SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rozmaringos receptek

Németh Ági [cikkei] - 2004-10-06
Rozmaringos paradicsomos hal, rozmaringos cukkíni, nyúlpecsenye
            Rozmaringos receptek

A XVII.-XVIII. Században vált igazán híresé, mint gyógynövény-csodaszer. Erzsébet királynét a rozmaringból készített esszencia gyógyította ki a paralíziséből. Egy gyógynövény, amely a konyhánkból, a fűszeres polcról sem hiányozhat és a kozmetikumok fontos alapanyaga.
A rozmaring népies neve, antosfű. Dél-Európában honos növény, amely nálunk is megterem, akár a kiskertek díszeként, akár cserépedényben nevelve. Latin nevéből adódóan a tenger harmatjának is nevezik. A nevére is utalva mediterrán származásánál fogva, a ködös tengerpartok közelében érzi igazán jó magát. Évezredekkel ezelőtt először tartósító hatására figyeltek fel. Ha a húst befedték vele tovább elállt.

 

Rozmaringos paradicsomos hal

 

Hozzávalók: 60 dkg filézett hal * citromlé * 2 gerezd fokhagyma * dl olaj * 1 ág rozmaring * 40 dkg paradicsom * 1 dl fehérbor/ lehetőleg száraz/ * 10 dkg reszelt sajt* só *

 

Elkészítés: a halat felszeleteljük, sózzuk, meglocsoljuk a citromlével, és mindkét oldalát olajon megsütjük. Sütés után kivesszük, és tűzálló tálra rakjuk. Közben a visszamaradt olajba belerakjuk a felkockázott paradicsomot, a zúzott fokhagymát, a szál rozmaringot, a bort és lefedve felforraljuk. Ha kész, turmixoljuk és újra felforraljuk. A mártást a tűzálló tálon lévő halszeletekre öntjük. Tálaláskor gazdagon megszórjuk reszelt sajttal, és rozmaringgal díszítjük. Köretként kínálhatunk mellé krokettet vagy párolt rizst.

 

 

 

Rozmaringos cukkíni krémleves

  

Hozzávalók: 1kg szép zsenge cukkíni * 1l húsleves / erőleves kockából / * 1 kávéskanál rozmarig * 1 kisfej hagyma * 1 csokor petrezselyem * 1 pohár tejfel * dl tejszín

 

Elkészítés: a cukkínit felkockázzuk, a hagymát felaprítjuk, /elkészítjük közben a húslevest/ lábosba tesszük és felöntjük a húsleveslével. Puhára főzzük ezután turmixoljuk. A levest ízesítjük a tejföllel és a tejszínnel. A petrezselymet finom apróra vágjuk, és a levesbe tesszük.

 

 

 

Nyúlpecsenye

 

Hozzávalók: 1 kg nyúlcomb és gerinc * 1 kiskanál kakukkfű * 1 kiskanál rozmaring * dl olaj * citromlé * 3cl konyak * só * 70 dkg burgonya * bors *

 

Elkészítés: a nyulat bepácoljuk, és 3-4 napra hűtőbe rakjuk. Pác: a jól megtisztított nyúlhúst beszórjuk a kakukkfűvel, rozmaringgal, borssal és meg kenjük a konyak és citromlé keverékével. 3-4 napra hűtőbe rakjuk. Sütés előtt kivesszük a pácból, megsózzuk, és a sütőbe rakjuk. Ráöntjük a páclét és előmelegített sütőben 5-ös fokozaton /220-230 fok/ sütjük. Ha majdnem kész van, akkor a meghámozott burgonyát karikára szelve mellérakjuk, és a kisebb hőmérsékleten tovább sütjük, amíg a nyúlhús vajpuha nem lesz. Tálalásnál a húst felszeleteljük, és körérakjuk a szépen megpirult burgonyát. A pecsenye lével megöntözzük.

  

A rozmaringgal mindig óvatosan fűszerezzünk, mert nagyon intenzív az íze. Ha nem elég fűszeres az étel, még mindig lehet utána ízesíteni.

 

Anzsel

 

 

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja