SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Női szemmel a férfiakról

Verzár Éva [cikkei] - 2009-02-27
A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet közzétett jelentése szerint: ma Magyarországon 5 férfiból mindössze 3 éli túl a 65. életévét. A középkorú nők idő előtti halálozása is háromszor magasabb hazánkban, mint az európai átlag, de nem olyan rossz, mint a férfiak esetében. Olvashatjuk a mutatókat, amelyek valljuk be, ránk nézve nem túl rózsásak. S mert nehéz megfogalmazni, hogy miért oly nagy a különbség a nők és férfiak halálozási mutatójának eltérése, megkérdeztem egy jó barátomat: Neki, mi erről a véleménye?
Női szemmel a férfiakról

"Egyáltalán nincs tudományos magyarázatom!

De ha lélek és halál valóban összefüggenek egymással, akkor arra merek gondolni, hogy a férfiúi léleknek a világ eme tájékán nem sok babér terem. Egyre kevésbé van alkalma azt éreznie, hogy a férfiúi tulajdonságai gondos nemesítése és latbavetése révén épülhet-szépülhet maga körül a világ. A nagy dolgokat másutt döntik el, a kis - hétköznapi - dolgokban pedig ügyesebben mozognak az asszonyok, ösztöneik kevésbé engedik meg, hogy elengedjék magukat, a kis dolgokkal elemésszék magukat, a nagy dolgok oltárán feláldozzák magukat."


Induljunk ki mégis a statisztikai adatok halmazából, amelyek szerint a volt szocialista országokban a privatizáció után ugrásszerűen megnőtt a férfiak halandósága. Kutatások azt bizonyítják, hogy mindennek a gazdaság okozta sokk az oka. Azokban az országokban, ahol fokozatosan történt a privatizáció, vagy volt megfelelő védőháló - az emberek tagjai voltak valamilyen társadalmi szervezetnek, egyházi- vagy szakszervezetnek -, ott a tömeges privatizáció nem okozott ugrásszerű növekedést a halálozásban.

Az általánosságban igen rossz halandósági mutatók azonban nem jelentik azt, hogy a magyar népesség minden csoportja katasztrofális egészségi állapotban van. Kisebb társadalmi csoportok egészségi állapota nyugat-európai normák szerint is elfogadható, a népesség jelentős csoportjainak egészsége azonban az átlagosnál is jóval rosszabb.

Demográfiai, földrajzi, társadalmi értelemben véve is jól körülhatárolhatóak azok a csoportok, melyek körében a halandóság kiemelkedően rossz.

A lakóhely regionális elhelyezkedésén túl a halandóság a település típusa szerint is jelentősen különbözik. A falvakban élők várható élettartama jóval alacsonyabb, mint a fővárosban élőké. Jelentős különbségek találhatók az egyes budapesti kerületek lakosságának halandósága között is.

Az egészségi állapotot a legerőteljesebben a társadalmi helyzet, ezen belül pedig a foglalkozás befolyásolja.



A fizikai foglalkozásúak halálozása általában többszöröse a szellemi munkát végzőknek a férfiak körében, míg a nők körében ugyanez az arány jóval kisebb. Ugyanakkor néhány foglalkozási csoportban még a ,"fizikai átlaghoz" viszonyítva is különösen magas volt a halandóság. Az ,"alkalmi munkások" halandósága a fizikai dolgozó férfiak átlagához képest több, mint duplája a szellemi dolgozók halandóságának.

A társadalmi helyzetet Magyarországon csakúgy, mint a világ többi országában, az iskolai végzettség nagymértékben meghatározza. Kevesebb azon férfiak várható élettartama, akik nem végezték el az általános iskolát. Ugyanakkor a befejezett általános iskolai végzettséggel rendelkező férfiak születéskor várható élettartama kevéssel ugyan, de jobb. A középiskolát végzetteké, a felsőfokú végzettségűeké pedig arányosan még jobbnak bizonyul.

A fenti sorok tárulnak elénk, ha olvasunk, kutatjuk a férfiak időelőtti halálozásának okait. Mi azonban női szemmel látjuk, érezzük, hogy a férfi, a hagyományosan kialakult családban mindig is a családfenntartó, aki a mindenkori szerepének akar megfelelni, teljesíteni. A mai gazdasági helyzetben, és itt vissza is tértem a megkérdezett barát soraihoz, nem sok esélyt lát arra, hogy megfelelhet ennek a feladatnak. Az, hogy hogyan éli ezt meg, nagyon sokban függ attól, hogy hogyan látja a körülötte levő világot. Minél képzettebb, annál jobban meg tudja keresni a helyét, tudja viselni a "kalapot". Minél alacsonyabb iskolázottsága, annál inkább beleveszik az előre nem látás, majd a kétségbeesés útvesztőjébe. Nem ritka, hogy inni kezd, életvitele a stressztől elvonatkoztatva még ártalmasabb, mint annak előtte, s innen már nincs megállás.

Hogy kinek lenne a feladata megállítani a lefelé vezető úton? A család már-már felbomlott, a társadalom is keresi a megoldást, de még sok-sok idő telik majd el, amíg kialakulnak azok a szociális hálók, szervezetek, amelyek visszafordíthatják és visszahelyezhetik a férfiakat az évezredek alatt kialakult helyükre, helyre, amelyre már igényt tartanak a nők is, hisz a gazdasági versenyben felkészülten - néha felkészültebben, mint a férfiak -, versenyt jelentenek a férfitársadalomnak.

Míg azonban megerősödik a gazdaság, s vele együtt a család, amely a legfontosabb a következő nemzedék értékalapú fejlődésében, beszélnünk és tennünk kell azért, hogy az élet ne rövidebb, hanem hosszabb és tartalmasabb legyen.
Ezt tesszük, amikor arra keressük majd a feleletet, hogy hogyan táplálkozzunk, hogyan éljünk aktív életet, milyen szerepe van életünkben a betegségmegelőzési programoknak, mit tegyünk, ha mégis alkohol- és drogfüggőség alakul ki a családban. Mit tehetünk gyerekeinkért?



Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja