse mennyire jól fekszik a szaruhártyát borító vékony könnyfilmre. Ha a kellemetlen érzést a szemszárazság okozza, akkor néhány csepp műkönny kiegyenlítheti a könnyfilmet és orvosolhatja a problémát. Csakis olyan műkönnyet vásároljunk, melyen feltüntették, hogy kompatibilis kontaktlencsével.

4. Ügyeljünk a megfelelő táplálkozásra!

A rendszeres vitaminbevitellel és az egészséges táplálkozással sokat tehetünk szemünk egészségéért. A nem megfelelő könnytermelés ugyanis nem az egyetlen rendellenesség, amely szemszárazságot okozhat. Ha könnyünk kémiai összetétele nem optimális, akkor hajlamosabb lehet a túlzott párolgásra. Az étrend omega-3, 6 zsírsavakkal és lenmagolajjal való kiegészítése bizonyítottan javítja a könny olajos összetételét, segít megelőzni a rendellenes párolgást, és lehetővé teszi, hogy a kontaktlencsék optimálisan feküdjenek a szemfelszínre.

5. Iktassunk be szünnapot!

A legtöbb kontaktlencsét maximum 8-10 óráig javasolt a szemben tartani, ennél tovább a jó oxigénáteresztő képességgel rendelkező lencséket sem érdemes viselni. Sokan nem tartják be ezt a tanácsot és az ajánlott óraszámon felül viselik a lencséket, növelve a túlhordásból eredő egészségügyi kockázatok kialakulásának esélyét. Törekedjünk arra, hogy amikor hazaértünk a munkából, edzésből, azonnal vegyük ki a lencsét és váltsunk szemüvegre. Heti rendszerességgel iktassunk be egy-egy kontaktlencse-mentes napot is. Szemünk hálás lesz érte!

„A túlzott kontaktlencse-viselésnek számos kockázata lehet. Ennek ellenére sokan elkövetik azt a hibát, hogy szinte a kontaktlencséjükben élnek és nincs pótszemüvegük. Így akkor is kénytelenek berakni a lencsét, ha kialakul egy kötőhártya-gyulladás. Ettől mindenképp óva intenék azonban mindenkit, mert ezzel súlyos fertőzést idézhetnek elő" – mondja Dr. Lendvai Zsanett. „A kontaktlencse jó megoldás lehet arra, hogy néhány órára megszabaduljunk a szemüvegtől, de ha nem szeretnénk folyamatosan a lencsével bíbelődni, akkor érdemes elgondolkodni látásjavító szemműtéten, ami tartós megoldás látásproblémára egy egyszeri kiadással" – hívja fel a figyelmet a doktornő.


Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Kép: Budai Szemészeti Központ

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja