SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyermekbalesetek - A fulladás 2. rész

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-05-13
Mit tegyünk vízbefulladás, vagy betegségek okozta fulladás esetén?
Gyermekbalesetek - A fulladás 2. rész

Teendők vízbe fulladás esetén

A vízbefúlás nem csak nyílt vízben vagy medencékben fenyegeti a gyerekeket, de akár a fürdőkádban is előfordulhat, ugyanis ha a gyermek feje víz alá kerül, az első reakció gyerekeknél – a felnőttekkel szemben -  a sírás, amihez mélyen beszívja a levegőt, ezzel együtt pedig a vizet is, amely a tüdőbe jut. Egy csecsemő akár néhány centis vízbe is belefulladhat, ezért nagyon fontos, hogy csecsemőt és kisgyermeket soha ne hagyjunk egyedül a fürdőszobában. Ha mégis megtörtént a baleset, vegyük ki a gyereket a vízből. Ha eszméleténél van, vigasztaljuk és nyugtassuk meg. Tartsuk melegen és hívjuk fel az ügyeletet, vagy a háziorvost, és kérjünk tanácsot.  Fontos lehet, hogy a gyereket orvos lássa,  mert a tüdőbe került víz később tüdőgyulladást okozhat.

Amennyiben eszméletlen a gyerek, ellenőrizzük, hogy lélegzik-e. Ha van légzése, fektessük stabil oldalfekvésbe, takarjuk be és hívjunk mentőt. Ha nincs légzése, tisztítsuk ki a száját és kezdjük meg a mesterséges lélegeztetést. Hívassunk mentőt és folytassuk a lélegeztetést addig, amíg a mentők meg nem érkeznek, vagy meg nem indul a spontán légzés.

A stabil oldalfekvés az elsősegély legfontosabb műfogása, és azért fontos ismerni, mert biztosítani lehet vele az eszméletlen sérült  szabad légzését, megakadályozhatjuk nyelve hátra csúszását, valamint azt, hogy vér, váladék vagy hányadék elzárja a légutakat.
Így végezzük: Először a hátán fekvő sérült hozzánk közelebb eső kezét derékszögben behajlítjuk. Majd távolabbi kezének tenyerét arcához helyezzük. Távolabbi lábát térdénél felemeljük, majd magunk felé fordítjuk. Ezt a fej hátra szegése követi, amely a szabad légutakat biztosítja. Végül felső lábának behajlításával stabilizáljuk.

Betegségek okozta fulladás

A légúti eredetű fulladásokkal kapcsolatosan külön ki kell emelni a kisgyermekek speciális helyzetét. Immunrendszerük még nem teljesen érett, kevésbé tudnak reagálni bizonyos behatásokra, például fertőzésekre. Légútjaik átmérője piciny, és hajlamos a vizenyő – ödéma – képződésére. Ezért könnyen létrejöhet nehézlégzés, fulladás. Ennek okán sokszor még egy kis, ártalmatlannak hitt vírus- vagy bakteriális fertőzés is ijesztő tüneteket produkálhat: ugató köhögést, nyálcsorgást, húzó belégzési hangot; mindezt a betegség egyéb velejárói – láz, kiütés – mellett.

A kisgyermekeket – akár fertőzés, akár félrenyelés okozza panaszaikat – fontos mielőbb kórházba, szakrendelőbe szállítani (sürgős esetben mentővel, mert akkor már a szállítás során is szakemberek tudnak segíteni rajtuk.). Sajnos vannak visszatérő fulladásos rohamok, mint a tüdőasztmánál, illetve a kruppnál. Ilyen esetekben egy gyakorlott szülő – aki ismeri csemetéjét és a betegség természetes lefolyását is – „szimpla” esetben elláthatja gyermekét. Beadhatja az előírt szereket, kúpokat, spray-t alkalmazhat, kitárhatja az ablakot, hogy friss levegőt engedjen be, s megnyugtatja rémült, beteg gyermekét.

Ha azt látjuk, hogy valaki fulladozik, először is figyeljük meg az adott körülményeket – helyzet, életkor, pillanatnyi tevékenység, betegség, gyógyszerszedés –, ezután mielőbb összegezzük a tényeket, és hozzunk döntést, ami akár életet is menthet!

1. rész
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja