SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy hét a hulladékcsökkentésről és a környezettudatos fogyasztásról

Családinet [cikkei] - 2010-11-24
Nulla Hulladék Hét 2010. november 20-26. között. A Humusz Szövetség az Európai Hulladékmegelőzési Hét alkalmából itthon is megrendezi a Nulla Hulladék Hét nevű programsorozatot. November végén számos civil szervezettel karöltve hívja fel a figyelmet arra, hogy csökkentenünk kell a termelődő hulladékunk mennyiségét, amit elsősorban a környezettudatos fogyasztással érhetünk el.
Egy hét a hulladékcsökkentésről és a környezettudatos fogyasztásról

A nulla hulladék (vagy zero waste) elképzelés lényege, hogy képesek vagyunk végleges hulladék termelése nélkül élni, az anyag- és energiafelhasználásunk pedig nem lépi túl a fenntartható szintet - mégis sikerül mindannyiunk (társadalmi, gazdasági, környezeti) jól-létét biztosítani. A nulla hulladék elérése természetesen egy hosszú távú célkitűzés, melynek szerepe, hogy gondolkodásunk megváltoztatásával valódi változásokat érjünk el. Ehhez a mai fogyasztói kultúránk újragondolására van szükségünk. Létezik egy úgynevezett hulladékos hierarchia, ami a környezetterhelési szempontból rangsorolja a különböző hulladékkal kapcsolatos megoldásokat. Ezt a hierarchiát láthatjuk visszaköszönni az európai és a hazai jogi szabályozásban is. Legjobb környezetvédelmi szempontból, ha eleve nem hozunk létre hulladékot. Legrosszabb, ha képzünk és azt lerakják vagy elégetik. Az újra és újra használt tárgyak, csomagolások kímélőbbek, mint az eldobhatók, még akkor is, ha azokat szelektíven gyűjtjük és újrahasznosítják.

hulladekmegelozesA hulladéktermelés nagyobb része az iparból származik, kisebb - ám folyamatosan növekvő részét - mi, kisemberek adjuk. Egy évben átlagosan 480 kg hulladékot termelünk fejenként. Valójában az ipar is nekünk, fogyasztóknak termel, mi vagyunk a lánc végén. Fontos megérteni, hogy a szelektív gyűjtés segít a hulladékot eltéríteni a lerakóktól és égetőktől, és a benne rejlő anyagot újrahasznosítással visszanyerhetjük, de az újrahasznosított termékeket meg is kéne venni, különben az anyagok nem maradnak körforgásban. Még így sem lesz azonban kevesebb a szemét, ugyanis az összes háztartási hulladéknak alig több mint 10%-át gyűjtjük külön, miközben az összes hulladékunk mennyisége folyamatosan nő. Az igazi hulladékcsökkentés az, amikor a mindennapi életünk során elérjük, hogy minél kevesebb dolog legyen, amit ki kell dobnunk. Vagyis a boltban a tényleges szükségleteinkre és nem a reklámokra hallgatunk, eleve nem veszünk agyoncsomagolt holmit, olyan árut keresünk, ami környezetbarát módon készült, ha valami elromlik megjavítjuk, ha valami feleslegessé válik, elajándékozzuk, csereberén továbbadjuk és így tovább. A szerves anyagokat komposztáljuk és a komposztot visszajuttatjuk a természetbe. A tárgyainkat olyan sokszor, olyan sokan és olyan hosszú ideig használjuk, amennyire csak lehet. Ez az igazi hulladékmegelőzés.

A Humusz nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megpróbálja a lehető legtöbb olyannulla_hulladek_stand kezdeményezést bemutatni, ami valamilyen formában hozzásegít a hulladék megelőzéséhez, vagyis a környezettudatos fogyasztáshoz a mindennapokban. Számos szervezetet hívtunk meg a héten való közreműködésre. Olyanokat, amelyek közül mindegyik sokat tesz azért, hogy kevesebb legyen a hulladék, és nagyobb a tudatosság. Nem egy közülük példa értékű a közösségépítésben is, éppen abban, amelyből a legnagyobb hiány mutatkozott az elmúlt években. A Nulla Hulladék Héttel megköszönjük munkájukat és mindenkit arra bátorítunk, hogy csatlakozzon a kiváló kezdeményezésekhez, vegye igénybe az általuk felajánlott segítséget, szolgáltatást.
 
A tulsokcucc.hu oldalait naponta fogjuk frissíteni a hét minden napján. Írunk arról, hogy miért jó a cserebere börze, hol lehet adományokat leadni, hová mehetünk, ha elromlik az esernyőnk, hol szerelhetjük meg a bringánkat, mit kezdhetünk a postai reklámanyagokkal és még tengernyi témával találkozhat az odalátogató. A Hét tematikáját a nulla hulladék felé vezető tíz lépésre alapoztuk:

  1. Vigyél magaddal bevásárlólistát, vászontáskát, kosarat! Fogyassz környezettudatosan és közösségben!
  2. Taposd laposra és gyűjtsd szelektíven!
  3. Komposztálj!
  4. Javíttasd meg! Használd újra!
  5. Cseréld el vagy add tovább!
  6. Vásárolj piacon és támogasd a helyi kereskedelmet!
  7. Keresd az újrahasznosított termékeket!
  8. Válaszd a visszaválthatót!
  9. Járj könyvtárba, kölcsönzőbe! Használjátok közösen!
  10. Csökkentsd a postai levélszemetet!
     

Az oldalon megtalálható a Nulla Hulladék Hét eseménynaptára (Résztvevők eseményei és Humuszos események) is, amelyben a kezdeményezések gazdái által, a hét folyamán szervezett számos esemény található meg. A központi eseményre 2010. november 26-án kerül sor a budapesti Blaha Lujza téren 16-19 óra között. A téren számos résztvevő lesz kint a standjával, lesz Nulla Hulladék kiállítás és fordított bolt, bringás javítóműhely és kőleves főzés adományozóknak. A program a Corvintetőn folytatódik, ahol kisfilmek vetítése mellett kiselőadások és a redizájnos Kreatív Műhelyek Estjére várunk mindenkit.

A program közreműködői, a „jó kezdeményezők”:

ADHAT.hu (NIOK)
Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium
BAKCSO
BME Egyetemi Zöld Kör
Budapesti Művelődési Központ
Bringakonyha
Komposztfórum Magyarország Egyesület
Budapesti Önkéntes Centrum / Korházi Önkéntes Segítőszolgálat
Cellux csoport
Diverziti Egyesület
E-Misszió Egyesület
ELTE Környezettudományi Klub
Fővárosi Szabó Ervin könyvtár
Gaja Egyesület
GATE Zöld Klub Egyesület
Greenpeace
Kétesáruk.hu
Kétker-Étkem
Körösök Völgye Naturpark Egyesület
Magyar Környezeti Nevelési Egyesület
Messzelátó Egyesület
Moccantó Egyesület
Öko Kreatívságok blog
Ökocsiga Játszóház
ÖkoKör-Te
Öko-Pack
Öko-Piac-Tér Freeblog
Ökoszolgálat – Zöld Zug webáruház
Retextil Alapítvány
Suska Kör
Szatyor Bevásárlóközösség
Szent István Gimnázium
Szebb Környezetünkért Egyesület
Szórólaponline.hu
Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület
TITOK Klub
www.tudatoslet.hu
Tudatos Vásárlók Egyesülete
Újpesti Pedagógiai Szolgáltató Központ
Védegylet
www.szelektiv.hu
Zöld Fiatalok Egyesülete
Zöld Ernyő
ZöldBolt
ZöldÖvezet Társulás
Zöldpolc webáruház

Forrás: www.humusz.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja