SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kétszer annyi függő megy orvoshoz, mint tavaly

Török Monika [cikkei] - 2004-10-04
Idén év végéig várhatóan megduplázódik a függőség miatt orvoshoz fordulók száma - a múlt évhez képest. Az addiktológusok szerint nem a szenvedélybetegek száma nőtt meg, hanem a szakemberhez fordulóké. Szerintük a minőségi ellátás rovására mehet, ha az orvosoknak egyre több beteget kell rendelési időben kezelniük.
Kétszer annyi függő megy orvoshoz, mint tavaly

Tavaly összesen 13121 szenvedélybeteget kezeltek addiktológiai szakrendeléseken és drogbetegellátáson. Idén már az év első felében, azaz júliusig szinte ugyanennyien, 12958-an fordultak ilyen problémával orvoshoz - derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adataiból. Ez az egyetlen egészségügyi terület, ahol ilyen mértékű változás történt a múlt évhez képest.

Az OEP 2003-ban új, úgynevezett szakmaikompetencia-vizsgálatokat vezetett be, és egységes kódolási rendszert hozott létre. Éppen ezért a tavalyi és az idei adatok nem vethetők össze a 2002-esekkel, egymással viszont igen - mondta lapunknak Nagy Lóránt, az OEP elemzési osztályának vezetője.

Addiktológusok "üdvözlik" a betegszám emelkedését. A szakemberek szerint a hivatalos adatok azt mutatják, hányan fordulnak orvoshoz, nem pedig azt, mennyien betegek valójában. "Nem lett több szenvedélybeteg egy év alatt, viszont egyre többen kérnek orvosi segítséget" - mondta Takách Gáspár, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet addiktológiai osztályának vezetője. Takách közölte: statisztikák szerint a szenvedélybetegeknek mindössze tíz százaléka próbál addiktológus pszichiáter segítségével meggyógyulni. "Remélem, ezzel megindul egy tartós folyamat, és évről évre többen fordulnak szakemberhez" - tette hozzá.

A megduplázódó betegszámhoz hozzájárul az úgynevezett "elterelés", azaz a kábítószer-fogyasztáson ért fiatalok megelőző-felvilágosító kezelése is. Ez azonban önmagában nem magyarázza a robbanásszerű növekedést. Eddig ugyanis összesen mintegy két-háromezren éltek ezzel a lehetőséggel.

Noha a betegszám jelentősen emelkedett a tavalyihoz képest, az orvosi beavatkozások száma korántsem mutat ilyen nagy változást. Tavaly 288715 alkalommal kaptak a betegek gyógyszert, vagy vettek részt pszichoterápiás kezelésen, kivizsgálásokon, laborszűrésen. 2004 első felében ez a szám 156 ezernél valamennyivel kevesebb volt, itt tehát csupán enyhe növekedés várható.



Takách Gáspár szerint ez azzal magyarázható, hogy ugyanannyi orvosnak kellene ugyanannyi idő alatt egyre több beteget ellátnia. "Hiába van kétszer annyi beteg, nem tudunk dupla annyi beavatkozást végezni, mint eddig. Félő, hogy mindez a minőségi munka rovására megy" - mondta a főorvos.

Funk Sándor addiktológus úgy vélte: az emelkedés hátterében az is állhat, hogy egyre többen használják a lágy drogokhoz tartozó cannabisszármazékokat, nekik azonban nem szükségesek a hosszú kezelések, vagy a mindenre kiterjedő labor- és kontrollvizsgálatok. "Többen jönnek, de jobb állapotban, mint az elmúlt években. Ritkább a durva keménydrog-függő" - mondta a Nyírő Gyula Kórház addiktológus főorvosa. Funk egyetértett Takáchcsal abban, hogy mivel a szakemberek kapacitása véges, az addiktológiai szakellátás egyelőre nincs felkészülve a betegek számának robbanásszerű növekedésére.

Noha a beavatkozások száma csupán enyhén nőtt, az ezekre kifizetett pénz idén akár a tavalyi összeg nyolcszorosára is emelkedhet: tavaly egész évben 113 millió forintot költött az egészségbiztosító drogbetegellátásra és addiktológiára, 2004 első felében ez az összeg már 445 millió forint volt.

Funk szerint nem tudható pontosan, mi áll ennek hátterében. "Egyrészt egyre drágábbak a beavatkozások, másrészt előfordulhat, hogy néhány intézmény bevezetett egy új eljárást, például a kötelező AIDS-szűrést, vagy különleges laborvizsgálatokat, és emiatt emelkedtek a költségek" - mondta.

forrás: Magyar Hírlap

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja