SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Melyik horoszkóppal milyen műkönnyet válasszunk?

Családinet [cikkei] - 2023-07-13
Veled is volt már, hogy egy fontos döntés előtt a horoszkópodat hívtad segítségül? Párkapcsolati gondok, munkahelyi problémák vagy legyen szó valami egész másról, az asztrológia mindenre tudja a választ... vagy mégsem? Lehet, hogy a csillagok állásából sok mindent ki lehet olvasni, viszont egy biztos, a számodra megfelelő műkönny kiválasztásához inkább ezt a cikket, vagy egy szakorvos véleményét ajánljuk.
Melyik horoszkóppal milyen műkönnyet válasszunk?

Legtöbbünknek talán akkor jut eszébe műkönnyet használni, amikor a forró, nyári napokon az autónk, a munkahelyünk vagy az otthonunk klímája szárítani kezdi a szemünket. De szemirritációt okozhat a klóros medence vize, vagy kerti sütögetéskor a szemünkbe szálló füst. A telefon/számítógép napi több órás használata is csökkenti a szem hidratáltságát.

Ma már óriási a műkönny kínálat, és szinte biztos, hogy sokan tanácstalanul állunk a patika polca előtt egyik tubus után nézegetve a másikat. Vajon melyik lehet a számunkra legmegfelelőbb készítmény? Asztrológiai jelek helyett Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa ad tanácsot a megfelelő műkönny kiválasztásában.

Mi is pontosan a műkönny?

A mesterséges könnyek olyan típusú szemcseppek, amelyek segítenek megőrizni a szemfelszín hidratáltságát. Mind a természetes, mind a műkönny hidratálja szemünk felszínét, segítik a mikroszennyeződések, pollenek és az egyéb irritáló anyagok távozását, illetve védik a szaruhártyát a kórokozóktól.


A könnyek tudománya

A természetes könny többnyire vízből áll, de tartalmaz olajat, fehérjét és enzimeket is. Míg az olaj akadályozza a könny túl gyors párolgását, addig a fehérjék és enzimek megküzdenek a baktériumokkal. Nem csak szervezetünk folyadékpótlására érdemes odafigyelni, fontos gondoskodni a szem hidratálásáról is, hiszen ha száraz a szemfelszín, akkor kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben. Egyéni adottságok és környezeti hatások következtében a könny elemeiből egyik vagy másik kevésbé van jelen. A kereskedelmi forgalomban kapható műkönnyek a természetes könnyfilm különböző rétegeinek (fehérjék, enzimek, víz, olaj) egyikét vagy kombinációját pótolják. A tartósítószer-mentes változatokat használhatjuk bátran igény szerint, mennyiségi korlátozás nélkül.

Milyen a jó műkönny?

"A műkönny feladata az, hogy normalizálja a könny mennyiségét és minőségét. Többféle műkönnyet is ki lehet próbálni, hogy megtaláljuk a megfelelőt, de komplex probléma esetén érdemes szemész szakorvoshoz fordulni. A megfelelő műkönny kiválasztásához diagnosztizálni kell az alapproblémát. A könny vizes részének pótlására alkalmazott cseppek mellett számos műkönny tartalmaz a könny természetes alkotóelemeihez hasonló tulajdonságokkal rendelkező összetevőket, amelyek biztosítják a könnyfilm stabilitását és lassítják a párolgást" – mondja Dr. Lendvai Zsanett. „Egyes műkönnyek tartósítószert is tartalmaznak, hogy akadályozzák a baktériumok képződését az oldatban. A tartósítószerek azonban tovább irritálhatják a szem felszínét. Ha rendszeresen szükségünk van hidratálásra, akkor mindenképp tartósítószer-mentes készítményt válasszunk, ma már jelentős kínálatban jelen vannak ezek a cseppek a patikák polcain."
 

Allergia esetére

Állatszőr, pollen, penészgombák és más gyakori allergének okozta viszkető, könnyező, vörös szemek esetén a szemfelszínünk folyamatos nedvesítésével tehetünk legtöbbet az irritáció enyhítésére. Enyhe tünetek mellett elég lehet a tartósítószer-mentes műkönny. Egyes műkönnyek vékony lipidréteggel vonják be a szemfelszínt, ami még inkább segít távol tartani az allergéneket. Súlyosabb reakció esetén orvosi utasításra antihisztamin-tartalmú, esetleg szteroidos szemcsepp is javasolt. A súlyos allergiás esetek kezeléséhez mindenképp keressünk fel szakembert, és ne hagyatkozzunk csupán a recept nélkül kapható, egyszerűbb szerekre vagy öngyógyításra.
 

Kontaktlencse viselők részére

A kontaktlencsét viselőknél különösen nagy a szemszárazság kialakulásának kockázata. Sokféle műkönny létezik, de nem mindegyik alkalmas kontaktlencse-használók számára. Általános szabály, hogy csak a "Kontaktlencsével való használatra" feliratú termékeket vásároljuk meg. A sűrűbb, tejfehér készítmények elhomályosíthatják a kontaktlencsét és károsíthatják az anyagát, ami nem napi lencse esetén problémát okozhat.
 

Megfelelő műkönnyet választottam?

A következő jelek utalnak arra, hogy nem a megfelelő műkönnyet használjuk:

  • A tüneteink nem enyhülnek rendszeres használat mellett sem
  • A tüneteink egyre rosszabbak
  • Több mellékhatást észlelünk magunkon, mint előnyt

Ha az elsőnek vásárolt műkönny nem válik be, érdemes kipróbálni több fajtát, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelőt. Ha inkább reggel érezzük száraznak a szemünket, akkor valószínűleg olajosabb állagú műkönnyel érdemes próbálkozni, esetleg éjszakára nedvesítő gél használata is javasolt. Ha inkább napközben, estére szárad a szemünk, akkor valószínűleg vizes bázisú műkönnyre lesz szükségünk. A könnytermelésben azonban az életkorunk, a munkánk és a környezeti hatások is közrejátszanak, ezért sokszor nem ilyen egyszerű kiválasztani a megfelelő készítményt. Ha nem találjuk melyik a nekünk való műkönny, és nem akarunk további költségeket generálni a teszteléssel, keressünk fel egy szemész szakorvost, akinek van tapasztalata száraz szem problémával küzdő betegek kezelésében. A krónikus száraz szem probléma esetében a műkönnyön túl további kezelési lehetőségek is felmerülhetnek.
 

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Kép: Budai Szemészeti Központ

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja