SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyógynövényekkel felvértezve a betegségek ellen.

Németh Ági [cikkei] - 2007-02-19
Benedekfű
Cnicus Benedictus
Áldottbárcs, pápafű, áldottfű, Benediktenkraut, Bitterdistel


Gyógynövényekkel felvértezve a betegségek ellen.

Az Ókorban már Dioszkuridesz beszámol a Materia medica című művében a benedekfű gyógyító hatásáról és ajánlja, mint emésztésserkentő. Ezután sokáig nem tesznek említést róla a herbáriumokban és receptgyűjteményekben, mert nem tudták megkülönböztetni a bogáncsféleségektől. A 16. században fedezik fel újra, és Adam Lonitzer Füveskönyvében már részletesen ír a gyógyhatásairól. Legfőbb hatóanyaga a rákellenes hatású szeszkviterpén-lakton.
 

A benedekfű a Földközi-teger vidékéről származik és a fészkesvirágzatúak családjába tartozik (Asteraceae korábban Compositae). Fél méter magasra is megnőhet, szára alul érdes, felül mirigyszőrökkel van borítva. Levelei szeldeltek, lándzsa alakúak, és tüskések. A virágzata: sárga. Közvetlenül a virágzás előtt gyűjtik a növény földfeletti részét. A friss növénynek kellemetlen illata van. Napjainkban is termesztik Olaszországban és Spanyolországban.

Hatóanyaga: rákellenes hatású szeszkviterpén-lakton, cnicin, illóolaj, ásványisó (kálium, magnézium, kalcium), flavonoid, cserzőanyag

Gyógyhatása: emésztésserkentő, étvágyjavító, vérzéscsillapító, lázcsökkentő, jó hatással van a máj, aranyér és menstruációs problémákra.

Teakészítés: 4 gr teafüvet leforrázunk 2,5 vízzel és 5 percig állni hagyjuk, majd szűrjük le.


Benedekfűbor: 10-10 gr benedekfű, ezerjófű, üröm és pemetefű keverékét öntsük le 1 l. jó minőségű borral, 8 napig érleljük, majd szűrjük le. A leszűrt bórból naponta ½ dl ihatunk.

A likőripar kesernyés íze miatt a benedekfüvet likőrök, és eszenciák készítéséhez használja, - vermutok és gyógycukorkák nyersanyaga - mert emésztést elősegítő hatású, illetve megszünteti a gyomorégést.

Mellékhatás: allergiás reakció (nem szabad azoknak használni, akik allergiásak a fészkesvirágzatú növényekre, Pl. kamilla, cickafark, árnika)

Fogyasztása vesebetegeknek nem ajánlott!


Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja