SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így hordhatod biztonságosan a textil maszkot

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-04-22
Magyarországon is egyre több helyen kötelező a maszkviselés, ha azonban nem megfelelően kezeled, mit sem ér a védekezés. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy viseld, tárold és tisztítsd helyesen a maszkodat.
Így hordhatod biztonságosan a textil maszkot

Bár már hetek óta erősen ajánlott, lassan kikerülhetetlen lesz a maszk viselése: legutóbb Karácsony Gergely jelentette be, hogy a koronavírus elleni védekezés jegyében először a BKK járatain, majd minden budapesti üzletben kötelezővé teszi a maszk hordását. Az amerikai járványügyi központ, a CDC (Centers of Disease Control and Prevention) részletes útmutatót készített a koronavírus-járvány alatti maszkviselés szabályairól, különösen azokra az esetekre koncentrálva, amikor nem feltétlenül lehetséges megtartani egymás között az ajánlott másfél méteres távolságot.


1.  Moss kezet!

Mielőtt felveszed a maszkot, moss kezet, vagy használj alkoholos kézfertőtlenítőt! A kézmosás minimum 20 másodpercig tartson.

Kézmosás

Kép: ivabalk / pixabay

 

2.    Textil maszkot használj!

A CDC azt javasolja, hogy hacsak nem vagy egészségügyi dolgozó, mosható, textil maszkot hordj. Az eldobható maszk hiánycikk, hagyd meg azoknak, akiknek tényleg létfontosságú, hogy ezt viseljék!

Textil maszk

Kép: JancickaL / pixabay


3.    Takard be az orrod és a szád!

A maszkot úgy viseld, hogy az orrodat és a szádat teljesen takarja. Ne legyen rés a maszk és az arcod között, amelyen át bejuthatnának a kórokozók!

Maszk viselése

Kép: Anestiev / pixabay

 

4.    Ne érintsd meg a maszkot!

Ne fogdosd az arcodon lévő maszkot, hiszen most ezen kötnek ki a kórokozók. Ha mégis megfogtad a maszkot, mosd meg vagy fertőtlenítsd utána a kezed azonnal.

Kézfertőtlenítő

Kép: KlausHausmann / pixabay


5.    A maszk helyes levétele

Mindig hátulról, a füled mögül vedd le a maszkot. Ne fogd meg az elejét!

Maszk levétele

Kép: pixabay

 

6.    A textil maszk tisztán tartása

A Magyar Orvosi Kamara ajánlása szerint első használat előtt mossuk ki a maszkot 60-90 fokon, majd lehetőség szerint vasaljuk is. Minden viselés után áztassuk be enyhén klóros (pl. domestosos) vízbe tíz percre, majd mossuk ki magas hőfokon. Száradás után ismét vasaljuk ki.

Maszk mosása

Kép: fotoblend / pixabay


7.    Legyen a maszk elég vastag!

Minél vastagabb a maszk anyaga, annál jobban véd. Magadnak is elkészítheted otthon egy régi póló felhasználásával, de mindig ügyelj rá, hogy több réteget varrj össze, ami elzárja a kórokozók úját.

Textil maszk varrása

Kép: fotoblend / pixabay

A Magyar Vöröskereszt oktatóvideót is készített a helyes maszkviselés szabályairól:

Forrás: Magyar Vöröskereszt/youtube

Kapcsolódó cikkeink:

Borítókép: drfuntesherandez / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja