SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Új alapelvek a hozzátáplálásban: Már 6 hónapos korban adhatunk allergéneket a babáknak

Családinet [cikkei] - 2017-05-31
Kisebb eséllyel lesz ételallergiás a gyermek, ha már 6 hónapos kora körül kap kis mennyiségben táplálékallergént is tartalmazó élelmiszert, mint ha csak később kóstolja meg például a tojást, a gabonaféléket vagy a tejtermékeket - mondja Dr. Arató András.
Új alapelvek a hozzátáplálásban: Már 6 hónapos korban adhatunk allergéneket a babáknak

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára szerint az az ideális, ha az első négy-hat hónapban – a kis mennyiségű táplálékallergének mellett – szinte csak anyatejet kap a baba. Az édesanya étrendje is befolyásolja, hogy allergiás lesz-e a kicsi, ezért a gyermekorvos a változatos, normál táplálkozást ajánlja a kismamáknak.


Mikor kezdjük a hozzátáplálást?

Dr. Arató András hangsúlyozza, hogy a legelőnyösebb a fél éves korig tartó kizárólagos anyatejes táplálás. Amennyiben erre van mód, akkor nem fontos elkezdeni a mellétáplálást, hanem az édesanyának kell változatos – zöldségben, gyümölcsben, növényi és állati fehérjében egyaránt gazdag – étrendet tartania, mert az általa fogyasztott táplálék antigének minimális mennyisége bejut az anyatejbe, és a baba szervezetében toleranciát hoz létre.
Hozzátette, hogy amennyiben a csecsemő már nem szopik, akkor négy hónapos kortól bevihetők a különböző táplálék antigén tartalmú ételek, így tejalapú tápszerek, főzelékek és tojás is; mogyoró csak nyomokban, feldolgozott formában kerülhet be az ételekbe.


A leggyakoribb allergiás reakciók

Kiütés, légúti panasz, gyomor- és bélrendszeri problémák – ezek a leggyakoribb étel okozta allergiás reakciók. A kisbabák 4-6 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre, többségük, 2 és fél százalékuk a tejre, de a tojás, a szója, a gabonafélék, a halak is jelentős allergénnek számítanak – mondja Dr. Arató András.


Az anya étrendjén is múlik, hogy kialakul-e az ételallergia

Az egyetemi tanár kiemeli, az anya étrendjén is múlik, hogy kialakul-e a tolerancia a gyermekben. Mint mondja, tévhit, hogy a várandósság és szoptatás idején – hacsak nincs egyéb egészségügyi indok – speciális diétát kellene tartani, a babát ugyanis az anya normál táplálkozása segíti a leginkább hozzá a tolerancia megszerzéséhez. Dr. Arató András szerint a gyerekek többsége 2-3 éves kora között kinövi az ételallergiát.

Forrás: Semmelweis Egyetem
Fotó: Max Pixel

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja