SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Új korszak a pitvarfibrillációban szenvedő betegek számára

Családinet [cikkei] - 2010-09-20
Az Európai Kardiológiai Társaság új gyakorlati iránymutatásokat dolgozott ki a szívritmuszavar leggyakoribb válfaja, a pitvarfibrilláció kezelésére. A nemrégiben nyilvánosságra hozott irányelvek egyik fókuszpontja a szívritmuszavarral összefüggő stroke és embólia megelőzése.
Új korszak a pitvarfibrillációban szenvedő betegek számára

Napjainkban az össznépesség mintegy egy százaléka szenved pitvarfibrillációban, azonban ez az arány a 80 év felettiek körében már 10 százalékra emelkedik. A pitvarfibrilláció lényege, hogy a pitvarok nem húzódnak össze megfelelően, így valamennyi vér a pitvarokban marad. Ez azért veszélyes, mert az összegyűlt vér megalvadhat, és vérrögöt képezve a véráramba juthat, ezáltal növelve a stroke és az embólia kialakulásának kockázatát. 

Az Európai Kardiológiai Társaság új iránymutatása ennek megfelelően kiemelkedő hangsúlyt fektet a pitvarfibrillációval összefüggő stroke megelőzésére, amely óriási teher nemcsak a betegek, de a nemzetgazdaságok számára is.

A pitvarfibrillációban kialakuló stroke megelőzése céljából eddig ajánlott ún. K-vitamin antagonisták hatékonyan, mintegy 2/3-dal csökkentették a stroke kialakulásának kockázatát, a kezelés során azonban megnövekedett a vérzéses szövődmények aránya. Az új irányelvek már olyan preventív véralvadásgátló terápiákat is számításba vesznek, amelyek amellett, hogy hatékonyan csökkentik a pitvarfibrillációban kialakuló stroke kockázatát, a vérzéses szövődmények visszaszorítására is megoldást jelentenek. Ezek az újszerű direkt trombingátló készítmények rendkívül fontos előrelépést jelentenek mind az egészségügyi szakemberek, mind a betegek számára.


A nemrégiben nyilvánosságra hozott irányelvek többek között a RE-LY tanulmány eredményein alapulnak, amely az eddig lebonyolított legnagyobb pitvarfibrillációt tanulmányozó vizsgálat. A 18113 beteg bevonásával végzett vizsgálat egy új orális direkt trombingátló terápia hatékonyságát hasonlította össze egy K-vitamin antagonistáéval. Az eredmények egyértelműen az új orális készítmény sikerét igazolták, amely amellett, hogy 34 százalékkal csökkentette a stroke és embólia kialakulásának esélyét, visszaszorította a jelentős vérzések kialakulásának gyakoriságát is.

Az eredményeknek köszönhetően az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága, az FDA elsőbbségi eljárásra jelölte ki a terápiát. Ez azért is nagy szó, mivel ilyen eljárásra csak azon gyógyszerek esetében kerülhet sor, amelyek olyasvalamire nyújtanak terápiás megoldást, amire még nincsen megfelelő gyógymód.

Szívritmuszavarból eredő stroke évente akár 3 millió embert is érinthet szerte a világon, amely általában a megszokottnál is súlyosabb szövődményekkel jár, illetve nagyobb valószínűséggel bizonyul végzetesnek. A túlélők többségének maradandó idegrendszeri betegséggel, súlyos rokkantsággal kell együtt élniük.


Forrás: Well PR

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja