SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Környezetszennyezés, légszennyezés, szálló por...

- 2009-01-21
Csak száz évet kellene visszalépnünk az időben, s meglepetten tapasztalnánk, hogy az, ami a mai kor átka, régen ismeretlen volt a föld lakói számára.
A napokban első alkalommal voltunk tanúi annak, hogy olyannyira szennyezett a légterünk, hogy szükségessé vált a szmogriadó elrendelése, mégpedig a levegőben szálló por magas szintje miatt.
Környezetszennyezés, légszennyezés, szálló por...

Mit értünk szmog alatt?
A környezetszennyezés az emberi társadalom környezetének kedvezőtlen irányú megváltoztatása, a környezeti elemek, levegő, víz, talaj előnytelen összetétel-változásával és minőségromlásával járó tevékenység, illetve jelenség vagy maga az előnytelen összetétel-változást és minőségromlást okozó anyag. A környezetszennyezés lehet fizikai (zajszennyezés, hő szennyezés, fényszennyezés), kémiai (szennyvíz, talajszennyezés, túlzott agrokemizálás), vagy biológiai természetű (mesterségesen átalakított (például GMO) vagy tájidegen élőlények alkalmazása).
Legáltalánosabb típusai: káros szennyezőanyagok kibocsátása, légszennyezés, vízszennyezés és talajszennyezés.

Melyek azok az értékek, amelyet meghaladva riasztást kell elrendelni?
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény szabályozása szerint a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik a füstködriadó terv (szmogriadó terv) rendelettel történő megállapítása.
A szmogriadó elrendeléséről szóló - a korábbinál szigorúbb kormányrendelet - 2008. október 25-től lépett életbe. Eszerint a szmogriadó riasztási fokozatát akkor kell elrendelni, ha a por mennyisége két napon át eléri a köbméterenként 100 mikrogrammot, és a meteorológiai előrejelzés sem biztat javulással, például a szél feltámadásával.

Mit tegyenek a családok, ha szmogriadót rendeltek el?
A szakemberek szerint ilyenkor nem tanácsos hosszú ideig a szabad levegőn tartózkodni, mert még az egészséges embereknél is köhögést, tüsszögést okozhat a nagy mennyiségű légszennyező anyag. A légzőszervi és keringési betegeknél ennél súlyosabb tüneteket válthat ki a riasztási határérték feletti PM10 koncentráció.
Szellőztessünk a hajnali órákban.
Azon családok, aki rendelkeznek hepaszűrős készülékekkel, szmogriadó esetén szellőztetés után is kapcsolják be.
Tiszta, verőfényes időben sétáljunk sokat, töltsünk minél több időt a szabadban. Ne távolodjunk el a természettől, hogy a harmónia megmaradjon ember és környezete között.
Fogyasszunk sok folyadékot, a vérkeringést segítjük ezzel.
Táplálkozzunk vitaminokban és rostokban gazdag élelmiszerekkel, hogy immunrendszerünk erős és ellenálló legyen!

Hogyan éljünk, hogyan vigyázzunk környezetünkre?
Amit mi, családok megtehetünk: a hulladék szelektív gyűjtése, amelyet egyre több településen vezetnek be felelős önkormányzatok. Éljünk a lehetőséggel! Tiszta környezetünk megőrzéséért: Ne égessünk lomot, tartsuk be az önkormányzatok szabadban történő tűzgyújtási határozatait. Ne hagyjunk parlagon, műveletlen területet, illetve kaszáljuk rendszeresen még mielőtt a pollen, vagy virágpor a levegőben elterjedne.
Használjuk gazdaságosan a rendelkezésünkre álló energiaforrásokat.
S mindenekfelett, ha tehetjük, hagyjuk otthon autóinkat!

S hogy mindezekre a jövő nemzedék felkészült legyen, egyre több pályázatot hirdetnek meg iskolák, környezetvédelmi szervezetek.
VERSENYFELHÍVÁS
Az általános iskolák és középiskolák, szövetségek, szervezetek, egyesületek, baráti körök 10-19 éves tagjainak a 2008/2009. tanévben megrendezésre kerülő országos katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen való részvételre
A verseny meghirdetője az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója
Az országos verseny jelmondata: KÉSZÜLJ FEL!
A versenysorozat az OKF helyi és megyei szervei, valamint a Magyar Polgári Védelmi Szövetség közreműködésével valósul meg.
Bővebben: http://w3.enternet.hu/pvsarvar/pg009.html
Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rnyezetszennyez%C3%A9s
http://www.magyarorszag.hu/ugyfelvonal/archivum/valasz_081112_6.shtml

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja