SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Éttermi veszélyek

Családinet [cikkei] - 2007-05-10
Az ételallergiától szenvedő egyének számára fokozott kockázatot jelent egy étteremben, vagy más szórakozóhelyen elfogyasztott vacsora. Az ételek gondos megválogatása után is előfordulhat, hogy választásuk épp egy allergént tartalmazó fogásra esett.
Éttermi veszélyek

  Az elfogyasztott allergén következtében az ételallergiás egyén viszketést, kiütéseket, duzzanatokat tapasztalhat. Súlyosabb esetekben légzési nehézség, vérnyomás esés, anafilaxiás sokk is bekövetkezhet.

 Az Annals of Allergy, Asthma & Immunology folyóiratban közölt, amerikai kutatók által végzett felmérés azonban a súlyos tünetek ellenére is arról árulkodik, hogy a vendéglátó egységekben dolgozó személyzet nincs tisztában azzal, hogy az ételek kezelése során, hogyan vihetők át az allergének.

 A megkérdezett alkalmazottak döntő többsége úgy gondolta, a vendégek számára minden esetben biztonságos az általuk készített és felszolgált fogások elfogyasztása. 24 százalékuk vélekedett úgy, hogy egy kis mennyiségű allergént tartalmazó ételtől még az allergiás személynek sem lehet baja.

 35 százalékuk egyet értett abban, hogy a sült ételekből a magas hő hatására távozik az allergén anyag. 25 százalékuk abban bízik, hogy egy kész ételből az allergén eltávolításával máris bárki számára biztonságosan fogyasztható fogás varázsolható. Az eredményekre magyarázatul szolgálhat, hogy a megkérdezettek mindössze 42 százaléka részesült az ételallergiáról szóló oktatásban.

 A leggyakoribb allergének a tej, mogyoró, szójabab, tojás, búza, hal és kagyló. A mogyorófélék által kiváltott allergiás reakciók 25 százaléka, és a végzetes kimenetelű esetek 15-32 százaléka következik be éttermekben, vagy más vendéglátó egységben.

 Az esetek gyakoriságának oka, hogy az allergének a konyhai környezetben használt eszközökről könnyen más edényekre kerülhetnek, például a mogyorót tartalmazó fogás elkészítését követően.

 A forgalomban lévő termékeken ma már kötelező feltüntetni, amennyiben bizonyos allergéneket akár csak nyomokban is tartalmazhatnak. A vendéglátó egységekre még nem vonatkozik ilyen szabályzat, így az ételallergiás személyek számára fokozott óvatosság indokolt.

 Az esetleges balesetek elkerülésére, fontos az azonnali segítségnyújtás megszervezése, így soha ne felejtsék otthon gyógyszereiket, melyek segítségével az allergiás reakció a kórházba érkezésig kezelhető.

 A hír alapjául a „Dining Out? Beware of Food Allergy Dangers” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
A szerkesztő ajánlja