SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Elvált szülők harca a láthatási jogért - 8 tipp azért, hogy elkerüld a nagy vitákat

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-09-29
Egy válás mindig nehéz, és igen sarkalatos pontja a gyerekek elhelyezése, felügyeleti joga, valamint a láthatási idő. Jogi és érzelmi értelemben egyaránt nehéz a megegyezés, illetve annak betartása. Cikkünk az utóbbihoz nyújt segítséget.
Elvált szülők harca a láthatási jogért - 8 tipp azért, hogy elkerüld a nagy vitákat

A legfontosabb persze az önuralom. Ha a volt partnered provokál, akkor is higgadtnak kell maradnod, így tudod a legjobban képviselni az érdekeidet a vitában. Mivel sajnos ezt a vitát soha nem lehet csakúgy annyiban hagyni, nagy esélye van, hogy sosem egyeztek meg, ha elvesztitek a fejeteket. Lássuk, mi segíthet uralkodni magadon.
 

1. Higgadtság

Nehéz nyugodtnak maradni és nem felvenni egy olyan ember ritmusát, aki hozzászokott, hogy mindent irányíthat. Ha partnered ilyen, és belemégy a játékba, sajnos csak futhatsz utána, abban a tempóban, amit ő diktál. Gondolj a gyerekeidre, és maradj nyugodt, tartsd szem előtt, hogy mit szeretnél te kihozni a helyzetből. Maradjatok a témánál, mivel egy-egy vita hevében elég könnyű elkanyarodni a régi sérelmek felé. Ha pedig átmentek személyeskedésbe, soha nem juttok dűlőre. Jusson eszedbe – ha már neki nem jut –, hogy nem egymást akarjátok megváltoztatni, nem a másik megnevelése a cél. A gyerekek sorsát kell megbeszélnetek, úgy, hogy mindenkinek jó legyen. Ez segíthet józannak maradni.
 

2. A szó elszáll

Vezess naplót a procedúra alatt. Ebben nem csak azt rögzítheted, hogy az exed miket mondott vagy tett, de a saját érzéseidet is. Segít átlátni a helyzetet, ha nem csak a – talán a dühtől, zavarodottságtól kissé ködös – emlékeidre hagyatkozhatsz. A gyerek-kérdés lezárása után segít átlátni az összefüggéseket, lerövidíteni az időt, ami az egész válás feldolgozásához szükséges, ha vissza tudsz lapozni.
 

3. Csak pozitívan

Gondold át, kikkel beszélsz az egészről a legtöbbet. Az édesanyáddal? Barátnőddel? Olyan emberrel, aki fel tud vidítani, vagy akivel inkább az exed szidalmazásába fullad a téma? A saját lelki békéd érdekében olyanokkal vedd körül magad, akik elterelik a figyelmed és megszépítik a mindennapjaid. Próbáld elkerülni azokat, akik csak felidegesítenek és még több drámát csiholnak az ügy köré. Még akkor is, ha ezek a személyek a rokonaid.
 

4. Határok

Állíts korlátokat a volt partnereddel szemben, határold be azt az időt, amikor hajlandó vagy vele és a válás körüli dolgokkal foglalkozni. Például ne vedd fel neki állandóan a telefont, pattanj fel a munkahelyi meetingeken, és vitázz vele éjszakába nyúlóan. Közöld, hogy a magánéletednek ő már nem része, úgyhogy a telefonálással szorítkozzon reggel 9 és este 8 közé, mert utána már nem fogod felvenni. Ne engedd, hogy a gyerekekkel manipuláljon, nem csak éjszaka lehet erről beszélni, ráadásul, ha meg tudtok egyezni, nem is kell. Ha a volt partnered erőszakos, nárcisztikus személyiség, akivel nehéz egyezkedni, minimális legyen a személyes kapcsolat köztetek.
 

5. Kompromisszum

Keresd a lehetőséget a megegyezésre. Semmiképp ne engedd, hogy olyan helyzet alakuljon ki, melyben te vagy a bólogató fél, a volt párod pedig diktál. Nem kell mindenbe belemenned. Kitörheted viszont a helyzet méregfogát, ha magadtól ajánlasz fel olyan lehetőséget, mely számodra nem jelent nagy lemondást, ellenben tudod, hogy a partnerednek fontos. És persze maradj rugalmas, így várhatod csak el, hogy ő is az legyen.
 

6. Pszichológus

Ha úgy érzed, nem tudtok megegyezni, vagy nem tudod, hogyan fogj hozzá, kérj segítséget. A pszichológusnak nem csak akkor van értelme, ha meg akarjátok menteni a házasságot, abban is kaphat szerepet, hogy feldolgozzátok, elengedjétek a kapcsolatot és tegyétek mindezt békésen.
 

7. Ügyvéd

Ha ügyvédet fogadsz, olyat válassz, akiben megbízol, és jól ismeri a családjogi ügyeket. Nem ajánlott saját magadat képviselni, főleg, ha a volt férjed/feleséged nagyon akaratos teremtés – ez esetben nyilván a legjobb ügyvéddel érkezik, aki még nem vesztett pert. Ha gondot jelent a pénz, a családsegítőnél, ügyvédi kamaránál nézz utána a lehetőségeidnek, keress fel egy jogsegélyszolgálatot.
 

8. Menetrend

Részletesen, pontosan írjátok le a felügyelet és láthatás menetét, mert – ahogy mindenben, itt is – az ördög a részletekben rejtezik. Egy olyan részletes tervet, amit mindketten elfogadtatok, aláírtatok, nehezebb felrúgni. Ha a terven csak az szerepel, hogy láthatás vasárnap, lehet, hogy ideges leszel, mikor a volt férjed munkatársa hozza haza a gyereket éjfélkor. Ha felhívod tajtékozva, nem fogja érteni, mi a baj, hiszen a vasárnap az ő napja, csak hirtelen behívták dolgozni. Ezért bizonyosodjatok meg róla, hogy a tervezet mindenre kitér, pontos időhatárokkal, átadási pontokkal, szállítással együtt. Lehet, hogy furán fogod érezni magad eleinte, hogy úgy beszéltek a gyerekről, mint ha egy postai csomag, egy logisztikai probléma volna, de hidd el, utólag megkönnyíti az életedet.

Végezetül, tartsd szem előtt, hogy a gyermekeidnek nem csak veled, a másik szülőjükkel is joguk van egészséges kapcsolatot kialakítani, neked pedig nincs jogod ezt elvenni tőlük, ahogy a volt partnerednek sincs. Arra kell törekednetek, ami nekik a legjobb, erre emlékezz mindvégig és juttasd a volt párod eszébe is, ha szükséges: hogy kik is a legfontosabbak ebben a játszmában.

Fotó: 1899441/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja