SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

Családinet [cikkei] - 2024-06-12
A nyári hónapokban gyakran előforduló húgyúti fertőzések komoly kellemetlenséget okozhatnak, különösen a nők körében. A megnövekedett hőség, a strandolás és a nem megfelelő higiéniai szokások mind hozzájárulhatnak a fertőzések kialakulásához. A Budai Egészségközpont urológus főorvosa, Dr. Póth Sándor összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a témában, továbbá hasznos tanácsokat ad a megelőzésre és a kezelésre vonatkozóan.
Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

Sokszor a vizes fürdőruha a felelős

A húgyúti fertőzések a légúti megbetegedések után a második leggyakrabban előforduló betegségcsoport, a statisztikák szerint a nők 80 százalékát érintik életük során legalább egyszer. A probléma a férfiakat is érinti, de náluk jóval ritkábban fordul elő, aminek anatómiai oka van. A férfiak húgycsöve ugyanis jóval hosszabb, mint a nőké, így a nőknél a baktériumok könnyeben és gyorsabban feljuthatnak a húgycső nyílásától a hólyagig, vagy akár a vesemedencébe is, komoly szövődményeket okozva.

A húgyúti fertőzéseknek két nagyobb csoportja van. Az egyik az úgynevezett alsó húgyúti betegség, amely a húgyhólyagot, a húgycsövet, illetve férfiak esetében a prosztatát érinti. A másik pedig a felső húgyúti betegség, vagyis a vesék és a vesevezetékek fertőzése. Erre jellemző, hogy kialakulását megelőzi az alsó húgyutak fertőzése.

húgyúti fertőzés

Ezek állhatnak a tünetek mögött

A húgyúti fertőzések leggyakoribb tünetei lehetnek a fájdalmas, égő érzés vizelés közben, a gyakori vizelési inger (még ha csak kis mennyiségű vizelet ürül is), az alhasi fájdalom vagy nyomásérzés, a zavaros vagy erős szagú vizelet. Húgycsőgyulladás esetén a férfiaknál a nemi szerv duzzanata és váladékozása is előfordulhat. Ha pedig a gyulladás a veséket is érinti, előfordulhat deréktáji- és hátfájdalom, valamint láz. Férfiak esetében, amennyiben a fenti panaszok mellé fáradtság, gyengeség, a gát részén jelentkező érzékenység, fájdalom is társul, mihamarabb érdemes felkeresni egy urológus szakorvost, ugyanis ezek a prosztatagyulladás vagy a here- és mellékheregyulladás jellemző tünetei is lehetnek.

A nyári hónapokban a húgyúti fertőzések gyakoribb előfordulásának több oka is lehet. Az egyik ilyen például, hogy a meleg időjárás miatti fokozott izzadás és a nem elegendő folyadékbevitel dehidratációhoz vezethet, ami növeli a fertőzések kockázatát, mert a ritkábban ürülő hólyagban könnyen elszaporodhatnak a baktériumok. A strandok és uszodák vize, ha nem megfelelően kezelt, baktériumokat tartalmazhat, amelyek szintén húgyúti fertőzést okozhatnak. Ezenkívül a nem megfelelő intim higiénia, például a helytelen törlési technika wc-zés után vagy a rendszeres és alapos kézmosás hiánya, és a túl hosszú ideig viselt vizes, nedves fürdőruhaalsó egyaránt hozzájárulhatnak a fertőzések kialakulásához. Továbbá a tartós idegentest viselés (katéter, különféle fogamzásgátló eszközök stb.), a közelmúltban elvégzett húgyúti műtét, és a diabétesz is növelik a betegség kialakulásának kockázatát.

strandoló család

„A húgyúti fertőzések diagnózisának fontos eleme a vizeletelemzés, melynek során a vizeletüledéket vizsgáljuk, továbbá vizelettenyésztéssel azonosítjuk az esetleges kórokozót. Fontos, hogy a tünetek jelentkezésekor minél előbb forduljunk orvoshoz, mivel a kezeletlen fertőzés súlyos szövődményekhez vezethet: a nőknél véres vizelethez és a vesék megbetegedéséhez, a férfiaknál pedig akár a herék/mellékherék érintettségéhez, vagy prosztatagyulladáshoz – hangsúlyozza Dr. Póth Sándor, a Budai Egészségközpont urológus főorvosa.

Dr. Póth Sándor urológus

Így védekezhetünk a húgyúti fertőzések ellen

A betegség kialakulása megelőzhető, ezért érdemes odafigyelni néhány dologra. A megelőzéshez a szakember az alábbiakat tanácsolja:

  • Fogyasszunk elegendő, naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot, elsősorban vizet, hogy segítsük a baktériumok kiürülését a húgyutakból és ezáltal csökkentsük az elszaporodásuk kockázatát.
  • Ne tartsuk vissza a vizeletet, hiszen ez nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet, mivel a megtelt húgyhólyagban könnyebben elszaporodnak a betegséget kiváltó kórokozók. Ügyeljünk rá, hogy mindig teljesen ürítsük ki a hólyagot!
  • Tartsuk be a megfelelő intim higiéniát, és fürdés után minél előbb cseréljük le a nedves fürdőruhát szárazra!
  • Fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, a fürdőkádban ugyanis sokkal könnyebben bejuthatnak a baktériumok a húgyutakba.
  • Figyeljünk a gyakori kézmosásra és csak saját törölközőnket használjuk.
  • Kerüljük az irritáló anyagokat, például illatosított tisztálkodószereket és intim mosakodókat, amelyek irritálhatják a húgyutakat!
  • Viseljünk pamutból készült, laza fehérneműt, kerüljük a műszálas, túl szoros darabokat.
  • Erősítsük immunrendszerünket egészséges táplálkozással, vitaminokkal, rendszeres testmozgással.
  • Kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást, amely elősegítheti a gyulladás kialakulását és fenntartását.

Amennyiben ezek ellenére is elkapunk valamilyen húgyúti fertőzést, a tünetek enyhítéséhez és a gyógyulás elősegítéséhez fontos a bő vízfogyasztás, valamint a lédús gyümölcsök fogyasztása – ezek átmossák a húgyutakat, így csökkentik a gyulladást. A szakorvos bizonyos esetekben antibiotikumot írhat fel, amit mindig az utasításoknak megfelelően kell szedni. Esetenként a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is segíthetnek.

„Az időben megkezdett kezelés rendkívül fontos, hogy elkerüljük a komolyabb komplikációkat, mint például a vesefertőzéseket. Ne hagyjuk figyelmen kívül a tüneteket, és időben kérjünk orvosi segítséget” – figyelmeztet Dr. Póth Sándor.

A nyári hónapok számos lehetőséget kínálnak a kikapcsolódásra és pihenésre, de fontos, hogy odafigyeljünk egészségünkre is. A megfelelő megelőző intézkedések betartásával jelentősen csökkenthetjük a húgyúti fertőzések kockázatát, és kellemetlenségek nélkül élvezhetjük a nyarat.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja