SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyomor emésztésének hatása az élelmiszerallergiára

Családinet [cikkei] - 2013-09-27
Különböző módjai ismertek annak, hogy valaki valamilyen ételre allergiássá váljon. A tojás, a tej, szója és a földimogyoró fehérjék tehetőek felelőssé gyermekeknél az allergiás reakciókért, míg a diófélék, az amerikai mogyoró, a tenger gyümölcsei, és a héjasok okozhatják a felnőttkori allergiát. Minél inkább ki vannak téve az emberek egy adott fehérjének, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az adott populációban nőni fog az allergiások száma.
A gyomor emésztésének hatása az élelmiszerallergiára

Fő jellegzetesség, amit az élelmiszerallergéneknek tulajdonítanak, hogy a gyomorsavnak, és a feldolgozásnak (hő, fagyasztás) ellenállnak. Nemcsak a szájon keresztül lehet allergéneket a szervezetbe bevinni, hanem belélegzés útján is. Eddig a nyírfa pollenjeit tanulmányozták a legtöbbet. A nyírfa pollennel keresztreakciót mutat néhány élelmiszerallergén. A nyírfa pollenre allergiások 50-93%-a volt élelmiszerallergiás. A nyírfapollennel keresztreakciót mutató fő élelmiszerek: mogyoró, alma, cseresznye, nektarin, kivi, őszibarack, sárgabarack, burgonya, zeller, sárgarépa, szójabab.

Az emésztési zavar nagyon gyakori, egyike a leggyakoribb problémáknak, amivel a háziorvos találkozik. A zavar a nyelőcső alsó részének a savasodását, a gyomorfal gyulladását, eróziókat, vagy fekélyt jelent. Az emésztési zavarokkal kezeltek között magasabb IgE-szintet és magasabb élelmiszerallergiára specifikus IgE-szintet találtak a belek és a gyomor nyálkahártyájában. Ez az összefüggés úgy derült ki, hogy beszámoltak egy páciensről, aki orosz-belga kaviárt fogyasztott, és anafilaxiás reakció lépett fel nála. Ennél a páciensnél a kaviár fehérjéi teljesen lebontódtak, viszont olyan gyógyszereket szedett, amelyekkel a gyomorsav termelődését elnyomták, mivel gyomorfekélye volt. Alacsony gyomorsavszintnél az egyébként emésztésre érzékeny fehérjék is allergizálhatnak, amint a gyomor-béltraktuson áthaladnak. Ez az élelmiszerek címkézésénél újabb problémát vet fel, mivel eddig csak az emésztésre rezisztens fehérjéket jelölték meg allergénként.

Összefoglalásképpen elmondható, hogy a csökkent gyomorsav mennyiség potenciális veszélyt jelent arra nézve, hogy valaki élelmiszerre allergiássá váljon. A már élelmiszerallergiásoknál ez az állapot súlyosabb tünetekhez vezethet. A jövőben, a gyomorsav csökkentő gyógyszereket szedőknél az ételallergia kialakulására ügyelni kell.

Forrás: Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology
Fotó: Ohmega1982 - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja