SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Anyu főz, és kész!

Rindt Kata [cikkei] - 2011-02-16
Kisiskolásként, amikor elkezdtem oroszul tanulni, talán már az első lecke arról szólt, hogy anya főz. Majd amikor az angollal, s később a franciával ismerkedtem, akkor is az első tananyag az anya főz témakörét pöcögtette. Mindezt megspékelte bolgár tanulmányaim kezdete, mert akkor is azzal vágtam neki az újabb nyelv elsajátításának, hogy anya még mindig főz...
Anyu főz, és kész!

Ezek után miért is csodálkozunk azon, hogy az emberek azt hiszik, az asszonynak a konyhában a helye. Azt sajnálom az egészben, hogy gyerekként marhára nem érdekelt, hogy anya főz-e vagy sem, hiába tömték vele a fejem. Azonban megutáltam az oroszt. Azóta sem tanultam meg tisztességesen, amit értek, azt is a későbbi ismereteimnek, és nem a hatékony nyelvoktatásnak köszönhetem. Anyukám pedig soha nem főzött esténként.

A tankönyvekből tanult anyaszerep skizofrén módon nem passzol a valósághoz. Ennek egyik ékes bizonyítékának tekinthetjük a rendszerváltás környéki politikai megnyilvánulásokat. Vagyunk egy páran, akik emlékszünk azokra a politikusokra, akik határozottan meg is fogalmazták: az asszony helye a konyhában van. Azonban frázisaik süket fülekre találtak, az asszonyok már akkor is dolgoztak, főztek-mostak-takarítottak-gyerekeiket nevelték, éltek, ki-ki vérmérséklete szerint. Már anyáink sem találták álmaik netovábbjának, hogy életüket a gyerekvállalás miatt a továbbiakban csak a konyhában élhetik le. Ellenben megszaporodtak a kifőzdék és a takarítónők, megjelentek a bébiszitterek és a magántanárok. Hazudik az, aki azt mondja, hogy nem emlékszik a gyerekkorából még egy gyerekre sem, akihez járt takarítónő – és akkor azt nem irigyelte nagyon.

Gyerekkori emlékeinket már elfelejtettük, mert a ránk váró anya képet „szerencsénkre” az újságok, reklámok és fórumok aktívan festik: attól jó anya a jó anya, ha élén a lakás, friss ebéd gőzölög az asztalon. Ezen persze mindenki összekap, jönnek a jóanyák és a rosszanyák, a „bezzeg én már nyolc évesen komplett ebédet főztem magamnak”, meg a „gyerekeim mellettem állnak, és a nyolcfogásos ebédet hálától túlcsorduló szívvel eszik végig”, majd a „nevemet imába foglalják” – mert főzni csak anya tud.

Anyaságom első fél évében megpróbálkoztam a jó anyaság kritériumainak betartásával – ezt olvastam, hát, gondoltam, ha mindenkinek megy, nekem is menni fog. Amíg a gyerek aludt, főztem, mostam, vasaltam és takarítottam. Elméletben. A főzéssel csúsztam: ha végre kitaláltam, hogy mit főzzek, mindig hiányzott valami hozzávaló. Ilyenkor szerencsétlen alvó babámat kirángattam az ágyából, végigcibáltam a falun, a bolton. Arra értem haza, hogy a baba szopizott volna, de krumplit is kellett volna pucolni, és ott volt még a fürdőszoba, ahol már befújtam mindent tisztítószerrel.

Ez ment heteken át, azt sem tudtam hova kapjak, férjem esténként kapott egy ismeretlen, zilált feleséget. Akkor ő ajánlotta, hogy rendeljünk ebédet futártól, hétvégén meg főz ő. Addig tudok takarítani vagy vasalni vagy amit akarok. Örök hálám férjemnek és az ötletének, és magamnak, hogy őt választottam férjemnek… Azóta az evés-főzés-konyhai pepecselés kerek negyed órát vesz el az életemből. Ennyit még én is kibírok.

Már öt és fél éve vagyok itthon, s előreláthatóan ez még két és fél évig így marad. Az összesen NYOLC év! Ennyi idő alatt emberek megtanulnak írni, olvasni, sőt még azt is kitalálják, mik lesznek, ha nagyok lesznek. Őszintén megvallva nyolc évet viszont nem bírok ki azzal, hogy csak itthon főzök-mosok-takarítok. Kitaláltam magamnak, hogy mi leszek, ha nagy leszek, a házi cseléd mindennapi robotja helyett a felszabaduló időmben inkább dolgozom. Ez is legalább olyan hasznos, mint olyasmivel foglalkozni, amit nem szeretek, s amihez nem értek.

Nemcsak én, sokan vagyunk, akik a gyerek mellett inkább dolgozunk! Őszinték vagyunk magunkkal: mivel lánykorunkban tanultunk és dolgoztunk, ebédet a munkahelyi menzán és gyorséttermekben ettünk, nem tanultunk meg háztartást vezetni. Nem álltunk anyáink mellett a konyhában, mert anyáink is dolgoztak, hétvégén meg a nagymama főzött, mert nagymamáink szeretettel óvtak minket, gondoskodtak rólunk. Még mindig fel tudom sorolni azokat a koleszos huszonéveseket, akiknek anyukáik háromfogásos ebédeket főztek befőttes üvegbe csomagolva egy hétre előre. Szegény gyereknek legyen mit ennie… A mai napig ismerek olyan lányokat, akik hetente, kéthetente hordják haza anyukájuknak a mosnivalót, mert anyukájuk így gondoskodik róluk. Ők már valahol fontos emberek, hajtanak, güriznek, buliznak, utazgatnak, étterembe és moziba járnak, unalmas estéiken meg elfogyasztják, amit anyukájuk csomagolt a hétre. Ha kilenc hónap múlva potyogtat a gólya, akkor sem fognak hirtelen megtanulni főzni. Egy cégvezető sem tanul meg könyvelni, mert kereskedelemmel foglalkozik.

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerek és a férj attól hálás, ha friss ebéd gőzölög az asztalon – a valóságban pedig bizony a férj azért sokkal hálásabb, ha nem EGYEDÜL az ő gondja, hogy miből gőzölögjön az a friss ebéd az asztalon. Hálásabb, ha besegítesz az anyagi biztonság megteremtésében, mintsem hogy egy ideálképek által megfestett jó anyává változz. Ne feledd, férjed nem egy házvezetőnőt vett feleségül, hanem egy aktív, kedves, humoros, a világ dolgaira nyitott nőt – neki kevés lesz a szakácsnő egy idő után.

Ha kíváncsi vagy, hogy barátnőimmel mi mivel foglalkozunk ahelyett, hogy a konyhával küzdenénk, klikk a fotóra!

mumonboard_februar

Nyitókép: http://piqs.de/fotos/3764.html

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja