SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Túrós pogácsa

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-05-18
Egy igazán finom rágcsálnivaló, amivel a gyerkőcök teletömhetik a zsebüket, mielőtt a játszira rohannak. Kicsit úgy érzem, hogy a pogácsa is lassan feledésbe merül az egyre modernebb háziasszonyok körében. Pedig nincs is finomabb egy tepsi frissensült pogácsánál. A készítése nem nehéz, csak oda figyelést igényel.
Túrós pogácsa

Hozzávalók 30-40 pogácsához:

  • fél kg liszt,
  • 3 dl tej,
  • 4 dkg élesztő,
  • 1 evőkanál kristálycukor,
  • 30 dkg túró,
  • 1 tojás sárgája,
  • 12 dkg margarin,
  • 3 evőkanál tejföl,
  • 4-5 kávéskanál só,
  • 1 csomag vaníliás cukor.

Első lépésként a 3 dl tejet langyosítsuk meg, tegyük bele a kristálycukrot, egy csipet lisztet és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni. Ezalatt vegyünk elő, egy nagyobb tálat, amiben kényelmesen dagaszthatjuk a tésztát. Borítsuk bele a lisztet és morzsoljuk el benne a margarint. A tenyerünk között, addig-addig dörzsölgessük össze a liszttel, míg egyenletesen el nem oszlik benne. Ezután tegyük hozzá a tojássárgáját (a fehérjét tegyük félre), a túrót, a tejfölt, a vaníliás cukrot és a sót. Amint az élesztő is felfutott, azt is hozzá tehetjük. Forgassuk össze a kezünkkel az egészet, hogy alaposan elkeveredjen. Forgató és gyúró mozdulatok segítségével kezdjük el dagasztani. Szükség szerint adagoljunk még hozzá lisztet, ha nagyon ragad. Akkor jó a tészta, ha már nem ragad, szépen összeáll, de még puha. A puhaság, azért fontos, mert a túl kemény tészta, nem fog tudni megkelni. Pedig miután jól összedolgoztuk, kb. 1 órára, letakarva hagynunk kell kelni. Én általában a mikroba teszem, erre az időre, amiben még meleg van a tej langyosítása miatt. Viszont nem kapcsolom be, csak hagyom kelni. A meleg környezet elősegíti, ezt a folyamatot.

Készítsük ki addig, amire szükségünk lesz később. A nyújtó deszkát, lisztezzük be kicsit. A tepsit vajazzuk és lisztezzük ki. A sütőt is előmelegíthetjük 150 fokon. Vegyünk elő egy szaggató formát, ha nincs, jó egy kisebb szájú pohár is. Reszeljünk le előre trapista sajtot( a pogácsák tetejére kell majd) és a korábban eltett tojásfehérje mellé, üssünk még egy tojást, ezzel fogjuk megkenni a tetejét.

Már csak a tészta hiányzik. Amint megkelt, öntsük a nyújtó deszkára, de ne nyújtsuk ki! A tenyerünkkel eligazíthatjuk, lapogathatjuk, hogy mindenhol egyforma legyen. Ezután szaggassuk ki a formával. A szaggatásnál kimaradt tésztadarabokat, gyúrjuk mindig össze újra és szaggassuk, amíg lehet. A pogácsákat tegyük a tepsibe, körülbelül félcentis helyközökkel. A tetejét kenjük meg a felvert tojással és tegyünk rá egy csipet reszelt sajtot. Amint a tepsi megtelt a tésztákkal, alacsony hőmérsékleten (150-180 fokon) süssük aranybarnára.

A végeredmény, egy nagyon finom, kicsit édes, kicsit sós pogácsa lesz, amit mindenki szívesen fogyaszt. A 1,5 éves kisfiam kedvence.

2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
A szerkesztő ajánlja