SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Leéghet a szemed? - Tanácsok megelőzéshez

Családinet [cikkei] - 2024-07-10
Különösen a nyári időszakban olvashatunk olyan cikkeket, amelyek azzal foglalkoznak, hogy milyen egészségkárosító hatása lehet az intenzív napon tartózkodásnak és az erős UV sugárzásnak. Mivel a napvédelemnek szemészeti vonatkozásai is vannak, így mi most ezeket szedtük össze szemész szakorvos segítségével.
Leéghet a szemed? - Tanácsok megelőzéshez

A napszemüveg manapság inkább tűnik divatos kiegészítőnek, mint egészségügyi segédeszköznek, pedig nem csupán azért kellene viselnünk, hogy feldobja a megjelenésünket vagy, hogy felfogja a nap vakító erejét. A napszemüveg következetes használatával sokat tehetünk szemünk egészségének megőrzése érdekében, ezért is lenne fontos, hogy rendszeresen viseljük. Köztudott, hogy amikor erős napsütésben a napba nézünk, akkor egy pillanatra "elmegy" a látásunk, homályosan látunk, majd kis idő múlva megszűnik a probléma. Amellett, hogy ez rendkívül veszélyes, jó, ha tudjuk, hogy nem is kell egyenesen a napba néznünk ahhoz, hogy károsodjon a retinánk ún. fotoreceptor rétege.  

A nagyon erős UV-sugárzást már egészen május közepétől tapasztalhatjuk. Normál bőrtípusnál ilyenkor akár 15-20 perc is elég a leégéshez. De ahogy a bőrünket, úgy a szemünket is komolyan megviselheti a probléma. Gondoljunk csak vissza arra, amikor gyerekkorunkban azzal szórakoztunk, hogy egy forró nyári napon nagyítót tartottunk egy fehér lap vagy egy újságpapír fölé, és az szinte azonnal perzselődni, égni kezdett. Akárcsak a papírlap, a szemünk is sérülhet, ha egyenesen a napba nézünk, és még csak nagyító sem kell hozzá. Dr. Cserháti Zoltánnal, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosával szedtük össze azokat a szembetegségeket, amelyek kialakulásában szerepet játszhat az UV-sugárzásnak való kitettség.

  1. Bőrrák:  Akárcsak a bőrünk, a szemhéjunk bőre is leéghet az extrém sugárzástól. A szem körüli vékony bőr rendkívül érzékeny az UV-károsodásra. A The Skin Cancer Foundation szerint az összes bőrrák 10 százaléka a szemhéj környékét érinti. A bőrrák elleni védelem érdekében erősen ajánlott olyan napszemüveget viselni, amely bőséges fedést nyújt, valamint napvédő krém használata is javasolt. Vigyázzunk azonban, hogy a krém ne kerüljön a szemünkbe!
     
  2. Vakfoltok: Már néhány másodpercnyi közvetlen napba nézés is elég lehet ahhoz, hogy károsodjon a látásunk. Az erős napfény vagy éppen napfogyatkozás idején történő napba nézés, ún. szoláris retinopátiát (másnéven fototikus retinopátia, solar retinitis) okozhat. A retina szöveteinek fotokémiai toxicitása következik be és ebből alakul ki a látóélesség centrumának sérülése. A tartós látásvesztés ritka, de akár huzamosabb ideig fennálló vakfolt is kialakulhat, melynek gyógyulása spontán is bekövetkezhet, de hónapokig is eltarthat. A szoláris retinopátia kockázata tiszta égbolt esetén a déli órákban magasabb. Különösen akkor érdemes vigyázni, ha erős napsütésben vízben tartózkodunk, hiszen a visszatükröződő napfény is fokozza a szem UV terhelését.
     
  3. Pterygium: A napnak (és az olyan irritáló anyagoknak, mint a por, homok és a szél) való folyamatos kitettség kellemetlen kinövéseket, úgynevezett pterygiumot (kúszóhártya) okozhat a szemfelszínen. A "szörfös szem"-ként is ismert elváltozás neve az ausztrál szörfösök gyakori szemészeti problémájára utal, hiszen ők extrém sok időt töltenek a napon és a vízben. A pterygium egy rózsaszín, húsos kinövés, lényegében egy kötőhártya kettőzet, amely jellemzően az egyik vagy mindkét szem sarkában alakul ki a kötőhártyán. Ha a pterygium ránő a szaruhártyára, akkor cilinder fénytörési hibát, vagyis látásromlást is okozhat. A pterygium azonban nem csupán a szörfösök szembetegsége, ügyeljünk arra, hogy vitorlázás, evezés, SUP-olás vagy akár horgászás közben is mindig legyen rajtunk napszemüveg.
     
  4. Pinguecula: Egy sárgás folt vagy dudor a kötőhártyán, a szaruhártya közelében, mely általában az orrhoz közeli oldalon alakul ki. Főleg idősebb korban, vagy napos, poros helyen dolgozóknál jelenhet meg.
     
  5. Szürkehályog: Kutatások szerint az UV-fénynek való kitettség felgyorsíthatja a szürkehályog kialakulását. Amikor a szürkehályog elkezdi befolyásolni a látásunkat, a műtét az egyetlen lehetőség a látás helyreállítására. Bár a szürkehályog nem megelőzhető, lassíthatjuk annak kialakulását, ha ügyelünk a szemünk UV védelmére.
     
  6. Időskori makuladegeneráció: A makuladegeneráció a 60 éves és idősebb emberek látásvesztésének egyik vezető oka, tanulmányok szerint pedig az UV-fény növelheti a kialakulás kockázatát. Az életkorral összefüggő állapotot a retinát érintő károsodás okozza. Bár az összefüggés nem bizonyított, az egyértelmű, hogy a túlzott UV-sugárzás károsíthatja a retinát, és hozzájárulhat a makuladegeneráció kialakulásához.

Lényeges azonban az is, hogy napszemüveg vásárláskor mindig ellenőrizzük annak címkéjét! Csak UV400 védelemmel ellátott napszemüveget vásároljunk! „A 100 százalékos UV-védelem nélküli napszemüveg viselése komoly egészségügyi kockázatot jelent" – figyelmeztet Dr. Cserháti Zoltán. „Ugyanakkor napszemüveg vásárláskor az ár nem mérvadó. A napszemüvegnek nem kell drágának lennie ahhoz, hogy biztonságos és hatékony legyen. A lényeg, hogy olyat szerezzünk be, amelyen megtalálhatóak az UV400 és a "CE" jelzés (European Conformity), mely biztosítja, hogy a szemüveg lencséi megfelelnek az EU-s biztonsági előírásoknak, átestek a kötelező vizsgálatokon. Gyermekek esetében is fontos a napszemüveg használata, ám sokszor nem viselik el magukon. Ilyen esetben alternatívaként javasoljuk, hogy az arc felső felét árnyékoló kalappal, sapkával védjük."

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Kép: Budai Szemészeti Központ

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja