SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Széchenyi Pihenő Kártya - az elektronikus utalvány

Kovács Andrea [cikkei] - 2011-04-26
A Kormány 2011. Március 30-ai ülésén döntött a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP Kártya) kibocsátásáról: a munkáltatók évi 300.000,- forint értékben adhatják a munkavállalóknak kedvező adózással, járulékmentesen. A SZÉP Kártya bevezetésének célja az egészségmegőrzéshez, az egészséges életmódhoz, és általában az életminőség javításához kapcsolódó szolgáltatások elérhetőségének bővítése.
Széchenyi Pihenő Kártya - az elektronikus utalvány

A tervek szerint a SZÉP Kártya már idén nyáron használható lesz. Az Üdülési Csekk és a SZÉP Kártya rendszere egy ideig párhuzamosan működik, a SZÉP Kártya fokozatosan váltja fel az Üdülési Csekket.

A SZÉP Kártya nem más, mint „az arra jogosult intézmény által kibocsátott olyan fizetési eszköz, amellyel a munkavállalónak a munkáltató által utalt támogatás terhére - az arra felhatalmazott és a rendszerbe bevont szolgáltatónál - szolgáltatások vásárolhatók.” Egy adott évben a munkáltató által kedvezményes adózással legfeljebb 300.000,- forint támogatás utalható a SZÉP Kártyára. Ez azt jelenti, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény béren kívüli juttatásokra vonatkozó, jelenleg hatályos előírásai szerint a munkáltatónak a támogatás értékének 1,19-szerese után kell 16 %-os mértékű személyi jövedelemadót fizetnie (ez a maximális, 300.000,- forint összegű cafeteria juttatás esetén 57.120,- forint jövedelemadót jelent), a juttatást más közteher nem terheli. Ugyanakkor a munkáltató a 300.000,- forint összegen felül is utalhat a kártyára, de az évi 300.000,- forint feletti összeg után az egyéb jövedelmekkel azonos járulékokat kell megfizetni. A SZÉP Kártya támogatás adott évben juttatott összegét a következő év december 31-ig fel kell használni.

A támogatást a munkavállalók ún. „elektronikus utalvány” formájában kapják meg, melyhez egy megjelenésében és használatában a bankkártyákhoz hasonló „elektronikus utalványkártya” kapcsolódik, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó munkavállaló a munkáltató által részére biztosított elektronikus utalványai terhére szolgáltatásokat vásároljon. Tehát tulajdonképpen a munkáltatók a támogatás során elektronikus utalványokat vásárolnak a kibocsátó intézménytől és azokat az elektronikus utalványkártyán keresztül biztosítják dolgozóiknak. Az elfogadóhelyek a kártyán lévő elektronikus utalványt készpénzre, vagy készpénz-helyettesíthető eszközre (pl. csekk) nem válthatják át. A kártyával a szolgáltatónál POS terminálon (kártyaolvasón) vagy interneten keresztül lehet majd fizetni.

A SZÉP Kártya felhasználhatósági köre úgy került meghatározásra, hogy az minél hatékonyabban és célirányosabban szolgálja a belföldi turizmus élénkítését. Ezért - túl azon, hogy a SZÉP Kártyával megvásárolható szolgáltatások mindegyike valamilyen formában kötődik a pihenéshez, üdüléshez, valamint az egészségmegőrzéshez - fontos tudni, hogy bármely szolgáltatás csak szálláshely-szolgáltatással együttesen vehető igénybe a kártya felhasználásával. A kártyával igénybe vehető minden olyan belföldi szolgáltatás, amely a pihenést, az egészség védelmét, megerősítését szolgálja. Ide
a tartoznak:

  • a szálláshely-szolgáltatás,
  • az éttermi vendéglátás,
  • a fürdőszolgáltatás,
  • a betegségmegelőző, egészségmegőrző, egészséghelyreállító szolgáltatás,
  • a kulturális szolgáltatások közül a múzeumi, színházi, növény-állatkerti, egyéb művelődési intézményi belépőkre fordított összeg,
  • a természetvédelmi területek, tematikus parkok, szabadidőparkok belépői,
  • az utazásszervezőknél megrendelt belföldi utazási csomag,
  • a testedzési szolgáltatás, valamint
  • a verseny-és lovaglóistállók tevékenysége.

A fenti korlátozások betartásáról reméli a kormányzat, hogy a SZÉP Kártya eléri célját, és a belföldi turizmus új erőre kap, új és több munkalehetőséget generálva a turizmus területén.

Kovács Andrea
2011. 04. 17.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja