SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kábítószertartásra és fogyasztásra vonatkozó jogszabályozás - közérthetően II.

[cikkei] - 2004-08-01
A törvények pontos, szabatos fogalmazással készült útmutatók - a hozzáértők számára. Nézzük meg, mit kell értenünk ebből nekünk, az utca emberének. / folytatás /
A kábítószertartásra és fogyasztásra vonatkozó jogszabályozás - közérthetően II.

 

4. Mire számíthatnak az alkalmi fogyasztók, kipróbálok?

  1. Ha nem vagy kábítószerfüggő, akkor nem választhatod a gyógykezelést a büntetőeljárás helyett. A fogyasztásért kiszabható legsúlyosabb büntetés két év börtön, azonban, ha ez az első ügyed, jó esélyed van rá, hogy csak megrovást alkalmazna, vagy az ügyész elhalasztja a vádemelést. erről azonban nem te, hanem az ügyész dönt. Ha bíróság elé kerülsz, még mindig lehet, hogy próbára bocsátással megúszod. Ezek ez intézkedések nem jelentenek priuszt, erkölcsi bizonyítványt kaphatsz.

 

  1. Megrovás: nem kerül sor vádemelésre, megszüntetik az eljárást, de az ügyész rosszallását fejezi ki és figyelmeztet arra, hogy a jövőben ne kövess el bűncselekményt. Ha vádat emelnek ellened, a bíróság is alkalmazhat megrovást.

 

  1. Vádemelés elhalasztása: az ügyész a vádemelést egytől két évig terjedő időszakra elhalaszthatja. Erre az időszakra elrendelhetik pártfogó felügyeletedet, és magatartási szabályokat írhatnak elő. Ha ez alatt az idő alatt nem követsz el újabb bűncselekményt, az eljárást megszüntetik, ha elkövetsz, vagy megszeged a magatartási szabályokat, vádat emelnek ellened.

 

  1. Próbára bocsátás: a bíróság megállapítja, hogy elkövetted a bűncselekményt, de nem szabnak ki büntetést. A próbaidőre pártfogó felügyelet rendelhető el (ez fiatalkorúak esetében kötelező), és magatartási szabályokat állapítanak meg. Ha a próba alatt újabb bűncselekményt követsz el, kiszabják a büntetést. Ha nem ez az első ügyed, nem kizárt, hogy megint megúszod egy intézkedéssel, de nagyobb az esélyed, arra, hogy pénzbüntetést fognak rád kiszabni.

 

  5. Mire számíthatnak a kábítószerfüggők?

A törvény különbséget tesz a kábítószerfüggők és az alkalmi fogyasztók között. A kábítószerfüggők enyhébb büntetésre számíthatnak, kivéve ha

 

- fegyveresen,

 

- bűnszervezet tagjaként, illetve megbízásából követik el a bűncselekményt,

 

- vagy iskolában, környékén stb. adnak valakinek drogot,

 

- illetve tizennyolc éven aluli személyt juttatnak kábítószerhez.

 

Ha függő vagy, fogyasztás miatt nem büntethetnek meg, ha igazolod, hogy a büntetőeljárás megindulása után hat hónapos folyamatos gyógykezelésben részesültél (ezt hívják elterelésnek). Ezt akkor veheted igénybe, ha saját használatra tartottál drogot magadnál. Ha árultad az anyagot, vagy másnak is adtál belőle, valószínűleg bíróság elé kerülsz. Az "átadást" akkor is megvalósítod, ha a barátodnak az összedobott pénzen megveszed a cuccot, és azután együtt nyomjátok el.

 

1.      Az elterelés azokra a drogbetegekre is vonatkozik, akik kábítószer hatása alatt, vagy megszerzése érdekében kisebb súlyú vétséget követnek el. (pl. recepthamisítást, ami magánokirat-hamisításnak számít).

 

2.      Ha az elterelés feltételei adottak, és vállalod gyógykezelést, akkor a büntetőeljárást egy évre fel kell függeszteni. Ez alatt az egy év alatt kell igazolni a kezelést. Előfordulhat, hogy bár az elterelésnek minden feltétele teljesül, a rendőrök mégsem tájékoztatnak erről a lehetőségről.

 

3.      Magad is indítványozhatod a nyomozás felfüggesztését, és az igazolás benyújtása után, az eljárás megszüntetését.

 

4.      A függőséget igazságügyi elmeorvos szakértő állapítja meg Ha gyanúsított vagy, ezen a vizsgálaton köteles vagy megjelenni. Amit az orvos szakértőnek kábítószer-fogyasztási szokásaidról elmondasz, azt nem lehet bizonyítékként felhasználni ellened.

 

  6. Mit tehetnek a rendőrök?

A rendőrnek joga van igazoltatni, gyanús viselkedés esetén ruházatát, csomagját, autóját, átvizsgálni. Ha drogot, vagy akár csak egy használt pipát vagy fecskendőt találtak nálad, akkor előállíthatnak, és büntetőeljárást indíthatnak ellened, és ettől kezdve gyanúsított vagy. Számíthatsz arra, hogy otthon házkutatást fognak tartani. Köteles vagy szakértői vizsgálatnak alávetned magad, ez vizelet- és/vagy vérvizsgálatot jelent.(Katéteres vizsgálatot azonban beleegyezésed nélkül nem végezhetnek.) Az alkalomszerűen használt anyag gyorsabban kiürül a szervezetedből, a rendszeres drogozás tovább hagy nyomot. A THC egy-két hétig is árulkodik, sőt ha hirtelen fogyni kezdesz, a zsírsejtekben megbúvó THC molekulák ismét megjelennek a vizeletedben. Az amfetamin-származékok 2-5 napig kimutathatók, az ópiátok 2-3 napig. A drogok kiürülését gyorsítja, ha sok folyadékot iszol. Ha nem gyanúsított vagy, csak tanú akkor nem vagy köteles felelni az olyan kérdésekre, amelyekre válaszolván magadat, vagy hozzátartozódat kevernéd bajba. Ha eljárás során sérelem ér, 8 napon belül panaszt tehetsz az ügyészségen.

 

  7. Mit tehetsz, ha már elkaptak?

1.      A rendőrség köteles veled közölni, hogy milyen bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak. A gyanúsítás ellen panasszal élhetsz, amit a kihallgatáson kell jegyzőkönyvbe mondanod.

 

2.      Jogod van hallgatni. Megtagadhatod a vallomástételt, vagy az egyes kérdésekre a válaszadást. Ha gyanúsított vagy, nincs igazmondási kötelezettséged, de mást bűncselekmény elkövetésével hamisan nem vádolhatsz. Minden, amit mondasz, felhasználható ellened, még ha vissza is vonod. Megjelölheted, kit szeretnél értesíteni, és jogod van ügyvédet kérni. Ha még nem múltál el tizennyolc, vagy előzetes letartóztatásba helyeztek, akkor jogod van a hatóság által kirendelt védőügyvéd segítségére.

 

 

Készült az ORFK Bűnmegelőzési Osztálya segítségével 

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja