SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az "anyaidő-stratégia" - 5 lépés magadért

Gizella-Molnár Viktória [cikkei] - 2016-09-18
Anyaként nehéz megteremteni magunknak a saját időt, amikor pihenhetünk, feltöltődhetünk. Egy kisgyerekes anyuka most elárulta, hogyan alakította ki férjével együtt azt a stratégiát, ami az egész család számára élhető - egy korábbi cikke kapcsán sokan érdeklődtetek már a módszerükről. Íme, 5 egyszerű lépés, amire minden anyának szüksége lenne!
Az "anyaidő-stratégia" - 5 lépés magadért

Legutóbbi cikkem kapcsán kérdeztétek, hogy én hogyan, mikor és mivel töltöm az "Anyaidőmet", mi az a stratégia, amire céloztam a cikk végén. Nos, semmi ördöngösség nincs benne, de nagyon szívesen elmesélem. 

Előtte el kell azonban mondanom, hogy nagyon lassan alakult ki ez a rendszer a családunkban - eleve már az is beletelt egy félévbe, mire rájöttem, hogy én az az anya-típus vagyok, aki saját idő nélkül képtelen hosszú távon "megfelelően" működni.

Szóval itt az én utam:


1. lépés: Próbálkozás: mi az, ami újratölti az elemeket?

Sokáig azt gondoltam, hogy a kifelé figyelés fog feltölteni, azaz találkozókat szerveztem magamnak, beszélgettem, meghallgattam, együtt gondolkoztam, meg amire épp szükség volt. Jól esett, hogy addig sem magammal foglalkoztam. De… Pár alkalom után megfogalmazódott bennem, hogy ez tök jó, kell is, de nem tölt fel, inkább fáradtabb leszek tőle, és még több teher kerül a vállamra.


2. lépés: Szűkítés: milyen tevékenységekre van pontosan szükség?

Jó adag önmegfigyelés és önismeret kellett hozzá, de egy idő után leszűkült a lista, hogy mi az, ami viszont működik:

  • sport
  • éneklés
  • tánc
  • röhögés

Ilyen tevékenységek után valóban azt érzem, hogy az elemek újra kimeríthetetlenek.


3. lépés: Hogyan lehet legalább az egyiket rendszeresen beletenni az életembe?

Kellett egy olyan program, ami CSAK az enyém, ahová fixen eljárok, és ezt az egész család tiszteletben tartja – azaz férj időben hazaér, gyerekek keddenként nem betegek!
:-D
Talán a sport rendszeresítése tűnik a legegyszerűbbnek, mégsem ezt választottam: beléptem egy kórusba, így hetente egy este énekelni járok – és imádom!

A sportot, a táncot és a röhögést pedig meghagytam jolly jokernek.


4. lépés: Figyelni a tüneteket!

Nem tudom, mások hogy vannak vele, én elég markáns tüneteket produkálok, amikor anyaidő-hiányom van! Ingerült vagyok, nincs kedvem semmihez, elkezdek fűnek-fának panaszkodni (pedig ez egyáltalán nem jellemző), alig mosolygok. Amikor ezeket a tüneteket észleli a férjem, vagy akár én, sürgősen alkalmat kerítünk a jolly joker tevékenységek közül egyre. Akár egyedül beülök valami vígjátékra a moziban, vagy elmegyek futni, vagy bulizunk egy nagyot. Az, hogy ezeket a dolgokat épp egyedül, férjjel vagy barátnővel csinálom, kizárólag annak a függvénye, hogy akad-e bébiszitterünk. És itt jön képbe az 5. lépés.


5. lépés: Jó, ha van 2-3 hadra fogható bébiszitter

Nálunk a nagyszülők sajnos egyáltalán nem tudnak segíteni, leginkább barátnőkre és nagynénikre számíthatunk. Tény, hogy jó előre le kell szervezni így mindent, de… megéri! (Mégis azt mondom, hogy a kikapcsolódásban a legnagyobb segítőm a férjem. Sokáig azt hittem, ez természetes, de körbenézve a környezetemben, azt látom, hogy sajnos korántsem.)

Hát, valahogy így csináljuk mi. Nem mondom, hogy ez az egyetlen út a saját idő és a kiegyensúlyozottság felé, de nekünk beválik! És ha kezdek kimerülni, mindig van mihez nyúlni, nem csak a sötétben tapogatódzunk!

Fotó: StockSnap/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

Olvasóink segítségével készítettünk egy gyűjteményt vicces és meglepő beírásokról - mutatjuk a kedvenceinket!
Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Hatalmas karambol történt pénteken, Sallai Nóra és 5 éves kisfia életéért jelenleg is küzdenek a kórházban. Egy 15 éves lány is azok között volt, akik azonnal odarohantak a baleset helyszínére, hogy segítsenek. A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább.
Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Ha a nyári szezon végén köhögő, tüsszentő emberekre leszünk figyelmesek a környezetünkben, sokféle betegségre gondolhatunk: a szezonális allergia mellett a klasszikus légúti fertőzések is okozhatnak hasonló panaszokat, és a világjárványért felelős koronavírus sem tűnt el. Dr. Potecz Györgyi a Tüdőközpont tüdőgyógyász, allergológus szakembere szerint a veszélyeztetett csoportokba tartozók, így a krónikus légúti betegségekben szenvedők esetében is időben fel kell készülni a légúti vírusszezonra.
A szerkesztő ajánlja