SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért érzik ilyen sokan rossz anyának magukat? - Szorongásaink szülőként

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-06-29
Miközben a történelem folyamán talán soha nem akartunk még ennyire jó anyák lenni, mint a 21. században, rendszeresen felbukkannak az interneten, közösségi oldalakon olyan írások, amelyek azt taglalják, hogyan és miért rontjuk el véglegesen a gyerekeinket. Valóban ilyen szörnyű a helyzet? Régen tényleg minden jobb volt? Ennek próbálunk most utánajárni.
Miért érzik ilyen sokan rossz anyának magukat? - Szorongásaink szülőként

Az egymásnak ellentmondó tanácsok már a szülőszobán elárasztják a frissen szült és amúgy is bizonytalan anyukát. Ne vedd magad mellé, összenyomod, de legalábbis odaszokik. Vedd magad mellé, jót tesz a tejtermelésnek, és a közelségedre vágyik. Altasd külön szobában, altasd a hálószobában. Talpig sminkben jársz a játszótérre? Biztosan flörtölni akarsz az apukákkal, ahelyett, hogy a gyerekeddel foglalkoznál. Nem sminkelsz a játszótérre? Elveszítetted a nőiességed, ne csodálkozz, ha elhagy a férjed. Hamar visszamentél dolgozni? Minek szülted, én inkább éhen halnék, mint hogy bölcsibe adjam. Még nem mentél vissza dolgozni? Eltartott vagy, a társadalom szégyene, aki az én adómból ül otthon.

A sor napokig folytatható. Az egyetlen dolog, amiben mindenki egyetért, hogy baj van. A baj előidézői pedig nem mások, mint az anyák. (Az egy másik írás témája lehetnek, hogy az apák miért tudják ezt a témát sokkal lazábban kezelni.)

Az anyák, akik „mindent megengednek.” Akik a hisztire megveszik a Túró Rudit (mert nem szeretnék, hogy kínlódásukban hogy az egész bolt őket nézze). Akik a tévé elé ültetik a gyereket, pedig tudják, milyen káros. Akik nem tanítják meg nekik, hogy a játszótéren nem kiabálunk, nem kismotorozunk, mert zavarja a környék lakóit. Elhanyagolod a gyerekedet, agyonszereted a gyerekedet, túlkorlátozod, nem állítasz elé korlátokat, túl sokat dicséred, túl sokat szidod – a lényeg az, üzeni a világ, hogy bárhogyan is próbálkozol, rossz anya vagy.

Pedig egyben biztos vagyok: ha szereted a gyerekedet, igyekszel neki a magad tudása szerint mindent megadni, ha törekszel a fejlődésre, nem lehetsz rossz anya. Nem nevelsz szörnyeteget a gyerekedből pusztán azzal, hogy kérésére a rózsaszín bögréből áttöltöd neki a kékbe tejet. Nem kell szégyenedben elsüllyedni, ha 4 évesen még nem köszön, inkább elbújik.  És főleg nem „szereted túl” azzal, ha érdeklődsz a sporteredményei iránt vagy esti mesét olvasol neki.

Ha megfigyeled, az igazán jó szakértők, mint Ranschburg vagy Vekerdy soha nem úgy fogalmazzák meg a tanácsaikat, hogy attól a szülők rosszul érezzék magukat. Együtt gondolkodnak, megfontolandó tanácsokat adnak, de nem ítélkeznek vagy kárhoztatnak a „liberális” gyereknevelési szokásaink miatt. A mindent öt pontban megoldó, lelkiismeret-furdalást gerjesztő megmondóemberek helyett olvassuk inkább őket!

Természetesen vannak rossz anyák. Van, aki magára hagyja a gyerekét, részegen megy érte óvodába vagy éppen úgy megrúgja, hogy leszakad a gyerek lépe. Az ilyenek azonban valószínűleg nem olvassák el az összes szóba jöhető gyereknevelési cikket, és nem furdalja őket folyamatosan a lelkiismeret.

Ahogyan vannak aggasztó trendek is. Valóban félelmetes, hogy egyre több gyerek tölt több időt a számítógépe társaságában, mint a focipályán. Szomorú az is, hogy a szülő egy része semmiféle tiszteletet nem mutat a gyermekével foglalkozó pedagógus iránt.  
Ha ilyesmit veszünk észre magunkon vagy a családunkon, próbáljunk meg változtatni, amíg nem késő.

Egyébként pedig – Vekerdy Tamást idézve -  legyünk „elég jó szülők!” Nem hibátlanok, nem gépek, csak olyanok, amilyenre a gyerekeinknek szüksége van.

Kép: Leah Kelley / Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja