SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi történik, ha véletlenül lenyelünk egy darazsat?

Családinet [cikkei] - 2024-07-15
A darázscsípés veszélyeit mindannyian ismerjük, vagy legalább már hallottunk róluk. Tudjuk, hogy fáj, van akinek jobban, van akinek kevésbé, hogy esetleg allergiás reakciót is produkálhat a szervezetünk. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy egy esetben allergia nélkül is életveszélybe kerülhetünk a darázzsal való találkozás után - ha véletlenül lenyeljük. 
Mi történik, ha véletlenül lenyelünk egy darazsat?

Életveszélyes lehet, ha lenyelünk egy darazsat

Mindig zárd le a palackot, takard le a poharat, amiből iszol!

Nagyon fontos, hogy mindig azonnal zárd vissza a palackot, kulacsot, stb., amiből te vagy a gyerekek isztok, a poharat pedig takard le valamivel - a darazsak ugyanis messziről kiszagolják az illatokat és szeretnek beleszállni a poharakba. Imádják az édes, cukros italokat, a kávét, kakaót is, de a sima vízbe is beleszállnak.

Ha olyan palackból iszol, amit nem lehet visszazárni, mindig töltsd ki egy átlátszó üvegpohárba az italod, mielőtt meginnád!

A vattacukorban el is tud rejtőzni

Bármit esztek a szabadban, érdemes nagyon figyelni, hogy azonnal észrevegyük, ha beleszállt egy darázs. A vattacukor különösen veszélyes lehet, mert az édes illatát messziről is lehet érezni, ráadásul könnyen el is rejtőzhetnek benne, ha nem vesszük észre azt a pillanatot, amikor rászáll. 

Mi történik, ha mégis lenyeljük a darazsat?

Duzzanat kialakulása: A darazsak szúrószervei élesek és erősek, így ha a darázs még él és aktív, miközben a szájba vagy a nyelőcsőbe kerül, komoly bajt okozhat. A szúrás helyén azonnali fájdalom, duzzanat és gyulladás jelentkezhet.

"Ha a szájban csíp, ott a duzzanat (akár normál duzzanat, akár heves allergiás duzzanat) pillanatok alatt elzárja a levegő útját, illetve ezen terület duzzadása sokkal nagyobb fokú.

A duzzanat "normál" reakció, nem mindig allergia jele - de a szájban, torokban még a "szokásos" duzzanat is légúti elzáródást okozhat. A csípés utáni feldagadás (kéz, láb, test) úgymond normál reakció, még nem anafilaxia" - tudtuk meg Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász szakértőnktől.

Feltétlenül sürgősségi ellátásra van szükség, ha a darázs a torkot, szájüreget, vagy a nyelvet csípte meg, mert a szájban vagy a légutakban kialakuló duzzanat akár fulladáshoz is vezethet. 

Allergiás reakciók: A darázsméreg erős allergéneket tartalmaz, amelyek súlyos allergiás reakciókat válthatnak ki. Az anafilaxia egy gyorsan kialakuló, életveszélyes allergiás reakció, különösen veszélyes lehet.

Az anafilaxiás reakció tünetei közé tartozik

  • a légszomj,
  • a torokduzzanat,
  • a gyors pulzus,
  • a hirtelen jött hasmenés,
  • a vérnyomáscsökkenés
  • és az eszméletvesztés.

Légúti elzáródás: A darázs csípése következtében kialakult duzzanat légúti akadályt, elzáródást okozhat, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Magyarországon is előfordultak már esetek, amikor valaki véletlenül lenyelt egy darazsat. Egy 2016-os esetben egy 45 éves férfi a kertjében dolgozott, amikor véletlenül lenyelt egy darazsat egy ital elfogyasztása közben. A darázs a nyelőcsövébe jutott, és ott megszúrta. A férfi azonnal erős fájdalmat érzett, és a nyakán gyorsan kialakult egy nagy duzzanat. Szerencsére a közelben volt egy orvos, aki azonnal felismerte az anafilaxiás reakció jeleit, és megfelelően kezelte a beteget, mielőtt súlyosabb szövődmények alakultak volna ki.


A következő tünetek allergiára utalhatnak, ha jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni: 

  • ajakduzzanat, szem vagy arc megdagadása
  • nyelési nehézség
  • ha a csípéstől távol eső területen jelentkezik viszketés, duzzanat
  • az egész testen megjelenő bőrkiütés, csalánkiütés
  • bőrpír
  • nehézlégzés, fulladás érzése
  • szédülés 
  • fejfájás
  • hányinger, hányás
  • hasi görcsök
  • hasfájás, hasmenés
  • vérnyomásesés
  • hirtelen szívdobogás
  • sápadtság
  • rekedtség
  • köhögés
  • gyorsan romló állapot
     

Kezelési lehetőségek

Azonnali orvosi beavatkozás: Ha valaki darazsat nyel, azonnali orvosi segítségre van szüksége. A légúti elzáródás és az anafilaxiás reakciók gyors kezelést igényelnek.

Epinefrin injekció: Az epinefrin (adrenalin) injekció az elsődleges kezelési mód anafilaxiás reakciók esetén. Az epinefrin gyorsan tágítja a légutakat és stabilizálja a vérnyomást.

Anafilaxia esetén akkor is orvosra van szükség, ha a beteg megkapta az adrenalin injekciót. Az injekció beadását követően a beteget mindenképpen kórházba kell vinni, ahol 24 órás orvosi megfigyelés alatt kell maradnia. Előfordulhat ugyanis, hogy az anafilaxiás reakció két ütemben zajlik: a kezdeti javulást követően előfordulhat visszaesés, a tünetek kiújulása.

Kortikoszteroidok és antihisztaminok: Ezek a gyógyszerek segítenek csökkenteni a gyulladást és az allergiás reakciókat, de az epinefrin után adják őket.

Sebészeti beavatkozás: Súlyos légúti elzáródás esetén sebészeti beavatkozásra lehet szükség a légutak felszabadításához.
 

A darázs lenyelése súlyos, életveszélyes következményekkel járhat. Az allergiás reakciók és a duzzanatok azonnali orvosi beavatkozást igényelnek. Hogy mindezt elkerüljük, különösen fontos, hogy egy pillanatra se lankadjon a figyelmünk, ami a darazsakat illeti!
 

Olvasd el ezt is: Méh és darázscsípés: veszélytelen vagy halálos
 

A cikket lektorálta Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász szakértőnk:

Sebő Zsuzsanna

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja