SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezek a leggyakoribb nőgyógyászati problémák 40 felett

Családinet [cikkei] - 2024-08-01
40-45 fölött nem csak a menopauza okozhat változásokat a női szervezetben, de bizonyos problémák gyakorisága is megnő. Ezt az összefüggést azért fontos ismerni, mert ennek tudatában egyrészt a tünetek esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni, másrészt tünetmentesen is elengedhetetlen a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész a témával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, mit tehetnek a középkorú nők az egészségük megőrzéséért.
Ezek a leggyakoribb nőgyógyászati problémák 40 felett

Ilyen betegségek, állapotok valószínűsége nő meg 45 felett

A 40 felett elinduló hormonális változások egyes esetekben az első lépések lehetnek bizonyos állapotok felé. Ilyen lehet a perimenopauza, majd a menopauza, a medence szerveinek süllyedése, a csökkenő izomtónus, az inkontinencia vagy a medencében kialakuló krónikus gyulladások. (Mindez természetesen nem törvényszerű, hiszen megfelelő életmóddal és orvosi ellátással ellene lehet menni a statisztikáknak.) Ugyanakkor más nőgyógyászati jellegű betegségek, problémák is felmerülhetnek.

  • Miómák: ezek a többnyire jóindulatú daganatok gyakrabban alakulnak ki 40 fölött a méhben.
  • Polipok: ezek az sejtburjánzások a méhben és a méhnyak nyálkahártyájában is megjelenhetnek.
  • Hüvelysorvadás: a hüvelyi atrópia a csökkenő ösztrogénszint következménye lehet, ami miatt a hüvely falai elvékonyodhatnak, kiszáradhatnak, begyulladhatnak.
  • Petefészek ciszták: ha ennek a lehetősége merül fel, mindig vizsgálni kell, nem endometriózisról van-e szó, bár ez utóbbi betegség jellemzően fiatalabb korban indul.  
  • Szexuális úton terjedő betegségek: a csökkenő hormonszintek miatt elvékonyodó hüvelyfal hajlamosabbá tehet a sérülésekre, ami pedig utat nyithat az akár szexuális úton terjedő fertőzések előtt.

- Mindezeken túl 40 felett még nem szabad megfeledkezni a védekezés fontosságáról sem, hiszen nem ritka ilyen korban egy-egy nem tervezett terhesség – hangsúlyozza Józan doktornő. – 45-50 felett pedig már az olyan, nem nőgyógyászati jellegű betegségek ellen is fontos lépéseket tenni, mint a csontritkulás és a szív-érrendszeri betegségek.    

Mit érdemes megtenni a megelőzés részeként?

Kiegyensúlyozott táplálkozás

Ha korábban nem is, ebben az életszakaszban már nagy figyelmet kell fordítani a zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, sovány fehérjében, egészséges zsírokban gazdag étrendre és a bőséges folyadék (víz) fogyasztásra. A kalcium, a B- és a D-vitamin, valamint a vaspótlás szinte minden nőnek szükséges lehet a hiányállapotok megelőzéséhez. A vízfogyasztás segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket, az alkohol azonban ebből a szempontból sem ajánlott. Aki pedig már meglévő betegsége miatt szeretne kialakítani optimális étrendet, érdemes dietetikus segítségét kérnie.

Rendszeres mozgás

A rendszeres fizikai aktivitás kulcsfontosságú, hiszen amellett, hogy hozzájárul az egészséges testsúly megőrzéséhez, illetve a fogyáshoz, csökkenti a stresszt, segít megőrizni az izomtömeget és a csontsűrűséget. A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a sokat hangsúlyozott kardiomozgás mellett (mint például a gyors séta, kocogás, tánc vagy aerobik) az izomerő fejlesztő edzések is döntő szerepűek az egészséges időskor előkészítéséhez. Amennyiben bármilyen alapbetegség befolyásolja a mozgást, ajánlatos mozgásterapeuta segítségét kérni a biztonságos edzésterv felépítéséhez.

Stressz menedzsment

A stresszhelyzetek megélése nagyon leegyszerűsítve olyan hormonokat, többek közt kortizolt szabadít fel a szervezetben, amelyek felborítják az egyébként is kényes női hormonális egyensúlyt. Különösen igaz ez a 40-50 közti korszakra, amikor olyan nagy volumenű változások zajlanak a női szervezetben, mint korábban a pubertás alatt. Már csak ezért is fontos a stresszkezelés megtanulása (a stresszről nagyon sok betegség esetében kiderült, hogy önálló rizikófaktor), éppen ezért nagyon ajánlott megtalálni a megfelelő stressz levezetési módszert. Ez lehet többek közt a mozgás, a meditáció, a jóga, és szükség lehet pszichológus vagy akár szomnológus, alvásszakértő bevonására is.

Nőgyógyászati kontrollok, szűrések

- Egy bizonyos kor után már tudatosan érdemes odafigyelni magunkra, észrevenni és ellenőriztetni az esetleges változásokat – hangsúlyozza dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, sebész. – Sőt, a szűrővizsgálatokat tünetmentesen is be kell írni a naptárba, legyen szó nőgyógyászati szűrésről, mammográfiáról vagy tüdőszűrésről. A középkorban nagyobb eséllyel megjelenő betegségek jelentős része ugyanis megelőzhető, vagy pedig korán felismerve jól kezelhető. Tehát a tudatos egészségmegőrzés a legtöbb, amit egy nő megtehet önmagáért, időskori jó állapotáért, közvetve pedig a családjáért.

Forrás: Nőgyógyászati Központ (www.nogyogyaszatikozpont.hu)

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Úgy felrúgott egy gyereket a saját kísérője a szolnoki kalandparkban, hogy a fejére esett - videó is készült az esetről

Úgy felrúgott egy gyereket a saját kísérője a szolnoki kalandparkban, hogy a fejére esett - videó is készült az esetről

Megdöbbentő felvétel jelent meg a szolnoki kalandparkból - a felháborító eset több gyerek szeme láttára történt.
24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább. Till Tamás 11 éves volt, amikor 2000-ben egy vadasparkba indult - de már sosem ért haza. Szüleinek 24 évet kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, mi történt gyermekükkel. Holttestét most megtalálták, és ezzel sokkoló történetre derült fény.
Megjavítják a Bethesda Gyermekkórház klímáját, sőt - annyi segítséget kaptak, amennyit nem is reméltek

Megjavítják a Bethesda Gyermekkórház klímáját, sőt - annyi segítséget kaptak, amennyit nem is reméltek

Jó hírről tájékoztatott a Bethesda Gyermekkórház, miután tegnap gyűjtést kezdeményeztek.
A szerkesztő ajánlja