SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Komposztálás: vissza a gyökerekhez!

Gellért Miklós [cikkei] - 2011-05-19
Az őszi, kultikus füstfellegek, a kukába gyömöszölt konyhai hulladékok, a bezsákolt fűnyesedék láttán jogos a feltevés: fontos, sőt alapvető ismeretek hiányoznak a mindennapjainkból. Az élő természettől olyannyira elidegenedett, technikai társadalomban élő ember jórészt elfeledte, hogyan kell visszajuttatni a zöldjavakat a természet örök körforgásába.

Komposztálás: vissza a gyökerekhez!

komposztalasA komposztálás, azaz a humuszképződés évmilliók óta zajlik a természetben. Őseink időtlen idők óta hozzászoktak, hogy a környezetükben képződő természetes eredetű anyagok átalakulnak, ha a természetre bízzák őket. Manapság az óriási méretekben keletkező hulladékhegyekben megbúvó szervesanyagok már fel sem tűnnek az átlagembernek. Pedig a krumplihéj, a borsóhüvely, az almacsutka, a falevél, a kerti nyesedék, a levágott fű hétről hétre akár az összes hulladék 30-50 százalékát elérő mértékben kerül a kukába és ezáltal a hulladéklerakókba. Az sem túlságosan ésszerű módszer, amikor ezeket az anyagokat úgymond szelektíven gyűjtik, és esetleg komposztálásra elszállítják. Egyre fogyatkozó és ezért dráguló energiaforrásainkat ilyen felesleges, sőt káros tevékenységre pazarolni, óriási luxusnak tűnik. Nem beszélve arról, hogy a levágott fű vagy a falevelek folyamatos eltávolításával kertjeink talaját megfosztjuk a létfontosságú tápanyag-utánpótlástól.

A komposztálás másik, nem kevésbé fontos célterülete tehát a talajok újraélesztése. Az elmúlt évtizedek intenzív kert- és mezőgazdálkodása rendkívül súlyos károkat okozott a talajoknak és ezért a növény- és állatvilágnak. A „korszerű” mezőgazdálkodásban elterjedt műtrágyák például éppen egy nagyságrenddel kevesebb tápanyagot tartalmaznak a szükségesnél. Így már érthetővé válik, miért olyan rosszminőségűek, íztelenek mai élelmiszereink vagy, hogy miért virágzik olyannyira a táplálék-kiegészítő ipar. Mivel a biotermékeket szervesanyagban gazdag talajokban termelik, a minőségük is összehasonlíthatatlanul jobb. A szermaradvány mentességről most ne is beszéljünk…

Az utóbbi években az ősszel lehullott lomb közutálatnak örvendő, levegőszennyező elégetésének visszaszorítására több fővárosi kerületben, illetve vidéki településen bevezették a levelek begyűjtését és elszállítását. A jó szándék mellett azonban elfelejtették önmaguknak feltenni a kérdést: környezetileg jobb-e, ha levelek helyett üzemanyagot égetünk. Van azonban más, jobb megoldás is.

Az elmúlt évtizedben jómagam is jó néhány sikeres komposztálási program szervezésében vettem részt. Országosan is már jócskán száz fölött van azoknak a településeknek a száma, ahol pályázati forrásból házi komposztálási program indult. Ez azt igazolja, hogy jól kiválasztott módszerekkel igenis megváltoztatható a rossz tendencia. Kertes-, vagy családi házban, iskolában, óvodában, különböző más intézményben, közparkban, és ki tudja még hányféle helyszínen (uram bocsá még erkélyen is) lehet komposztálni. Ezzel bizony akár még a szemétdíjunk is csökkenhet. Mindent összevetve: komposztálással különösebb megterhelés nélkül a jelen mellett a jövőnek is jó szolgálatot tehetünk.

Komposztgazda tanfolyam a SZIKÉ-nél

Egyik legfontosabb megújuló energiaforrásunk a termőtalaj, hiszen az élővilág jelentős részének, közte az embernek is a tápanyagokban gazdag termőföld biztosítja az életben maradását. Ennek ellenére az elmúlt évtizedekben világszerte és sajnos idehaza is a talajok jelentős pusztulásának lehettünk tanúi. A tanfolyam segítséget kíván nyújtani a természetben zajló folyamatok megértéséhez, a talajok újraélesztésének és a zöldjavakkal való ésszerű gazdálkodásnak a megtanulásához.

További információ: http://szike.zpok.hu/hirkomposzt

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

Az élet különféle eseményei - mint például egy nyaralás, egy fontos találkozó vagy egy sportesemény - gyakran igénylik, hogy a nők előrehozzák vagy késleltessék menstruációjukat. Ezzel kapcsolatban azonban számos tévhit kering, és van, amelyik kifejezetten veszélyes és tilos is - Dr. Elek Csaba nőgyógyász szakértőnket kérdeztük a témáról.
Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

A nyári hónapokban gyakran előforduló húgyúti fertőzések komoly kellemetlenséget okozhatnak, különösen a nők körében. A megnövekedett hőség, a strandolás és a nem megfelelő higiéniai szokások mind hozzájárulhatnak a fertőzések kialakulásához. A Budai Egészségközpont urológus főorvosa, Dr. Póth Sándor összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a témában, továbbá hasznos tanácsokat ad a megelőzésre és a kezelésre vonatkozóan.
Meglepő tények a látásunkról - Mindannyian színvakon születünk

Meglepő tények a látásunkról - Mindannyian színvakon születünk

A szem a testünk második legbonyolultabb szerve, ennél már csak az agyunk bonyolultabb. A látást annyira alapvető képességnek vesszük, hogy szinte bele sem gondolunk, mennyi mindent köszönhetünk neki. Az alábbi érdekességeket elolvasva pedig rá fogunk döbbenni, hogy eddig igencsak keveset tudtunk egyik legértékesebb részünkről.
A szerkesztő ajánlja