SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lehet-e jó apa egy bántalmazó férfi?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-05-27
Hogy tud működni a kapcsolattartás úgy, ha az anya bántalmazó kapcsolatból lépett ki? Egy ilyen apa jelenléte jobb-e annál, mint ha a gyerek apa nélkül nőne fel? Szakértőket kérdeztünk a témáról.
Lehet-e jó apa egy bántalmazó férfi?

Így manipulál a bántalmazó apa

Azok a férfiak, akik a párjukat lelkileg bántalmazzák, veszélyesek lehetnek a gyerekeikre is.

Most azonban nem róluk írunk, hanem azokról, akik nehéz, problémás természetük ellenére apaként egész más arcukat mutatják, és gyermekeikkel jó kapcsolatot ápolnak.

Az ilyen apák sokszor ugyanúgy kapnak kapcsolattartási jogot, és ez az anyákat félelemmel töltheti el. 

Nehezíti az esetet, ha ezek a férfiak a szülői elidegenítés eszközeit is alkalmazzák (a szülői elidegenítés természetesen nemtől függetlenül elfordul, nagyon gyakran anyák is élnek vele).

"Az elvált szülők közt folyó elidegenítési viselkedésről, vagy a gyermek "agymosásáról" mindig is gyakran esett szó a gyermekelhelyezési perekben, ám ez a megfoghatatlan és láthatatlan romboló viselkedésmód hihetetlenül nehezen bizonyítható. A bíróságok évtizedekig nem tudtak mit kezdeni az elidegenítés vádjával, ám pár éve változni látszik a helyzet. A manipulatív szülői viselkedés nemrégiben a betegségek nemzetközi osztályozási rendszerében külön kódot kapott, ma már mentális betegségként szerepel" - a témával részletesen foglalkoztunk egy korábbi cikkünkben: Szülő elidegenítési szindróma

Lundy Bancroft, Jay G. Silverman és Daniel Ritchie: Lehet-e jó apa a bántalmazó? című könyve azt a témát járja körbe, hogy hogyan viselkednek a bántalmazó férfiak a gyerekükkel. 

A szerzők azt írják, a bántalmazók gyakran próbálják megrontani az anya és gyerek közötti kapcsolatot.

De hogyan is próbálják aláásni az anya-gyerek kapcsolatot?

Például folyamatosan kritizálják az anyát a gyerekük előtt, próbálják őt rossz színben feltüntetni, miközben ők maguk ajándékokkal halmozzák el a gyereküket - és olyan drága dolgokat vesznek neki, amiket a nő nem engedhet meg magának.

Gyakori az is, hogy azzal próbálják lekenyerezni a gyereket, hogy megengednek neki olyan dolgokat, amiket otthon, az édesanyjuknál tilos. Például tovább maradhatnak fent este, nézhetnek horrorfilmet, ehetnek édességet vacsora helyett, stb.

A gyerek pedig a manipuláció eredményeként több időt szeretne tölteni az apjával.
 

Próbáljuk meg elmagyarázni gyerekünknek, hogy mi történik

A szakértők véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, hogy melyik a jobb: apa nélkül felnőni, vagy egy ilyen apával kapcsolatot tartani.

A gyereknek olyan felnőttekre van szüksége, akikben megbízhat, akik kiszámíthatóak és biztonságot nyújtanak. 

A szerzők azt javasolják, hogy próbáljunk meg beszélgetni a gyerekünkkel arról, hogyan manipulál a bántalmazó apa. De ez ne úgy történjen, hogy elkezdünk panaszkodni és szidjuk a volt párunkat: ehelyett próbáljuk meg higgadtan elmagyarázni, hogy mit is csinál pontosan. 

Egy válás már önmagában is megviseli az érintetteket, akkor is, ha nem áll fent semmiféle bántalmazás.

Szajli Claudia pszichológus szerint fontos, hogy a szülő válás esetén kellően objektív tudjon maradni. 

"Nagy kihívást jelent ilyenkor, hogy a szülő, akivel a gyermek marad, tudjon kellően objektív maradni, amikor a gyermekéről van szó, és tudatosan felmérni, hogy a gyermeknek szüksége van a másik szülőre, akkor is, ha az ő kapcsolatuk nem működött. Később pedig, ha esetleg a gyermeknek hasonló tapasztalata lesz, vagy nagyobb lesz és rálát a másik nehéz személyiségjegyeire, ő dönthet arról, hogy milyen formában szeretne vele kapcsolódni."

Ha úgy érezzük, hogy segítségre van szükségünk, ne szégyelljük és bátran forduljunk szakemberhez!
 

Bármilyen formában is bántalmaz egy apa, súlyos károkat okoz a gyerekének

Jánosi Valéria párkapcsolati coach, mentálhigiénés szakember azt mondja, fontos meghatározni, hogy mit értünk bántalmazás alatt - és természetesen a legfontosabb kérdés, hogy ez a gyermeket is érinti-e.

A bántalmazás ugyanis a gyerek-apa viszonylatban nagyon sokféle lehet: szóbeli, fizikai, szexuális, és a szakirodalom az elhanyagolást is gyakran ide sorolja.

"Azt hiszem, abban mindenki egyetért, hogy nem lehet jó apa az, aki bármilyen módon is szexuálisan bántalmazza a gyerekét.

A fizikai bántalmazás esetén már sokan mondják azt, hogy „engem is vert az apám, mégis ember lett belőlem”. És ezzel azt állítják, hogy egy-két pofon rendben van. Pedig nagyon nincs rendben! A fizikai bántalmazás, legyen ez pofon, megrángatás, odébb lökés, tárgyak hajigálása egyáltalán nincs rendben, mert a gyereket ezzel az apa megalázza. A gyerek kiszolgáltatottnak, tehetetlennek érzi magát, és egyáltalán semmit nem él meg abból a biztonságból, amit a szülőnek nyújtania kellene!

A verbális bántalmazásra pedig már tényleg nagyon sokan csak legyintenek: „ugyan, mit ártott nekem, hogy apám kigúnyolt, kinevetett, megalázott, csúnya beceneveken szólított?”

Valójában a szóbeli bántalmazás is súlyosan aláássa a gyerek önbecsülését, amitől aztán felnőttként is szenvedni fog. Sokan egyáltalán nem látják át, hogy milyen összefüggés van a felnőttkori önbecsülés-hiányuk és a gyerekkori szóbeli bántalmazás között. Rengeteg olyan felnőtt társkeresővel beszélgetek, akik nem tartják magukat elég szépnek, okosnak, vonzónak ahhoz, hogy társuk legyen, és csak jó pár coaching ülés után látják meg az összefüggést a gyerekkori megaláztatások és az önbecsüléshiányuk között."
 

Miről ismerhetjük fel, ha a gyermekünk sérül?

A szakértő szerint ha elváltak a szülők, és az apa bármilyen formában is bántja a gyerekét, annak általában lesznek jelei a gyerek viselkedésében. Például nem szívesen megy majd az apjához.

"Azt gondolom, hogy egy anya pontosan tudja, hogy mennyire agresszív a volt párja, és tudja, vagy legalábbis sejti, hogy az apa hogyan bánik a gyerekkel. Lehet, hogy a kapcsolatban a férfi „csak” a nőt bántotta fizikailag, és soha nem emelt kezet a gyerekre, de nem érdemes ezzel kapcsolatban illúzióba ringatni magunkat.

Ahol a fizikai erőszak megjelenik, ott jelen van a szóbeli erőszak is. És a gyerek akár szemtanúja, akár elszenvedője ennek, mindenképpen sérül.

Azt gondolom, egy anyának mindent el kell követnie, hogy megakadályozza, hogy a gyerekét kitegyék bármilyen bántalmazásnak. Nagyon fontos, hogy a kicsi érezze, tudja, hogy az anya mindent elkövet azért, hogy megvédje őt. Ha a gyerek nem érzi, hogy az anyja megpróbálja őt megvédeni, akkor kire számíthat???

Ezzel az anya is nagyon nehéz helyzetbe kerül, hiszen a bíróságok sokszor láthatást, közös felügyeleti jogot adnak az apának akkor is, ha mindenki számára nyilvánvaló, hogy bántalmazóról van szó. Az anya pedig nem teheti meg, hogy nem engedi találkozni a gyerekét az apával.

Ez egy nagyon nehéz patthelyzet, és lehetetlen ebben tanácsot adni."

A szakértő javasolja, hogy az ilyen helyzetbe került anya keressen magának segítőt, pszichológust, esetleg a kicsinek gyerekpszichológust, és azonnal forduljon családsegítőhöz szolgálathoz. Ebben a helyzetben mindketten támogatásra és segítségre szorulnak.

Hozzáteszi, hogy minél nagyobb a gyerek, annál inkább átlátja majd a helyzetet, és annál jobban ki tud állni magáért. Lehet, hogy kamaszként már egyáltalán nem akar majd az apjához menni, ha ott bántalmazásnak van kitéve.
 

Jánosi Valéria

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja