SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Házi kedvencek és az allergia

Családinet [cikkei] - 2006-12-18
Allergiára hajlamos személyek többnyire törekednek otthonuk, háziállatoktól mentes övezetként való fenntartására. Azonban a kis szőrös élőlények elkerülése nem feltétlenül hozza meg a várt eredményt.
Házi kedvencek és az allergia

A Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóirat közlése szerint azon egyének, akik születésük pillanatától fogva élvezik a kis házi kedvenc társaságát, a későbbiekben kevésbé lesznek allergiára fogékonyak. Mivel szervezetük az évek során folyamatosan edződik, így immunrendszerük kevésbé lesz érzékeny a potenciális allergénekkel szemben.

Számos kutatás igazolja, hogy azon gyermekek körében, akik macska vagy kutya mellett nőnek fel, kevésbé valószínű mind az asztma, mind pedig az allergia kialakulásának valószínűsége.

A pontos magyarázat végett kutatók 9.812 európai felnőtt adatait vizsgálták meg. A páciensek egy 9 éven át tartó, légzőszervi egészséget kutató tanulmányban vettek részt. Az egyéneket gyermekkori allergiás, asztmás megbetegedéseikről, illetve a család háziállat tartási szokásairól kérdezték.

Az adatok alapján megfigyelhető, hogy azon egyének esetén, akiknél kora gyermek, vagy iskolás korban jelentkeztek allergiás, vagy asztmás tünetek, a család nem tartott háziállatot, illetve, ha mégis, a betegség jelentkezésekor megváltak tőle.

Azonban azon felnőttek esetében, akiknél a háziállat vásárlása után jelentkeztek tünetek, jellemző, hogy nem válnak meg kedvencüktől. Úgy tűnik, ők inkább választják a betegség kezelésére szolgáló gyógyszerek szedését csak, hogy továbbra is élvezhessék kedvencük társaságát.



A jelenség egyrészről jelezheti, hogy a háziállatok tartása ilyen módon védelmet biztosít az immunrendszer egészséges fejlődéséhez.

Azonban az okok keresésénél figyelembe kell vennünk, hogy a családban korábban előfordult allergiás megbetegedések elkerülése végett bizonyos otthonokban törekednek az allergének kivédésére, éppen ezért háziállatot sem vásárolnak. Más esetekben viszont, ahol a családban nem figyelhető meg az allergiára való hajlam öröklődése, ott bátran vállalják a házi kedvenc tartását.

A hír alapjául a "Study supports theory that pets cut allergy risk" cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja