SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zöldségek egészségünk védelmében

Németh Ági [cikkei] - 2004-11-17
Minél több zöldségfélét fogyasszunk, hogy megelőzzük a daganatos betegségek kifejlődését.
Milyen zöldségfélékből együnk többet, egészségünk megóvásának érdekében?
Zöldségek egészségünk védelmében

A zöldségfogyasztás a korszerű és egészséges táplálkozás alapja. A zöldségfélék rengeteg vitamint tartalmaznak, amire szervezetünknek nagy szüksége van. Bizonyos növényi tápanyagokról kiderítették, hogy hasznosak a rák legyőzésében, vagy a megelőzésében. Ezeket a zöldségeket iktassuk be étrendünkbe, és fogyasszunk belőlük minél többet.

 

A legfontosabb zöldségfélék:

 

Paradicsom


Különböző kutatások kimutatták, hogy a paradicsomnak nagy szerepe van a rák megelőzésében. Akik rendszeresen fogyasztanak paradicsomot, azoknál kisebb a betegség kockázata, mint azoknál, akik rendszertelenül fogyasztják.

Szőlő

A szőlő több olyan anyagot tartalmaz, amely gátolja azon enzimek kialakulását, melyeket a rákos sejtek használnak fel fejlődésük során. A szőlő nemcsak finom, de remek gyógyszer is. Eltávolítja a salakanyagokat a szervezetből és megszépíti a bőrt. Magnézium-, foszfor és cukortartalma révén energiát kölcsönöz. A szervezetükbe jutó vitamin erősíti az immunrendszert, a szőlőmag pedig jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, tisztítja a májat.

Sárgarépa

A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat. A legtöbb benne az A vitamin elő vitaminja, amely vízben nem oldódik, tehát csak abban az esetben tudja szervezetünk hasznosítani maradéktalanul, ha zsírok, főleg esszenciális zsír társaságában, fogyasztjuk A rák és a táplálkozás közti kapcsolat kutatásának egyik legegybehangzóbb eredménye, hogy a sok béta-karotint (az A vitamin elővitaminja) tartalmazó nyers növényi táplálék fogyasztása jelentősen csökkenti a rák és a mellrák kialakulásának kockázatát.

Narancs

A narancs kedvelt téli gyümölcsünk, ellát bennünket télen is vitaminnal és ásvánnyal. A narancs tele van antioxidanssal: karotinnel, és flavonokkal. A benne levõ limonene különösen a mell és tüdőrák elleni harcban hatásos. Gyógyhatása a bioflavonodokból ered. Gyógyító hatása van a súlyosabb idegrendszeri betegségekre és pszichológiai problémákra. A benne található Nobelitin csökkenti a vér sűrűsödését és csomósodását.

Citrom

A citromfogyasztásra azért van szükség, mert az emberi test nem állítja elő a C vitamint, és nem is tárolja. A sejtek számára azonban elengedhetetlen alkotóelem. Ezért ha folyamatosan ellátjuk szervezetünket C vitaminnal, számos betegséget előzhetünk meg. De nem szabad túlzásba vinni, mert hasmenést okozhat, különösen a kisgyermekeknél.  A citrom az egyik leghatásosabb vírusölő és kitűnő szer a megfázás ellen. Bioflavon tartalma lehetővé teszi, vértisztító hatását és hogy a véredény regeneráló tevékenységre is képes. 

Szójabab

A szójabab olyan anyagokat tartalmaz, amelyek védenek a mellrák és a méhrákkal szemben. Az itt keletkező rákos sejtek egyik gyakori típusának fejlődését az ösztrogén nevű női nemi hormon serkenti. A szójababban található ösztrogénszerű anyag megvédi a szervezetet a daganatos sejtek kifejlődésétől. A szójababban kimutatott hormon enyhítheti a negatív klimaxos tüneteket, méghozzá a hagyományos ösztrogén kezelések kedvezőtlen mellékhatásai nélkül, és a koleszterinszintet is csökkenti.

Fokhagyma

Kínai kutatók kimutatták, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása csökkentette a gyomor- és a bélrákot. A  fokhagymában található vitaminok (A, B1, B2, B3, C, provitamin A és D), valamint nyomelemek (többek között réz, vas, jód, magnézium, szelén) felelősek a fokhagyma sokak által jól ismert gyógyhatásaiért. Gyógyhatása: vérnyomáscsökkentő, lassítja a szervezetben az érelmeszesedési folyamatot, csökkenti a koleszterinszintet, fokozza a szervezet ellenállóképességét.

Káposztafélék

A káposztafélékben több olyan anyag is található, amely gátolja a rákos sejtek fejlődését.  Például a brokkolikivonattal táplált állatoknál 60-80%-al lecsökkent a tumorok fejlődése. A rendszeres brokkolifogyasztás felére csökkentheti a vastagbélrák kockázatát. Télen kevesebb vitaminhoz tudunk hozzájutni, mint nyáron, ezért ebben az időben az egyik legfontosabb vitaminforrásunk a káposzta. A káposzta A-, B1-, B2- és C vitaminban rendkívül gazdag, értékes táplálék. Napi 50-100 gramm elfogyasztásával fedezhetjük a felsorolt vitaminokból a napi szükségletet. A növény C-vitamin tartalmát a savanyítás után is megőrzi, ezért télen nemcsak nyersen, hanem savanyítva is gazdag vitaminforrás. Saláták készítésénél ajánlott zöldségféle.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
A szerkesztő ajánlja