SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Őszibarackos finomságok és a zselatinkészítés fortélya

Németh Ági [cikkei] - 2004-08-04
A zselatin készítés fortélya és barackos finomságok: őszibarackos koszorú, őszibarack saláta, töltött őszibarack, az idei nyár slágerei.

Őszibarackos finomságok és a zselatinkészítés fortélya

Zselatinkészítés

 

Még a gyakorlott háziasszonyok is félve készítenek zselatinos receptekből süteményeket, pedig csak a zselatin készítés szabályait kell betartani, amit a leírásban találunk. Pontosan kövessük az útmutatásokat. A zselatinlapot 4-5 percig hideg vízbe áztassuk, annyi vízben amennyi éppen ellepi. Ezután kinyomkodjuk, utána lecsepegtetjük és alacsony hőmérsékleten egy edényben felolvasztjuk. A felolvasztott zselatint 2-3 evőkanál langyos /nem hideg, mert megcsomósodik/ krémbe keverjük. Ezután habverő segítségével a többi krémhez keverjük. Zselatint készíthetünk zselatinporból is. /1 evőkanál zselatinpor 2 lap zselatinnak felel meg./ A használati utasításban megadott vízben áztatjuk és kis hőmérsékleten feloldjuk. Ezután a zselatin lap készítésénél írtak alapján járunk el.

 

 

 

Barackos koszorú

 

Hozzávalók: 6 db őszibarack *6 dl szőlőlé * 2 evőkanál cukor * 2 csomag tortazselé por / lehet színes/

 

A rizskoszorúhoz: 25 dkg rizs * 5 dl tej * só * 4 evőkanál cukor * 20 d-25 dkg fehér csoki * 4 dl joghurt *  2-3 dkg zselatinpor *tejszínhab

 

Elkészítés: A barackot megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és cikkekre vágjuk. A szőlőlét kis edénybe öntjük, felforraljuk és beletesszük a barackot. 4-5 percig főzzük majd szűrőkanál segítségével kiemeljük a barackot a főző léből. A lébe belekeverjük a zselatinport, és kislángon elkészítjük. Langyosra hűtjük, mintázott tortaformába öntjük, és a barackokat szépen beletesszük. Hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni. A rizsből tejberizst készítünk, és ha kész a cukorral és a csokoládéval ízesítjük. A joghurtot a zselatinnal addig kevergetjük kishőmérsékleten, amíg fel nem olvad.  Ezután a rizsbe keverjük és a  masszát a megkocsonyásodott barackra töltjük. Hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni. Tálalás előtt a tortaformát forró vízbe állítjuk és kiborítjuk a tortát egy tálra. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük. A tetejét dúsan tejszínhabbal díszítjük. Nagyon dekoratív és finom.

 

 

 

Őszibarackos saláta

 

Hozzávalók: 8 evőkanál majonéz * citromlé * késhegynyi só * őrölt fehérbors * mokkáskanál curry por * kiskanál cukor * 25 dkg szójababcsíra / nagyobb élelmiszer üzletekben kapható/ * 4 db őszibarack, * 10-15 dkg rákhús /rákszirom/ * vaj * 2 gerezd fokhagyma * mentalevél

 

Elkészítés: a majonézt ízesítjük a sóval, borssal, citromlével, curryporral cukorral. A szójababcsírát felaprítjuk, a barackot megmossuk, kimagozzuk, és kis cikkekre vágjuk. A rákot vajon a zúzott foghagymával megfuttatjuk. Ha kihűlt, a búzacsírával, a barackkal a majonézbe forgatjuk, és óvatosan összekeverjük.  Tálaláskor a salátát menta levéllel díszítjük. Tálalás előtt tegyük hűtőbe!

 

 

 

Töltött őszibarack

 

Hozzávalók: 3 db barack * pirított mandula * pirított sótlan pisztácia * 6 kiskanál sárgabarack lekvár * főzőtejszín * cukor /lehet barnacukor is, ha valaki azt szereti jobban/

 

Elkészítés: A barackot mossuk meg, felezzük és magozzuk ki. A mandulát és a pisztáciát késsel aprítsuk fel. Tegyük egy tálba és adjuk hozzá a baracklekvárt, a tejszínt, és keverjük össze. Ezzel töltjük meg a felezett barackokat. Tegyük sütőlemezre a barackokat, tetejüket szórjuk meg barnacukorral  és előmelegített sütőben 4-5 percig süssük. Biztosan a gyermekek kedvence lesz. A felnőttek egy kis baracklikőrrel is meglocsolhatják. 

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja