SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Április 19-én kinyitnak az iskolák - A pedagógusok nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-04-13
Felháborodott szülők, kétségbeesett tanárok. Sokan nem értenek egyet az iskolák és óvodák nyitásával. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja a Családinetnek elmondta, hogy a szülők egy 2012-es EMMI rendeletre hivatkozva dönthetnek úgy, hogy nem engedik iskolába gyereküket.
Április 19-én kinyitnak az iskolák - A pedagógusok nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz

Felháborodott szülők

Egy volt kollégám, egy kétgyerekes édesapa napokig volt lélegeztetőgépen, élet-halál között. Kislánya feltehetően az óvodából vitte haza a vírust, a csoportban többeknek is pozitív lett a tesztje. Az édesapa szerencsére már jobban van, és tudja, hogy bárhol elkaphatta a vírust, mégis úgy gondolja, hiba volt kislányát óvodába engedni.

”Ne küldjétek iskolába, halálba a gyerekeket!”- Ez volt a legelső komment, amin megakadt a szemem az egyik iskolanyitással kapcsolatos poszt alatt. A szülők nagyrésze egyáltalán nem örül ugyanis annak, hogy újra kinyitnak az iskolák és az óvodák.

”Amikor napi 10 halott volt, bezárták az iskolákat. Most, hogy 300 van naponta, akkor még kinyitják?”

”Lehet, hogy kinyitnak az iskolák, de mi nem megyünk.”

”Biztos nem viszem iskolába a gyerekemet. Most, amikor a legrosszabbul állunk.”

Ilyen és ehhez hasonló kommentekkel vannak tele az anyukás csoportok a közösségi médiában. A szülők féltik magukat és persze gyerekeiket is. Hiszen a brit mutáns fertőzőképessége jóval magasabb, mint a korábbié. Ráadásul ez a változat gyorsan terjed a fiatalok körében is és egyre gyakoribb az is, hogy gyerekek kerülnek kórházba koronavírus miatt. A fiatal szülők egy része pedig még az oltást sem kapta meg.

Egy másik csoportban pedig anyukák arról szavaztak, hogy mit fognak tenni, ha valóban kinyitnak az iskolák. Eszerint az édesanyák döntő többsége arra szavazott, hogy vagy igazgatói engedéllyel vagy orvosi igazolással, de valahogy mindenképp megoldja majd, hogy ne menjen a gyereke iskolába.

 

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete: Nyílt levél Orbán Viktornak

Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja a Családinetnek azt mondta, hogy bár fontos részeredménynek tartják, hogy a középiskolák csak május 10-én nyitnak, magát a nyitásról szóló döntést elfogadhatatlannak tartják.

Nagy Erzsébet a Pedagógusaok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja Nagy Erzsébet képe

”Véleményünk szerint az iskolákban és az óvodákban a gyerekek és a kollégák is egyaránt ki vannak téve a fertőzésnek. Nem lehet ugyanis megvalósítani azt a távolságtartást, amit az üzletekben nagyon is indokoltan bevezettek.” – mondja Nagy Erzsébet.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz az iskolanyitással kapcsolatos követeléseivel. A levélben követelik valamennyi köznevelési intézmény zárva tartását, és a digitális munkarend fenntartását, továbbá ennek bevezetését az óvodákban is.

”Követeljük, hogy a kifejezetten erre nyújtott európai forrásokból adjanak a szülőknek bérkompenzációt, rendeljenek el felmondási tilalmat, és támogassák a munkáltatókat, hogy álláshelyeket ne szüntessenek meg.”

A levélben többek között arról is szó esik, hogy a vírus a fiatalok körében is gyorsan terjed, és súlyos betegséget idézhet elő. Ugyanakkor: ”A gyermekek, tanulók és fiatalabb korosztályba tartozó szülők beoltásának még hozzávetőleges időpontja sincs,”

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete levelében arra is kitér, hogy sokan kapják ezen a héten az első oltást, így a védettség nem biztos, hogy kialakul.

”A védettség kialakulásához oltástípusonként különböző időpontban beadott második oltás és azt követő legalább két hét szükséges. Tudományosan nem igazolható, hogy közvetlenül az első oltás után a közoktatásban dolgozók védettsége kialakulna, ezt szakértők is alátámasztják. Olyan személyek jelennének meg tömegesen az épületekben, akikről nem tudni, hogy fertőzöttek-e vagy fertőzött személyekkel állnak szoros kapcsolatban.”

Nagy Erzsébet a Családinetnek elmondta, hogy véleményük szerint a szülők egy 2012-es EMMI rendeletre hivatkozva dönthetnek úgy, hogy nem engedik iskolába gyereküket.

”A szülők megakadályozhatják, hogy kinyissanak az intézmények, ha egyszerűen nem küldik el gyermekeiket az iskolákba, óvodákba. Az intézményvezetőnek pedig kötelessége igazolni a mulasztást, hogyha a szülő alapos okra hivatkozik. Kérdem én, egy ilyen súlyos betegséget, vagy akár halált okozó járványnál mi lehet még alaposabb indok?”

 

Szülői Hang Közösség közleménye: ”Ne legyen több árván és félárván maradt gyermek, ne legyen több megözvegyült szülő, ne legyen több pedagógus áldozat!”

Juraj Varga képe a Pixabay-en

A Szülői Hang Közösség közleményében szintén megfogalmazza, hogy egy rendelet értelmében alapos indokkal lehetséges az iskolából való távolmaradás:

A hatályos jogszabály szerint (20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. § (2) c)) “a mulasztást igazoltnak kell tekinteni, ha a gyermek, a tanuló hatósági intézkedés vagy egyéb alapos indok miatt nem tudott kötelezettségének eleget tenni” – a gyermek és a szülő egészségének és akár életének veszélyeztetése pedig alapos indoknak kell, hogy minősüljön.

Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár egy televíziós interjúban úgy fogalmazott: ”Ha egy szülő úgy dönt, hogy a járványügyi helyzetre hivatkozva ő a gyerekét aztán nem viszi be az iskolába, akkor egyébként ez igazolt hiányzásnak tekinthető.”

A Szülői Hang Közösség közleménye továbbá arra is kitér, hogy:

  • "A kormány szerint vállalható a nyitással járó kockázat, de nem adtak szakmai érvekkel, számszerű adatokkal alátámasztott felvilágosítást arról, hogy a szülők, gyermekek és pedagógusok mekkora kockázatot vállalnak, holott a járványügyi helyzet ismeretében az intézmények nyitása a családok és pedagógusok egészségét és életét kockáztatja."
  • "A hivatalos járványügyi adatokból kiderül, hogy az iskolai osztályok és óvodai csoportok gyerekei és a velük egy háztartásban élő családtagok között jelentős arányban jelen van a fertőzés – osztályonként átlagosan 2-3 regisztrált és legalább ugyanennyi nem regisztrált esetben is -, ami a nyitás után további megfertőződéseket okozhat."
  • "A nehézségek ellenére mégis a biztonság, az élet védelme kell, hogy az elsődleges szempont legyen: várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron. Ne veszélyeztessük a gyermekeket, tegyünk meg mindent, hogy ne legyen több árván és félárván maradt gyermek, ne legyen több megözvegyült szülő, ne legyen több pedagógus áldozat! Kérjük ezért a kormányzatot, hogy halassza el az általános iskolák és óvodák április 19-re tervezett nyitását!"

Szülői kérelem igazolt otthonmaradásra: 

https://docs.google.com/document/d/1jPEvGv5d4qP2L8jU_oPzubo7tMpLBMfs8KLbLpbzY1o/edit

 

Kínai vakcina: beoltottakat a második oltás után sem lehet védettnek tekinteni

Wilfried Pohnke képe ​​​​​​​a Pixabay-en

Gao Fu a kínai Népegészségügyi Központ vezetője egy sajtóértekezleten kijelentette, hogy a kínai vakcinák esetében ”nincs túl magas védettségi arány.” Vagyis akik kínai vakcinát kaptak, azok között nem lesz olyan magas azok száma, akik védettek lesznek a koronavírussal szemben.

Dr. Kunetz Zsombor ezzel kapcsolatban a közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy:

„Nagyon fontos azt megérteni, hogy annak ellenére, hogy a kínai vakcina hatékonysága a bejelentés szerint nem olyan erős, mint az egyéb nyugati vakcinák hatékonysága, mégis hasznos lehet. Egyrészt erre valószínűleg majd más vakcinákkal „rá lehet oltani", vagy hatékonyságát egy harmadik oltással lehet fokozni”

A szakember kiemelte, hogy továbbra is érdemes felvenni ezt az oltóanyagot is.

 „Tehát egyrészt mindenki vegye fel bátran ezt az oltóanyagot is, de amíg nem tisztázódik a helyzet, addig még a második oltóanyag utáni két hét múlva se tekintse magát beoltottnak, továbbra is úgy védekezzen, mintha nem kapott volna oltást. Ezzel szinte biztosan megfelelő védelmet tud biztosítani a saját maga számára."

Indexkép: Wokandapix képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja