SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"A gyerekek tanítása sokkal egyszerűbb, mint gondolnák!" - Egy pedagógus üzenete az aggódó szülők számára

Németh Noémi [cikkei] - 2020-04-28
Villámként csapott le a digitális oktatás híre a szülőkre, és sokan még most, másfél hónap után sem találják a helyüket az új rendszerben. Az aggódó szülőknek üzent nemrég egy alsós tanárnő - érdemes elolvasni a sorait.
"A gyerekek tanítása sokkal egyszerűbb, mint gondolnák!" - Egy pedagógus üzenete az aggódó szülők számára

Van, aki nagyon nehezen tudja megoldani, hogy munka és a háztartás vezetése mellett gyermeke tanulmányaival is foglalkozzon. Másnak az okoz gondot, hogy 3-4 gyermek oktatásával kellene foglalkoznia egyszerre. Mások nehezen igazodnak ki a különféle platformok között, és emiatt maradnak le folyton valamivel, vagy épp elfáradtak az örökös csatározásban, amit nap mint nap meg kell vívniuk gyermekeikkel a tanulásért.

A kimerültség mellett aggodalommal tölti el a szülőket a gondolat, hogy milyenek lesznek a gyerek jegyei, a bizonyítványa, hogyan hat ez a pár hét a későbbi tanulmányaira, nem fog-e lemaradni a többiekhez képest azért, mert a szülő - úgy érzi - nem tudja úgy tanítani, ahogy azt egy pedagógus tenné? Nekik szól egy alsós tanárnő üzenete, amit változtatás nélkül idézünk.

"Kedves Szülők!

Talán most aggódnak, hogy hogyan tanuljanak a gyerekekkel.

Ne aggódjanak, a gyerekek tanítása sokkal egyszerűbb, mint gondolnák!

A mindennapi élet olyan sok tanulási lehetőséget tartogat! Használják ki!

Ha megnéznek egy filmet, vagy esténként felolvasnak egy részt egy könyvből, és elbeszélgetnek a látottakról-olvasottakról, keresztrejtvényt fejtenek: az irodalomóra.

Írnak egy levelet a nagymamának: fogalmazásóra.

Rajzol a gyermek hozzá valami szépet: rajzóra.

Ha természetfilmet néznek: környezetismeret.

Otthoni tésztagyúrás, főzés együtt, gombvarrás: technika.

Zenehallgatás, opera- és balettfilmek nézése, hangszeren játszás, közös éneklés: ének-zene.

Süteménysütés közben a hozzávalók kimérése, 2 liter gyümölcslé 5 egyenlő részre osztása és sudokuzás: matematika.

Szójátékok, scrabble: nyelvtan.

Tudjuk, hogy Önök is dolgoznak, és egyéb feladataik is vannak. Ezért kérem hagyják a gyerekeket önállóan dolgozni, (persze eleinte segíteni kell az új felület kezelésében) és csak akkor segítsenek, ha valamit nem tudnak megoldani. Ha elkészültek ellenőrizzék a feladatot.

A feladatok valószínű nem fogják lefedni az egész negyedik osztályos tananyagot, de az „életből” sokat tanulhatnak a gyerekek. Vonják be őket a háztartásba, segítsenek otthon, gondozzák a kisállatot…

Várják el tőlük az együttérzést, a megértést, az önfegyelmet, együttműködést, képesek rá, az élet nagy tanítómester.

Lámpaoltás utáni beszélgetés a régi időkről, a szülők gyerekkori emlékeiről, a gyerekek fényképéről vagy bármi másról: felbecsülhetetlen közös élmény.

Ne essenek kétségbe, találják meg az örömöt a kényszerű otthonlétben!

Sok erőt és türelmet kívánok”

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy nem kell foglalkoznunk a házi feladatokkal, elég, ha természetfilmet nézünk vagy sütit sütünk a gyerekkel. Sok az elvárás és nagy nyomás helyezkedik most gyerekekre és szülőkre egyaránt. Mégis szívet melengetőnek tartjuk a tanárnő gondolatait, és reméljük, sok pedagógus ért vele egyet, s a számonkérések és értékelések során is figyelembe veszik majd, milyen nehéz időszak ez a diákok (és családjuk) számára.

Kép: finelightarts / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja