SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyógynövényekkel felvértezve a betegségek ellen - A gyermekláncfű

Németh Ági [cikkei] - 2004-05-16
Gyermekláncfű (taraxacum officinale), kutyatej, pitypang, pongyola pitypang, oroszlánfog, békavirág
A gyermekláncfű szervezetünket salaktalanítja, tisztán tartja, mézet és salátát készíthetünk belőle, és a gyerekek kedvenc játéka

Gyógynövényekkel felvértezve a betegségek ellen - A gyermekláncfű

  A gyermekláncfű nagyon sokoldalú növény. Áprilisban és májusban virágzik, beborítja a kerteket, réteket. Már a középkorban ismerték és zöldségként emlegetik a régi könyvekben. Egy 1613-ban készült könyvben már arról írtak, hogy hogyan kell termeszteni a gyermekláncfüvet a kertekben. Évelő növény, sárga virága van és a szára tejnedv tartalmú. /innen a kutyatej név/ A sárga virágból kerek bolyhos gombolyag lesz, amit a gyermekek nagyon szeretnek egymásra fújni. Jó játéknak tartják. Ennek a növénynek minden része felhasználható, kitűnő gyógynövény. A legújabb kutatások során meg állapították, hogy milyen kitűnő hatással van a vesére és az epére. Serkenti az epeműködést és élénkíti az anyagcserét, és jó hatással van az emésztésre. Salaktalanítja a szervezetünket, és rendben tartja a közérzetünket. Tavasszal ajánlatos egy gyógytea kúrát tartani a gyermekláncfű teából, mert megszünteti a tavaszi fáradságot. Szinte megújulunk tőle. Hatására üdébb lesz a bőrünk, a szemünk körül eltűnnek az ödémák, a karikák, mert a szervezetünkből távoznak a méreg és salakanyagok. Megszünteti a bőrviszketést, sömört, és kiütéseket.

Gyűjtjük a gyökerét és a levelét.

 

  Hatóanyaga: flavonidok, inulin, cukor , nyálka, káliumsó, magnézium, taraxicin/ez a legfontosabb hatóanyag/

 

 Teáját használjuk: anyagcserezavarok, epe, máj, vesebajok, köszvény, reuma,

vizelethajtás

 Várandós anyák ne használják vagy csak kis mértékben, mert vizelet hajtó hat van, kitűnően alkalmazzák még sárgaság és lépbántalmak, bélférgesség, esetén is.

 

 Teakészítés: egy púpozott teáskanál gyermekláncfüvet, 3dl hideg vízbe éjszakára beáztatunk, és másnap reggel leszűrjük. Megmelegítjük és langyosan kortyolva, reggeli előtt és utána egy félórával kell fogyasztani.

 

Tea rossz emésztésre:

·        édeskömény   10 g

·        gyermekláncfű  gyökér 30 g

·        tarackbúza gyökértörzs 30 g

·        katángkórógyökér 30 g

 

 Teakészítés: a teafüveket össze kell keverni. Két kávéskanál teafüvet,  2dl vízben 10 percig kell főzni, és utána leszűrni., 2-3 csésze a napi ajánlott adag. 

 Szára: cukorbetegségre ajánlott 10db jól meg mosott szárat elrágcsálni /nagyon jó hatással van a cukorbetegségre.

 

 Salátakészítés: Friss gyökeréből és a leveléből készíthetünk salátát / majonézes tojás salátába keverve nagyon finom

 

 Készítsünk pitypang mézet, nagyon finom és egészséges! Most itt az ideje a mézkészítésnek, mert a sok esőtől tele vannak a kertek a gyönyörű sárga virágú pitypanggal.

Hozzávalók:

§ két marék pitypang

§ 1 l víz

§ 1 kg cukor

§ 2 karika citrom 

 Mézkészítés: két nagy marék pitypang virágot 1 l vízben felfőzünk, amikor a víz bugyogni kezd, levesszük a tűzhelyről, és másnapig állni hagyjuk. Leszűrjük a főzetet, és jól kinyomkodjuk. Az 1 l léhez hozzáadjuk a cukrot, a citromkarikát és fedő nélkül, közepes hőmérsékleten, felfőzzük. Vigyázni kell, hogy ne forrjon, és ne legyen nagyon sűrű, mert akkor kikristályosodik.

 

  Nagyom finom és egészséges mézet kapunk.  Ha kihűlt, üvegekbe töltjük. Érdemes egy kis fáradságot fordítani a pitypang virág szedésére, megéri. (Aki szereti a kulinális élvezeteket, az tehet az üvegbe egész diószemeket). Én már több alkalommal is készítettem és nagy sikere volt a családom körében.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja