SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Öt lépésben a migrén ellen

Családinet [cikkei] - 2006-10-09
Az Egyesült Államokban élő nők közül 28 millióan szenvednek rendszeresen migréntől. Azonban a betegek mindössze 3-5 százaléka gondoskodik a rohamok megelőzéséről.
Öt lépésben a migrén ellen

A Mayo Clinic orvosai éppen ezért 5 pontban összefoglalták a megelőzéshez szükséges legfontosabb lépéseket.

 

Elsőként kerüljük el a migrént kiváltó tényezőket. Ezek lehetnek túl kevés, vagy épp túl sok alvás, alkohol, koffein, rendszertelen étkezés, vagy koplalás.

A menstruáció, a stressz és az idegeskedés mind hozzájárulnak a rohamok jelentkezéséhez.

 

Legyen célunk egy egészséges életvitel kialakítása. Ebben szerepeljen elegendő alvás, rendszeres mozgás is.

A gyógyszeres kezelést kiegészíthetjük alternatív gyógymódokkal is. Rendszeresen relaxáljunk, ismerjük meg a biofeedback technikát. A biofeedback során képessé válunk olyan folyamatok befolyásolására, mint például a vérnyomás, vagy szívverés, melyeket normál körülmények között a testünk irányít. Ezáltal akár a rohamok kontrollálását is kezünkben tarthatjuk. A biofeedback a világ számos országában elfogadott módja a migrén kezelésének.

 

Vezzessünk migrén-naplót, melyben feljegyezzük az egyes rohamok hosszát, kiváltó okát. Különösen fontos, hogy egy-egy új gyógyszer, vagy kezelési mód bevezetését nyomon kövessük, így a későbbiekben látni fogjuk, mi hozott javulást, s melyik az a szer, mely nem használt.

 

Amennyiben a migrén változatlanul része mindennapjainknak, kérjünk orvosi segítséget. A rohamok megszüntetésére nem létezik ugyan általános szer, azonban bizonyos esetekben fogamzásgátló, antidepresszánsok, vagy fájdalomcsillapító szedésével javulás érhető el. Ezek azonban, az esetleges mellékhatások miatt egyértelműen csakis orvosi ellenőrzés mellett szedhetők.

 

A migrének az életkorral együtt változnak. Leggyakrabban a termékeny években jelentkeznek, majd a változókor után jellemzően javul a betegek állapota. A 65 éves kor felett fellépő migrén pedig már további kivizsgálást igényel. Ebben az életkorban ugyanis egyáltalán nem jellemző rohamok jelentkezése, így előfordulása más betegségekre utalhat.

 

A hír alapjául a „Migraine Prevention Rare in Women” cikk szolgált.

 

 

 www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja