SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Távol-keleti, mézes csirkefalatok

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-05-03
Szeretem a távol keleti konyha különleges ízeit. Olykor- olykor az otthonomba varázsolom mesés ételeiket. Egyszerűen elkészíthető, mégis különleges, édes ízvilágot szeretnék elétek tárni.
Távol-keleti, mézes csirkefalatok

 

Mivel sokszor hallottam már azt, hogy egy keleti étel neve csábítóan hatott, egy ember ízlelő bimbóira, de a kóstolás közben kifordult a szájából, ezért azt javaslom, hogy elsőre csak egy adagot készítsünk belőle. Nekem nagyon ízlett, de mivel minden ember más és más, jobb kicsiben kezdeni.

Hozzávalók egy személyre:

  • Fél csirkemell filé,
  • só, fehér bors, delikát,
  • olaj a sütéshez,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 2 evőkanál méz,
  • 1 teáskanál kurkuma,
  • fél evőkanál ecet,
  • 1,5 dl víz,
  • 1 lapos evőkanál étkezési keményítő, cseppnyi vízben oldva.

Először a megmosott húst vágjuk fel csíkokra. Közben, lehetőleg teflon sütőben, tegyünk fel pici olajat forrósodni. A csirkemellet pirítsuk meg, majd sózzuk, borsozzuk, delikátozzuk ízlés szerint. Pici chilit is tehetünk bele. Süssük aranybarnára, majd tegyük félre. Készítsük el a szószt. Elég egy tejforralót használnunk. A cukrot karamellizáljuk meg - vagyis tegyük a fazékba és közepes hőfokon olvasszuk, míg világosbarna karamellé nem válik -, vigyázzunk, mert gyorsan leég. Amint megolvadt, húzzuk félre és tegyük bele a mézet és a kurkumát. Keverjük jól össze, majd öntsük fel vízzel és tegyük vissza a tűzre. Hagyjuk kicsit főni. Ezalatt keverjünk ki egy lapos evőkanál étkezési keményítőt, picike vízzel - elég néhány csepp is -, míg csomómentes, tej színű folyadékot nem kapunk. Ezt öntsük a szószra és keverjük el. Hagyjuk még egyszer felrottyanni és a végén tegyük bele az ecetet. Ezután öntsük a húsra, vagy a húst a szószba és kicsit főzzük össze. Elég 5-10 perc. Tálalhatjuk zöldséges rizzsel, vagy egészben sült burgonyával.

Érdekesség: Tudtátok, hogy a kurkuma nem csupán egy keleti fűszer, hanem gyógynövény is? A curry elengedhetetlen alkotóeleme, amit nem csupán színezésre, tartósításra, de gyógyászati célokra is használnak. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, vírus-, baktérium- és gombaölő hatású. Segíthet a rettegett betegségek kezelésében és megelőzésében, ezért nem árt, ha néha belekeverjük ételeinkbe. Akár paprikás csirke alá is tehetünk egy keveset. Sőt, bevallom, húsvétkor én még tojásfestésre is használtam.

2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja