SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nehezen felismerhető a lisztérzékenység

Családinet [cikkei] - 2006-05-22
A diétával karban tartható autoimmun betegség, a lisztérzékenység minden századik lakost sújtja Magyarországon. Ez az életre szóló gluténintolerancia nem tévesztendő össze a gabonaallergiával.


Nehezen felismerhető a lisztérzékenység
 

Sem az érintettek maguk, sem háziorvosuk, olykor még az emésztőrendszer specialistája, vagy a bőrgyógyász, a fogorvos szakorvos sem ismeri fel a panaszt – mondta dr. László András gasztroenterológus. Holott a felszívódási zavarra utalhat a kisgyerek külső megjelenése, a felfúvódott has, a vékony végtagok, a gyakori hasmenés. Gyanújel lehet a károsodott fogzománc.

A diagnosztizálást segítik a laboratóriumi, a vérszérum- ellenőrzések, a vékonybél bolyhainak elsorvadását mutató szövettani vizsgálat. Sok érintettnél jelentkeznek sajátos bőrtünetek. A betegség kialakulásában – a genetikai alap, a hajlam mellé társulva – nagy szerepet játszik a búza, az árpa, a rozs, a zab egyik összetevőjével, a gluténnal szembeni érzékenység.

A felszívódási zavar hiánybetegséget idéz elő. A vas, a folsav, a B12-, a D-, a K-vitamin, a kalcium elégtelen felszívódása miatt vérzékenység, csontritkulás alakulhat ki. A vashiányos vérszegénység hátterében igen gyakran található meg a lisztérzékenység, ám az orvosok ritkán gondolnak erre.

Ahogyan az is kevéssé ismert, hogy társult kórkép lehet a gyakori vetélés, az epilepszia, a depresszió. A kezeletlen lisztérzékenyeknél az átlagnépességhez képest gyakoribb egyes tumorok, például a limfóma kialakulása.

– A betegséggel kapcsolatos tájékozottság növelését célozza a május 20-án és 21-én tartandó lisztérzékenyek világnapja – mondta a betegegyesület elnöke, Koltai Tünde.

 

http://www.delmagyar.hu/cikkonly.php?action=nyomtat&cid=124479

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja