SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kapcsolat az allergia, a rák és a pikkelysömör közt

Családinet [cikkei] - 2006-11-06
A normál esetben allergiás reakciókhoz kapcsolódó hízósejtek közrejátszhatnak más bőrbetegségek és daganatos elváltozások megjelenésében is, állítják svéd kutatók.
Kapcsolat az allergia, a rák és a pikkelysömör közt

A hízósejtek a fehérvérsejtek csoportjába tartoznak és fontos szerepet töltenek be a szervezet allergiás reakciója során. Ilyen esetben az immunrendszer egyfajta túlzott működéséről beszélünk, melynek során a szervezetre egyébként veszélyt nem jelentő, ártalmatlan környezeti anyagok ellen intéz támadást.

A védekezés során az antigének megkezdik antitestek kibocsájtását, mely fehérjék feladata a vérbe került idegen anyagok eltávolítása. Az antitestek és antigének ismételt kapcsolódásakor a hízósejtek hisztamin és más gyulladást okozó vegyületek kibocsájtását kezdik meg, melyek az allergiás reakciót okozzák.

Korábbi kutatások már felvetették annak a lehetőségét, hogy a hízósejtek más betegségek kialakulásában is szerepet játszanak. Ilyen módon hozzájárulhatnak az ekcéma, a pikkelysömör, a Hodgkin-lymphoma és rákos megbetegedések kialakulásához. Az allergiához hasonlóan ezen betegségeket is krónikus gyulladások, és a hízósejtek átlagosnál magasabb száma jellemzik.

Svéd kutatóorvosok felfedezték, hogy az immunrendszer működésében részt vevő T-sejteken található, un. CD30 fehérje képes fokozni a hízósejtek működését. Ennek eredménye képpen a hízósejtek olyan fehérjék kibocsájtását kezdik meg, melyek a gyulladást okozó sejtek épülését, számának növekedését irányítják.



Az is ismert tény, hogy a pikkelysömörtől, ekcémától szenvedő, s a Hodgkin-lymphoma-s betegek CD30 száma kifejezetten magas.

Ilyen módon érthető, hogy a hízósejtek hogyan járulnak hozzá gyulladások megjelenéséhez ezen nem allergiás eredetű betegségek esetében.

A kutatás által tehát pontosan ismertté vált a hízósejtek gyulladáskeltő mechanizmusának működése, ezáltal pedig segítséget nyújt új fajta terápiák kidolgozásához a hízósejt számmal összefüggő betegségek esetében.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja