SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ételintolerancia és ételallergia: új orvostársaság alakult a kutatásokért

Családinet [cikkei] - 2017-12-27
Több százezer ember életét keseríti meg az ételintolerancia úgy, hogy éveken át nem fedezik fel a kórt, az ételallergia pedig szintén felnőttek és gyerekek sokasága számára okoz napi kihívást - ez indokolja, hogy szakorvosok összefogásával új orvosszakmai szervezet alakult Ételintolerancia és Ételallergia Társaság néven a lakossági és szakmai ismeretterjesztés, valamint a kutatások előmozdítása érdekében.
Ételintolerancia és ételallergia: új orvostársaság alakult a kutatásokért

– Mind a lakosság, mind az orvos kollégák körében szükség van ismeretterjesztésre, mert nagyon sokan küszködnek úgy az ételintoleranciával vagy az ételallergiával, hogy nem diagnosztizálják náluk a betegséget. Ez azért káros, mert sok beteg kezeli önmagát különféle tüneti gyógyszerekkel éveken át, mások orvostól-orvosig járnak, hogy választ találjanak a szervi elváltozás nélküli emésztési vagy székelési problémákra, ekcémás bőrpanaszokra, fejfájásra, fáradékonyságra, mire végre felmerül valakiben, hogy a háttérben ételallergia vagy ételintolerancia is állhat – jelenti ki dr. Takáts Alajos, az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke. Azzal folytatja: a heveny ételallergia nem marad rejtve, mert az allergiát okozó alapanyag elfogyasztása után azonnal jelentkeznek a tünetek, súlyosabb esetben sürgősségi orvosi ellátásra is szükség lehet. A kisebb mértékű ételallergia vagy a teljesen más úton kialakuló ételintolerancia viszont nem okoz azonnal súlyos panaszokat, így nem gondolnak az étkezéssel való ok-okozati összefüggésre a betegek, gyakran pedig az orvosok sem, így nem történik megfelelő kivizsgálás.

Az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság célja egyrészt a széles körű társadalmi ismeretterjesztés, másrészt az egészségügyi dolgozók – elsősorban szakorvosok, háziorvosok, szakdolgozók, dietetikusok – továbbképzése, a szakmai tapasztalatok továbbadása. Az orvostársaság tervei szerint szakmai tevékenységével hozzájárul az ételintoleranciával és ételallergiával összefüggő egészségügyi problémák pontosabb tudományos megértéséhez, ezáltal pedig a betegségek által okozott egészségügyi problémák csökkentéséhez a lakosság körében.

Az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnökségében olyan elismert gasztroenterológusok dolgoznak, akiknek nagy tapasztalatuk van az ételérzékenységgel összefüggő betegségek kezelésében. Az elnökségnek tagja dr. Takáts Alajos, a Semmelweis Egyetem I-es Sebészeti Klinikájának gasztroenterológus-belgyógyász klinikai főorvosa mellett dr. Pécsi Gyula, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézet orvosigazgatója, a belgyógyászati-gasztroenterológiai osztály vezető főorvosa és dr. Novák János, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház III. sz. Belgyógyászat osztályvezető főorvosa is.

Fotó: PIXNIO

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja