SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Párkapcsolat gyógyítás családállítással

Nagy Edit [cikkei] - 2024-05-31
A párkapcsolatok gyakran tükrözik az egyén belső világát és az azt formáló külső hatásokat. Amikor egy résztvevő családállítás csoportba párkapcsolati problémákkal érkezik, mélyebb okokat keres a kapcsolati nehézségek mögött.
Az egyik ilyen eset során azonnal feltűnt, hogy a párkapcsolatban lévő felek között hiányzik az összhang, és mindketten valami más felé orientálódnak. A feladat az, hogy megértsék, miért tart ott a kapcsolatuk, ahol tart, és hogy mit tehetnének a kapcsolat megmentése érdekében
Párkapcsolat gyógyítás családállítással

A családállítás során kiderült, hogy a probléma gyökerét nem csak a közvetlen párkapcsolati dinamikákban kell keresni. A résztvevők olyan saját családi háttérrel és generációs mintákkal rendelkeztek, amelyek hatással voltak a jelenlegi kapcsolatukra.
Az egyik fő megállapítás az volt, hogy egyik fél sem vált le a szüleiről. Mindketten az anya, illetve apa figyelmét, támogatását keresték, és emiatt nem tudtak egymásra fókuszálni, egymást támogatni a párkapcsolatban.

A párkapcsolati nehézségek gyökerei mélyre nyúlhatnak


Ez az eset rávilágít arra, hogy a párkapcsolati nehézségek gyakran mélyen gyökerezhetnek, és nemcsak az aktuális helyzetből fakadnak. Fontos felismerni és megérteni a saját családi mintákat, hogy lehetőségünk legyen megtörni a káros mintázatokat és új, egészségesebb kapcsolati dinamikákat kialakítani. A családállítás ebben segíthet, mivel lehetőséget kínál a résztvevőknek arra, hogy mélyebb önismeretre tegyenek szert és átlássák a rejtett dinamikákat a kapcsolataikban.

Életciklus változások

Az életciklus váltások mindig nagy kihívást jelentenek a családi dinamikában, hiszen jelzik a változásokat és az új szerepek kialakulását. Amikor valaki párkapcsolati válsággal szembesül, fontos megérteni és felismerni, hogy ez gyakran az előző életciklushoz való ragaszkodás miatt következik be. Az ember számára természetes, hogy az élet különböző szakaszaiban más és más szerepeket alakít, és ezeknek a szerepeknek a betöltése az életciklus természetes része.

A házasságkötés szertartása régen nagyon jól jelezte ezt az életciklusváltást, a környezet és a szülők felé is. Az esküvő nemcsak a két ember közötti szerelmet és elköteleződést jelképezte, hanem azt is, hogy a gyermek felnőtté vált, és új életciklus kezdődik.
Az életciklus váltás azonban sokszor nehéz és feszültségekkel teli lehet, különösen akkor, ha valaki nem képes elengedni az előző életciklust, és beleragad az előző szerepeibe és szokásokba. Például egy gyermek, aki már régóta házas, de lelkileg még mindig nem repült ki a szülői fészekből, vagy egy szülő, aki mindent megtesz azért, hogy a gyermek csak rá figyeljen, és ne a párjára.

El kell engednünk az előző életciklusunk szerepeit

Az életciklus váltások megértése és elfogadása fontos a harmonikus párkapcsolat megteremtéséhez és fenntartásához. Ez azt jelenti, hogy mindkét félnek képesnek kell lennie elengedni az előző életciklus szerepeit és szokásait, és megnyitni magát az új szerepek és kapcsolatok felé. Ezáltal lehetőség nyílik a párkapcsolat elmélyítésére és fejlődésére, valamint az élet új szakaszainak boldog és kiegyensúlyozott megélésére.


Az adok-kapok egyensúlyának hiánya gyakran vezet párkapcsolati problémákhoz. Ha az egyik fél sokat ad, míg a másik kevesebbet, vagy ha az egyik fél túlzottan elfoglalt más dolgokkal, és nem fordít kellő figyelmet a kapcsolatra, könnyen felborulhat az egyensúly.
Ha a pár férfi tagja sokat áldoz a kapcsolatért, ám nem kap megfelelő visszajelzést vagy támogatást a párjától, mert a nő még mindig lelkileg a származási családjához kötődik, az gondot okozhat. A nő ez esetben nincs teljes mértékben jelen a párkapcsolatban. Ennek eredményeként az adok-kapok egyensúlya megszakadhat, és a kapcsolatuk sérültté válik.

A családállítás segíthet a megoldásban

A családállítás során azonban mindkét félnek lehetősége nyílik rá, hogy megvizsgálja a saját viselkedését és hozzáállását a kapcsolathoz. Ez segít felismerni az egyensúlyhiányt, és lehetővé teszi, hogy elkezdjék helyreállítani a kapcsolatuk dinamikáját.
A helyreállított adok-kapok egyensúly segít elmélyíteni és megerősíteni a kapcsolatukat. Most már mindkét fél képes teljes mértékben jelen lenni a kapcsolatban, és támogatni egymást az élet kihívásaiban.

Az egyén fejlődése mindenki másra is hatással van

Az egyik fél változása vagy fejlődése pozitív hatással lehet a másikra is. Amikor valaki elkezdi megvizsgálni saját magát és az életében zajló folyamatokat, ez nemcsak az ő számára hozhat változást, hanem a kapcsolataiban is.

Fontos megérteni, hogy a párkapcsolatok dinamikusak és kölcsönösek. Amikor az egyik fél fejlődik vagy változik, ez hatással van a másikra is. Ezért a párkapcsolati problémák kezelésénél mindkét félnek érdemes részt vennie a folyamatban, még akkor is, ha az eredeti probléma egyik félhez kötődik.

Az ilyen átalakulások és fejlődések lehetőséget adnak arra, hogy jobban megismerjük önmagunkat és a kapcsolatainkat, és hogy építő módon alakítsuk azokat. Nem minden nehézség vagy konfliktus jelenti, hogy fel kell adnunk a kapcsolatunkat. Érdemes megvizsgálni, hogy mi rejlik a probléma mögött, és hogyan használhatjuk a tapasztalatot a személyes fejlődésünkhöz és a boldogságunk érdekében.

Nyitókép: depositphotos

Nagy Edit


Nagy Edit
védőnő, babamasszázs oktató és családi rendszerállító

Elérhetőségeim:
Email: nagyedit@csaladmentor.hu
Honlap: www.csaladmentor.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja