Mustár allergia
A mustármag illóolajtartalmánál fogva elsősorban fűszer, azonban nagy fehérje- és olajtartalmánál fogva táplálkozási szempontból élelmiszer, élelmiszer adalékanyag, valamint takarmány is.
Az élelmiszerek jelöléséről szóló rendelet értelmében a mustár és abból készült termékek (pl. mustármagolaj) allergén jelölés kötelesek.
"Az orvostudomány allergiának nevezi a szervezetnek azt a tulajdonságát, hogy nem saját anyagra (allergénre) túlérzékennyé válhat, allergizálódhat és az anyag ismételt behatására jellegzetes allergiás tünetcsoporttal válaszol."
Manapság egyre több gyermeknél figyelhető meg a mustár allergia. Az allergia tünetei a következők lehetnek: kólika, ekcéma, urticaria, fejfájás, migrén, hiperaktivitás, álmatlanság, ágybavizelés, folytonos hasmenés, közép-fülgyulladás, orrfolyás.
A tünetek egyedül vagy csoportosan is jelentkezhetnek, érdemes ilyenkor orvoshoz fordulni, allergia tesztet végezni.
A mustár számtalan élelmiszerben előfordul ma már adalékanyagként is (felvágottakban pl. nagyon gyakori!), tehát vigyázni kell arra, hogy nem elég csak a mustárt kihagyni az életünkből. Olvasni kell folyamatosan az élelmiszereken található címkéket, hiszen ott kötelesek feltüntetni, hogy mit tartalmaz.
A jó hír, hogy a mustár allergia kinőhető.
Fotó: TheBusyBrain - Free Stock Photo.biz
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: