SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Okozhatnak-e hiperaktívitást az élelmiszeradalékok?

Németh Ági [cikkei] - 2004-06-09
A mesterséges élelmiszer-színezékek és tartósítószerek felelősek az óvodáskorú gyermekek közt egyre növekvő számban kimutatható hiperaktivitásos viselkedésért - állítja egy nemrég napvilágot látott tanulmány.


Okozhatnak-e hiperaktívitást az élelmiszeradalékok?

Annak ellenére, hogy a mesterséges élelmiszeradalékok már régebben gyanúba keveredtek, mint a gyerekkori viselkedészavarok lehetséges kiváltói, a közelmúltig nem készült átfogó felmérés arról, hogy a hiperaktivitásos viselkedési szimptómák növekvő előfordulása mennyiben kapcsolódhat ehhez a jelenséghez.
 

Mi a hiperaktivitás?

A hiperaktivitás két alapvető eleme a túlmozgás és az impulzivitás. A túlmozgás sokszor nem egyszerűen azt jelenti, hogy a gyerek másoknál többet mozog, hanem azt, hogy rendezetlenül, nem a megfelelő időben, helyen és módon mozog. Az impulzivitás azt jelenti, hogy a gyerek nem tudja megfékezni magát, az impulzusok vezérlik. Előbb cselekszik, és utána (esetleg) gondolkodik. Ezen jellemzők miatt, lényegében folyamatos veszélyben vannak a hiperaktív gyerekek és a körülöttük lévők is.

A hiperaktivitáshoz társulhat specifikus tanulási zavar, diszlexia, díszgráfia, diszkalkulia, vagy figyelemzavar. Mindezek azonban hiperaktivitás nélkül is felléphetnek.

Dr. John O Warner az angliai Southampton Közkórház munkatársa és kutatócsoportja a kórház 227 óvodáskorú páciensén vizsgálta a mesterséges ételszínezékek és tartósítószerek hatását. A kutatás kezdetekor elvégzett állapotfelmérés szerint a gyerekek közül 36 volt hiperaktív és allergiás, 75 csak hiperaktív, 79 csak allergiás, a maradék 87 pedig nem mutatott semmilyen tünetet. A szülők értékelése szerint, amikor a hiperaktív gyerekektől megvonták az élelmiszeradalékokat, a tünetek enyhültek, amikor pedig a gyerekeket ismét elkezdték tartósítószerrel és színezékkel kezelt ételekkel etetni, a tünetek ismét erősödtek, ráadásul a kísérlet kezdetekor mért értékekhez képest jelentős mértékben.

"Az adalékok bizonyíthatóan befolyásolják a hiperaktív viselkedést" - mondta el Warner a Reutersnek. "A hatás nyilvánvaló, bár további, szélesebb körű vizsgálatok szükségesek, mielőtt törvénymódosítást és az adalékanyagok engedélyeztetésének szigorítását követelnénk." Egyelőre nem tudni, pontosan melyek a károsak adalékanyagok.

A kutatók ezért most újabb vizsgálatot terveznek, amelyben a 4-9 éves southamptoni iskolások állapotát mérik fel. "Azt reméljük, hogy egy szélesebb körű, reprezentatívabb mintán elvégzett vizsgálattal megalapozottan tudjuk bizonyítani a szülők megfigyeléseit." - mondta el Wagner. "Egyelőre nem tudjuk, pontosan mely mesterséges adalékok felelősek ezekért a tünetekért, vagy hogy nem kell-e a listára egyéb, természetes adalékanyagokat is felvennünk."

A szülők nagy érdeklődéssel várják a további kutatások eredményeit.

Források: http://www.oki.hu, http://velvet.hu
Fotó: mm91/pixabay.com
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja