SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-06-03
"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

A manipulatív szülő: lerombolja a gyereke önbecsülését, hogy aztán irányíthassa őt

Valamilyen szinten mindannyian manipulálunk másokat. Amikor például későre jár, akkor ahelyett, hogy megkérnénk a vendégeket, hogy most már menjenek haza, inkább elkezdünk ásítozni. Ha pedig szeretnénk inni egy pohár bort, akkor inkább megkérdezzük a párunktól, hogy neki nincs-e kedve. 

Vagyis a hétköznapi életünk során olykor apróságokkal mind manipuláljuk egymást: a szülő a gyereket, a gyerek a szülőt és természetesen a barátainkat, kollégáinkat is. Szakértők szerint ebben nincs is semmi rossz. 

"Amikor viszont a manipuláció az állandó irányítás eszközévé válik, hatása rendkívül romboló lehet, főleg a szülő-gyerek kapcsolatban. A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan" - fogalmaz Susan Forward Mérgező szülők című könyvében. 


A "segítők"

A szerző szerint a manipulatív szülők egyik típusa a "segítők". Ők azok, akik folyamatosan olyan helyzeteket teremtenek, amelyekben a gyereknek "szükségük van rájuk". Ahelyett, hogy inkább elengednék őket. 

Olyanokat mondanak például, hogy: "Hogy akarsz te egyedül élni, amikor még a bugyidat sem tudod egyedül kimosni?" 

Ezek a szülők teljesen aláássák gyerekeik önállóság érzését. Folyamatosan úgy tesznek, mintha segíteni próbálnának, kéretlenül elmosogatnak, kitakarítanak, vagy kísérgetik az akár már felnőtt gyerkeiket is mindenhova, mondván, ők nem képesek egyedül helytállni. 


Az "ünneprontók"

A manipulatív szülők egy másik típusa az "ünneprontó". Ők azok, akik az ünnepek almalmával képesek a gyerekeikben folyamatosan bűntudatot kelteni. Ünnepekkor egyébként is felerősödnek a már meglévő családi konfliktusok, de a manipulatív szülők erre még rá tudnak tenni egy lapáttal. 

Például ha valamilyen oknál fogva az egyik gyerek nem tud részt venni az ünnepségen, akkor olyanokat mond, hogy szívrohamot fogok kapni miattad, ki tudja, hogy meddig élek még és hány karácsonyunk lesz még együtt, stb.

Az is előfordul, hogy negativitásával megmérgezi az egész összejövetelt, vagy mindenkinek szétkürtöli, milyen hálátlan a gyereke, amiért nem tudja ezt az egy alkalmat megoldani. 


A manipulatív szülők további eszközei: 


Irányítás

Megpróbálják átvenni az irányítást az életed felett még akkor is, ha már felnőttél, és önálló döntéseket tudsz hozni. Beleszólnak mindenbe, manipulálnak, hogy másképp dönts. 
 

Önbecsülés teljes lerombolása

Ha valakinek lerombolják az önbecsülését, akkor később már lehet, hogy meg se próbál kiállni magáért, mivel nem hisz magában, és a manipulatív szülőknek éppen ez a célja. 
 

Saját hasznukra fordítanak mindent

Úgy csűrik-csavarják a történetet, hogy mindig te gyere ki belőle rosszul, sőt, egy idő után már a  saját gondolataidat és tetteidet is meg fogod kérdőjelezni...
 

Bűntudatkeltés

A manipulatív szülők a bűntudatkeltés mesterei, manipulációs eszközeikkel elérik, hogy bűntudatot érezz, és ezáltal azt csináld, amit ők mondanak, vagy szeretnének.
 

Érdemes megtanulni az éles határhúzást - javasolja a szakértő

Jánosi Valéria párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakembert, a Családinet szakértőjét kérdeztük arról, hogy mit tegyen, akinek így viselkedik valamelyik szülője, és vajon miért csinálja ezt egyáltalán, mi állhat a háttérben?

"A manipuláció fenti formái a gyerek kontrollálásának eszközei" - kezdi a szakértő.

"Az a szülő, aki ezeket a módszereket alkalmazza, súlyosan sérült gyerekkorában. Ez persze nem menti fel őt a viselkedése alól, de a gyereknek legalább magyarázatul szolgál a szülő viselkedésére.

Első körben a gyereknek fog feltűnni, hogy nagyon bosszantja a szülőjének a viselkedése. Ebben az esetben érdemes szakemberhez fordulni, mert a pszichológiai segítség felgyorsítja a folyamatot. Segít a felnőtt gyereknek abban, hogy rálásson, milyen helyzetben van. Segít felismerni a kontrollt és annak eszközeit, sőt, egy jó szakember segítséget nyújt abban is, hogyan álljon ki magért a felnőtt gyerek.

Érdemes tanulni a határhúzást is: asszertív kommunikáció, Gordon-módszer vagy erőszakmentes kommunikáció formájában. Ezek a kommunikációs technikák abban segítenek, hogy úgy fogalmazzuk meg az érzéseinket, szükségleteinket, kéréseinket, hogy ne legyünk agresszívek. Így a manipulatív szülő nem fog tudni belekötni a mondatainkba. Már ha jól csináljuk.

Sajnos ezeknek a technikáknak vannak korlátai is. Arra építenek, hogy a kommunikációs partnerünk rendelkezik némi empátiával, és ha elmondom neki, hogy engem bánt a viselkedése, akkor azt ő megérti, átérzi, és abbbahagyja a fájdalmat okozó vagy bosszantó viselkedést. Sajnos ez nem mindig működik, ugyanis nem mindenki rendelkezik empátiával. Például a pszichopaták, nárcisztikusok, akiknek a legfőbb vágya a másik kontrollálása, nem tudnak együttérezni, így nem is értik, hogy mi a baj a viselkedésükkel. Ha a felnőtt gyerek megpróbálja elmagyarázni nekik, hogy bántja őket a szülő viselkedése, átmennek mártírba, és kikérik maguknak a kritikát.

Velük szemben a nagyon élés határhúzás segít. „Ha legközelebb ezt teszed, annak ez lesz a következménye.” És amikor ismét megtörténik a határátlépés, akkor megtenni azt, amit megígértünk. Például nem találkozni vele pár hétig, vagy végső esetben nagyon kevés időre korlátozni a kontrolláló szülővel való kapcsolattartást" - javasolja a szakértő. 
 

Indexkép: Depositphotos.com
Idézetek forrása: Susan Forward: Mérgező szülők

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja