SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miről árulkodnak fogaink? 1.

Családinet [cikkei] - 2007-03-21
Fogaink rendszeres ápolásával megelőzhetjük azok szuvasodását, elkerülhetjük az ínybetegségeket és a rossz lehelet kialakulását. A megfelelő szájhigiéne által azonban nem csak fogaink egészségét őrízhetjük meg, de csökkenthetjük az olyan súlyos betegségek, állapotok kockázatát is, mint a szívinfarktus, storke, diabétesz, vagy a koraszülés.
Miről árulkodnak fogaink? 1.

A fogorvosi ellenőrzések során tehát nem csak fogaink állapotáról, de egészségünk, szervezetünk működéséről is sok információt szerezhetünk. Szájüregünk, fogaink által betekintést nyerhetünk a szervezetünkben folyó káros, rosszindulatú folyamatokról. Olyan betegségekről szerezhetünk tudomást, mint a cukorbetegség, vagy az AIDS.

 

Az Academy of General Dentistry szervezet szerint az ilyen, az egész szervezetünket érintő betegségek 90 százaléka okoz valamilyen elváltozást fogaink, ínyünk állapotában.

 

A betegségek felderítéséhez elegendő nyálmintát vennünk a pácienstől, s máris sok mindent megtudhatunk. Újszülötteknél például a stressz-hormon, a kortizol ellenőrzése nyálmintából történik. A nyálminta hasznos segédeszköz a csontritkulásos betegek csonttömegvesztésének folyamatos nyomonkövetéséhez. Bizonyos daganatos betegségekre utaló jelek kimutatásában szintén segítségünkre lehet.

 

A nyálminta bevált eszköz az illegális szerek használatának bizonyítására, különböző méreganyagok, hormonok, antitestek kimutatására, melyeket például hepatitisz, vagy HIV fertőzöttség gyanúja esetén alkalmazhatunk. A jövőben a nyálteszt felválthatja a vérvizsgálat szükségességét olyan esetekben, mint a cukorbetegség, Parkinson-kór és más, fertőző betegségek.

 

A nyál nem csak a betegségek kimutatására alkalmas, de egyben egyik legkiválóbb eszközünk a kórokozók távol tartására. Antitestjei segítséget nyújtanak például a megfázás ellen, de összetevői közt található a Candida gomba növekedését gátló anyag is. HIV, vagy egyéb fertőzések esetében ezen anyagok működése károsodik, ezáltal képes a Candida gombás fertőzést –szájpenészt- okozni a szájüregben, mely árulkodó tünete az előbbi kórképeknek. A nyálban található enzimek hatékony védelmet biztosítanak a baktériumok ellen is.

 

Védelmi funkciói mellett azonban szánkban több, mint 500 féle baktérium tenyészik, melyek plakkokat alkotva egészségügyi problémákhoz vezetnek. A következőkben azt is megismerhetjük, hogy milyen veszélyeket rejt magában, ha elmulasztjuk fogaink rendszeres ápolását, tisztítását.

 

A cikkel kapcsolatban érdeklődjön bővebben a TriDent Családi és Esztétikai Fogászatban.
web: www.trident.hu
email: info@trident.hu
tel: 06 20 945 8797

A hír alapjául az „Oral health and overall health: Why a healthy mouth is good for your body” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja